BIELORUSKO

Článok uverejnený: 16.10.2016 19:53:00
Počet reakcií: 9 / chcem sa vyjadriť

 

BIELORUSKO
Priatelia a náhodní čitatelia

    Minulý týždeň som pracovne navštívil krajinu „neobmedzených“ možností – Bielorusko. Keďže som z návštevy nemusel písať správu, rozhodol som sa svoj myšlienkový pretlak zverejniť práve tu. Aj keď cesta trvala len tri dni, priniesol som si množstvo poznatkov a zistení o tom ako žijú ľudia na východ od nás. Úvod by som rád začal záverom: buďme radi, že žijeme na Slovensku. Napriek tomu každá klobáska má dva konce takže nie je to až také tragické ako by sa mohlo z predchádzajúcich slov zdať.

Leteli sme z Viedne do Minska malým lietadlo s kapacitou cca 50 ľudí. Let bol pre pilotov rutinou a celý čas som sa díval na dvere kedy sa rozsvieti zelená kontrolka „jump“. Na moju škodu sa tak nestalo a musel som po dlhej dobe vystúpiť z lietadla klasickým spôsobom po schodíkoch. Tesne pred pristátím bolo potrebné vyplniť dve tlačivá, ktoré rozdávali letušky na palube a obsahovali základné údaje, číslo pasu a víz ako aj dôvod a miesto návštevy. Prvé sa odovzdávalo pri vstupe do krajiny, druhé  potvrdené hotelom sa odovzdávalo pri výstupe. Čo sa týka papierových formalít, Bielorusi si môžu podať ruky z Američanmi. Na letisku ma síce privítala zima ako v ruskom filme, ale hrial ma pohľad na pracovníčky pasovej kontroly, na ktoré asi robil súdruh Lukašenko casting. Na mňa však lacné ženské ťahy a triky v podobe kožených čižiem a uniformy neplatia takže svoje predsudky voči krajine som aj tak nezmenil. Z Minska sme cestovali ďalšie dve hodiny autom do mesta Bobruisk. Cesta bola prázdna a úplne rovná bez zákrut a kopcov a prechádzala cez husté lesy. Naokolo sa nenachádzali žiadne mestá ani dediny, ktoré by svetlom znečisťovali oblohu takže som videl jasné hviezdy úplne nízko nad obzorom ako nikdy predtým. Keďže poznám zopár súhvezdí, ktorými motám ženské hlavy, veľmi rýchle som sa priestorovo zorientoval a cítil sa ako Kolumbus pri objaviteľských plavbách. Po chvíli ma však z letargie vytrhla tabuľa s nápisom Moskva 702 km.

 

obr. 1 –Nočný vs. denný hotel

Ubytovali sme sa v novom trojhviezdičkovom hotely, ktorý bol celkom na úrovni zo všetkým čo k slušnému ubytovaniu patrí. Ráno po prebudení sa mi naskytol úžasný pohľad do hmly tak som si neodpustil nafotiť panorámu. Raňajky ma celkom pobavili, pretože sme si museli vypýtať na recepcii nejaké kartičky, ktoré sme odovzdali personálu. Na výber sme mali z dvoch menu, ktoré nám čašníčka vôbec nepovedala a jedálny lístok si nosila zo sebou ako nejaký antiperspirant. Napokon z ničoho nič doniesla hemendex a kávu bez mlieka, trubka bieloruská.

 

obr. 2 – Optimistické ráno na privítanie

Nasledoval presun do firmy, čo bol obrovský gumárenský závod. Ako prvé ma upútalo mŕtvolné ticho, ktoré vo fabrike vládlo. Nikde sa nič nepohlo, nikde nič nedymilo, nikde nič nehučalo. Cesty boli čisté, lístie žlté, pohrabané a transparenty zdobili nadchody. Vo vnútri sa už síce niečo dialo ale môj subjektívny dojem bol taký, že sa tu nepracuje. Robotníci boli v skupinkách, obzerali si nás a debatovali. Nikto v podstate nič nerobil, čo je dôsledok pretrvávajúceho socializmu ale najmä faktu, že to bol štátny podnik. Rozosmial ma viditeľne podgurážený chlapík v monterkách a s tričkom kpt.Morgan, ktorý sa motal popri linke a niečo majstroval. Po obhliadke miesta, kde bude stáť naša nová linka nasledovalo rokovanie s vyššie postavenými zamestnancami. Doteraz nerozumiem čo je náplňou ich práce, pretože kancelária nebola vybavená počítačom ale šiestimi telefónmi rôznej farby. Najzákernejšie vyzeral jeden telefón bez číselníku, ktorý mal chlapík stále pri uchu zatiaľ čo do druhého slúchadla niečo rozprával a tváril sa ako Mr.Oizo.

obr. 3 – Pracovná letargia, moderná kancelária vedúceho

Po rokovaní sme chceli aby miestni prepísali do ruštiny a zároveň aj podpísali ručne načarbanú dohodu, ktorú si preto prišiel zobrať nejaký týpek ale už sa nevrátil, lebo sa mu vraj pokazil počítač. Hlavne, že som mal celý čas pri sebe  notebook. Čas obeda som strávil v miestnej jedálni, ktorá vyzerala minimálne rozporuplne. Po stenách viseli keramické ozdoby, sedeli sme na vyrezávaných stoloch a bez príborového noža si vychutnávali boršč, fašírku a kompót za 3300 bieloruských rubľov (1 Sk = 100 blr).

 

obr. 4 – V príjemnom prostredí lepšie chutí

Nasledoval presun do hotela starým dymiacim autobusom značky Ikarus, ktorý bol plný odznakov a sedeli sme v ňom len traja. Z hotela sme išli hneď do mesta obdivovať socialistickú architektúru. Stred mesta tvorilo veľké námestie zo starým tankom z druhej svetovej vojny. Ináč mesto bolo celkom vkusné a veľmi čisté. Ľudia sa pohybovali z nohy na nohu. Nikto sa nikam neponáhľal, nikto po ulici netelefonoval, skrátka všade vládla pohoda.

obr. 5 – Leninove námestie, spomienka na hrdinov

Čo ma zaujalo boli veľmi pekné miestne ženy. Pochyboval som, keď mi kolegovia tvrdili, že sú tam krásne ženy, ale presvedčil som sa na vlastné oči. Mám pocit, že sa aj lepšie obliekajú a majú lepší vkus ako naše dámy ale to je len môj subjektívny názor, ktorý môžete s prehľadom ignorovať. Skrátka miestni ľudia vyzerali ako bežní západoeurópania dosadení do socialistickej subkultúry.

 

obr. 6 – Trhovisko a špičková záchranka

Vonku vládla príjemná inverzia s teplotou 3°C a s vlhkosťou vtierajúcou sa pod kožu tak sme usúdili, že je najvyšší čas zasadnúť do najbližsieho podniku a zohriať sa dobrou vodkou. Tento ľudový nápoj sa podáva na gramy a donesú ho v karafe takže si pri stole sami nalievate koľko chcete. Vyzývavé ale nebezpečné !

 obr. 7 – Maskot mesta Bobruisk a svätostánok

Pretože rád spoznávam zvyky a kuchyňu bežného pospolitého ľudu a pracujúcej triedy, nakoľko som jedným z nich, tak som ochutnal jedlo chudobných „garšočku“. Vynikajúca špecialita, ktorá sa pripravuje tak, že sa dá mäso, zemiaky, cibuľa, hríby a smotana do hrubej hlinenej misky a varí sa to pri miernej teplote veľa hodín. Ako som zistil, v minulosti to bol základný pokrm kolchozníkov, ktorí ráno pri odchode na pole postavili misku na kachle a  keď sa za súmraku vrátili mali hotovú fantastickú delikatesu.

 

obr. 8 – Pekná ale studená jeseň a „garšočka“ s 50 g vodky  

V podniku sme posedeli zopár hodín a išli naspäť na hotel kde bola nejaká priblblá zábava ubytovaných nemeckých a holandských hostí. Cítil som, že nepatrím do tejto spoločnosti a bolo to odporné. Radšej by som sedel v miestnom lokále s radovými občanmi alebo v hotelovom parku na lavičke s pivom v ruke a nohami v rieke Berezina.

 

obr. 9 – Hotelový park

Prekonal som sa a ostal sedieť s kolegami a svoje rozčarovanie a znechutenie som zalieval paprikovou vodkou a domácim pivom zn. Bobrov. Do postele som sa zvalil oblečený o 3:00 a spal pokiaľ ma o 8:00 nezobudil izbový telefón. Z neho sa na mňa vyvalila ruština a tak som sekanou slovenčinou odpovedal, že nerozumiem a zložil ho. Po raňajkách sme ešte na chvíľu navštívili závod, ale bol som rozmastený na padrť a v hlave som mal jeden veľký bordel.

obr. 10 – Rozdiel medzi hotelovým a fabrickým hajzlíkom v núdzi zaniká

Cesta späť do Minska bola jednotvárna v nekonečných brezových lesoch. Na medzinárodnom letisku sme s kolegom zavítali do na prvý pohľad honosnej reštaurácie, ktorá sa ukázala ako jedna veľká blamáž a podvod. Služby ako v praveku, čašníčka nevedela po anglicky, na čaj som čakal 45 min a namiesto slepačej polievky na rozbitý žalúdok mi priniesla kurací boršč z olivami, smotanou a citrónom. Druhé som mal, podľa názvu v jedálnom lístku, rezeň Fantazia čo bol obyčajný plnený rezeň so šunkou a dvojdňovými hranolkami. A to všetko za 15 000 blr !!! Ak budete niekedy v Minsku tak sa na míle vyhnite tejto hanbe stravovania. Let naspäť do civilizácie bol nudný bez turbulencií a vychutnával som si „nádherný“ výhľad na krídlo a turbínu. Aspoň, že mi konečne odľahlo v ušiach.

obr. 11 – „Prekrásny“ výhľad vs. gýč

Čo dodať na záver? Nič. Tento článok sa mi vôbec nechcelo písať ale cítim morálnu povinnosť prinášať vám osvetu. Záver si však odpustím. Aj tak by som písal predsudky. Uvidím či sa niečo zmení po niekoľko týždňovom pobyte, ktorý ma tam čaká v novembri.

 

Reakcie k článku

faktická
// marcel one //   [16.10.2008 20:39:40]

triezvy pohľad na svet očami cestovateľa BEZA nám pomohol objasnit život pospolitého luďu za našou východnou hranicou a ukázal nám, že nieje fšetko socializmus, čo sa blyští :)

zavidim
Beny   [17.10.2008 10:43:13]

pán brat marec nejednej strane som rad že nemusím cestovať na tento smer ale je tu aj závist že tiež by som sa tam išol pozrieť...ako vidim v článku ako bývali občan socialistickej republiky si sa nezaprel a ožral si sa ako prasa, tak je to správne a hlavne mal si tam poblázniť dáku peknú bielorusku a dopratať ju na slovensko... len tak ďalej a už sa teším ako mi donesieš odtiaľ dáky chľast...vitaj

Šukani je pro děcka...
Matvej   [17.10.2008 12:49:42]

Velmi pekne zdokumentovane. Bielorusko je strasne nudna a prazdna krajina, tak obdivujem, ze si sa zmohol na tak siahodlhy report:-)

re:Šukani je pro děcka...
bezo   [20.10.2008 15:20:58]

diky, rad opisujem uplne zbytocne a nezazivne veci este zbytocnejsimi a nezazivnejsimi recami

bezov rososo
kubo   [04.11.2008 18:18:52]

no nic bezo bielorusky radsej trtkaj ako fotis picoviny

Bielorusko
hana   [07.01.2011 20:41:31]

nechapem, ako moze niekto taky "primitivny" report a reakcie plodit, cim vacsi uboziak, tym vacsim frajerom sa citi. Bielorusko je velmi pekne, upravene, ciste, mohli by sme sa z toho ucit. Ich jedinym problemom je strach zo zmeny a preto stale ziju v socializme, je tam veru aj co obdivovat.

pre Hanu
bezo   [08.01.2011 19:36:36]

najprv si vyser oko a potom si poriadne prečítaj článok...

cheap wedding dresses
cheap wedding dresses   [27.07.2011 10:54:26]

They've lastly recognized that their thin supermodels are scarce efforts and clients are typically 10 occasions larger. Effortlessly you will find these leading stage snobs who just style for wonderful bodies but thank heavens you may locate extremely economical helpful makers who decide on big usage. In terms of choosing about the buy prom dresses, girls are normally unclear about what's really the very best selection. And prom dresses gowns, we have the extra huge measurements for a lot of designs. From swimsuits to as well as sized night outfits, the marketplace has presently a huge selection of choices for cheap flower girl dresses. Offered the nicely recognized thought of the lady's figure is nonetheless Marilyn Monroe's, designs for as well as measurements occur to become produced for females to appear hotter or maybe thinner leastwise. They're organized to make sure that difficulty places are disguised and best curves will probably be stressed. celebrity maternity dresses, you can find clothing lines that may not specially be concerned about these and therefore are a lot extra thinking about the ease and comfort from the homecoming dresses.

plus size dresses
plus size dresses   [27.07.2011 10:57:39]

Certainly the objective would be to make them representative from all factors of see using the wedding bags. But this has turn out to be this sort of a prevalent appearance which you really feel like producing issues distinctive. And as traditions, since from right here it begins all, are these days obsolete thematic and matching dresses for your maids of honors are component of the handed pattern. Within the initial location traditions are accountable for this search with the maids of honors. It depends upon everyone's vision about this idea but for certain that it really is all about altering the issues. On with the possibilities for the bride that desires to pick for her maids of honors discount flower girl dresseswould be to recur to an informal search. In fact, inside a particular way it really is about informal fashion developed. Heading additional, bridesmaid dresses could be also about letting behind the modesty, the also good search and place far more accent to the femininity and splendor from the bridesmaids. It really is all about creativity, creativeness facet concerned and esthetically feeling. Make the dresses much more versatile and soothing in style but in the identical time much more feminine and mother of the groom evening dresses.


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008