QUEEN 2005-2008

Článok uverejnený: 03.11.2008 15:25:00
Počet reakcií: 3 / chcem sa vyjadriť

 

QUEEN 2005-2008

Tak páni komunitní, tí čo len čítajú ale aj tí, čo diskutujú. Po troch rokoch sa na dosky pražskej O2 Arény vrátili dvaja aktívni členovia skupiny QUEEN + jeden člen skupiny FREE, Paul Rodgers.

Na tento koncert som pôvodne nemal ísť, nakoľko som týchto pánov zažil v roku 2005, ale osud a tehotné brucho jednej predavačky v LORDe zariadilo, že som dostal lístok za dobrú cenu. Tak som sa vybral do Prahy.
Ešte trochu odbočím. V O2 aréne som už pomaly častejšie ako v podniku ROXY v Novej Dubnici. Videl som tam už zopár peciek. Ozzy Osbourna, Kylie Minougue, KISS, QUEEN a ďalšie. (keď si spomeniem, doplním). A ešte sa minimaálne na jednu pecku chystám - AC/DC. Ale dosť bolo machrovania. Skúsim popísať a porovnať tento koncert QUEEN.

Cesta do Prahy a pobyt v meste boli v pohode. Aj keď cesta tým busom o 8,00 z TN trochu dlšie trvá. Všetko dôležité začalo zlou organizáciou pri púšťaní ľudí do haly. Prišiel k hale niečo po 17.00, prešiel "bludiskom" - to sú také natiahnuté pásky, aby sa ľudia netlačili a čakal pri vstupe s davom fanúšikov. Keď tesne po šiestej otvorili brány, myslel som, že nastane klasické rockovofanúšikovské nadšenie pretavené do tlačenice do dverí a ukončené behom cez plochu haly až k pódiu. Sklamanie  nastalo po prejdení vstupnou kontrolou, keď sa beh nekonal, nakoľko sa opäť muselo čakať na otvorenie turniketov vo vnútri haly. Čakalo sa skoro ďalšiu hodinu v ešte väčšej tlačenici ako pred halou, potom sa tlačenica zhustila totálne, nakoľko sa dav pohol cez turnikety a potom som už mohol bežať voľný ako vták. Pódium som mal blízko, bol som totiž na oddeľovacej mreži medzi sektorom pod pódiom a sektorom na státie. Paráda, všetko ako na dlani.
Po chvíli pribehla aj sestra s kamoškou a mohli sme si ďalšie skoro dve hodinky vyplnit klábosením o všetkom a ničom. Hala sa zapĺňala pomaly (ale prišli aj starší ľudia - viď babka na videu),

hrala hudba z rokov 60tych a čas sa nehýbal. Ako sa blížila 20ta hodina, dav hustol (pozri video davu)

a mohol som začať so svojou obľúbenou činnosťou pred každým koncertom. Medzi pesničkami z reprákov sa pokúšam rozpískať dav. Prvý pokus bol fakt trapas. Akurát človek vedľa mňa škaredo pozrel. Počkal som ešte dve skladby a zapískal znova. Tu už bola odozva. Koncert mohol začať. A aj začal takýmto introm....

Dav šalel a my s ním. Pesnička striedala pesničku, ľudia spievali spolu so skupinou a pieseň venovaná Freddie Mercurymu bola odspievaná iba divákmi.

Ešte pred týmto dojímavým slaďákom, kedy sa ani gitarista Brian May neubránil slzám odpálili jednu z najrockovejších vecí I want it all. Bol to nášup ako sa patrí a QUEEN ukázali, že sú starí ale jarí.

 Namlátili divákom poriadnu show, nechýbalo gitarové sólo a bubnové sólo, ktoré bolo zaujímavo vymyslené. Na koniec rampy medzi divákov doniesli bubeníkovi Rgerovi Taylorovi len stoličku a dupák. Počas hrania na tomto jednom bubne (a nebolo to len dupanie do rytmu), mu asistent pridával činely, malé bubny, a ďalšie bubny, až mal nakoniec celú zostavu a rozbalil to naplno. Potom mu zasa bubny odoberali a skočilo to zasa pri dupáku.

QUEEN zahrali osvedčené hity, dav si zaspieval a playlist bol pretkaný ešte novinkami z albumu The Cosmos Rocks a produkciou Paula Rodgersa z čias minulých. Svetelná technika bola dokonalá, preto aj tak tie videá vyzerajú. Mali to asi vymyslené tak naschvál, ale tie svetlá kazili každý jeden záber. Toto sa mi pri iných koncertoch točením na mobil nestalo.
Zaujímavé boli svetelné rampy, ktoré viseli na lanách a boli zložené zo segmentov spojených kĺbmi, takže sa mohli pohybovať hore-dole, vlniť a naklánať, ako to práve bolo vhodné.

Po vynikajúcej zábave skupina odišla, dostala standing ovations a prišla naspäť. Ako prídavok boli We will rock you, Allright now (pôvodne hrali FREE) a We are the champions. Proste paráda. Za zvukov anglickej hymny sa skupina poklonila a rozlúčila. Dav na ploche, ale aj ten na sedadlách ešte dlho tieskal a skandoval.

Som spokojný, že som isiel a keďže v roku 2005 sa mi podarilo prepašovať kameru, tak tu je záznam z toho prvého koncertu.

esak - koncertný návštevník

 

Reakcie k článku

koncertnik
// marcel one //   [03.11.2008 16:41:50]

parada esak, super zazitok, konecrty nazivo maju vzdy svoje caro, hlavne ked to je takato klasika nesmrtelna...

.queen.
bebe   [03.11.2008 17:26:41]

UZASNY CLANOK a videa paradne:)

zaujimave
bezo   [04.11.2008 07:59:37]

Poviem pravdu, ze ja osobne QUEEN vobec nemusim a jedina pesnicka co sa mi od nich paci je "Somebody to love", ktoru spieva George Michael. Ale uznavam, ze to mohla byt slusna show, pretoze velke skupiny vedia urobit velke divadlo.


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008