PES BREŠÚCI V 15m VÝŠKE NIE JE SCIENCE FICTION

Článok uverejnený: 02.05.2008 09:39:00
Počet reakcií: 7 / chcem sa vyjadriť

 

PES BREŠÚCI V 15m VÝŠKE NIE JE SCIENCE FICTION

    Balón, zlovestný nástroj detskej radosti a smútku, mĺkvy člen osláv od nepamäti fascinuje pospolitý ľud a inšpiruje k mnohým zaujímavým pokusom. V čase prvomájových osláv dopyt po preceňovanom nástroji firemnej kultúry a demagógie zamestnancov narastá. Balón je však v prvom rade guma naplnená inertným plynom ľahším ako vzduch. Táto skutočnosť nastoľuje dávno zabudnutú otázku: „Dokáže pes lietať?“

    Problém ma znepokojuje už takmer tri dni. Po dlhej a rozvážnej úvahe o zmysluplnosti takéhoto pokusu som prišiel na to, že je absolútne zbytočný, nič neriešiaci a preto maximálne vhodný na detailne rozpracovanie. Vo všeobecnosti sa dá polemizovať o tom, koľko živej metúcej sa hmotnosti unesie jeden balón. Empirickou skúsenosťou predchádzajúcich neúspešných pokusov o povznesení fyzikálneho objektu na základe vztlakovej sily hélia vychádza hodnota približne 125 bal.kg-1. Vo výslednom efekte to nie je zanedbateľná hodnota ale je akceptovateľná. Ako pokusný subjekt bol právom zvolený lokálny pes s kódovým označením Dino. Kto pozná túto nervóznu vykastrovanú beštiu vie, že si to právom zaslúži. Hmotnosť subjektu je odhadovaná na 13 kg takže na efekt strýka Fedora je potrebných 1625 balónov.

 

    Na priloženom obrázku je možne vidieť technické riešenie vyššie spomenutej problematiky, ktorá sa nezainteresovaným osobám môže javiť ako v skutku jednoduchá a komplexne primitívna ale opak je pravdou. Už len upevnenie špeciálneho popruhu na Dina – štekajúcu potvoru, si vyžiada nemalé úsilie. Nezanedbateľným faktom celého podujatia je tiež finančné pokrytie akcie. Pri priemernej cene héliom naplneného balóna 30 Sk.bal-1 vychádza celková suma na zrealizovanie 48 750 Sk. Napriek uvedeným skutočnostiam, najzložitejšou fázou je samotný let a jeho riadenie. Predpokladom úspechu je prípadné úspešné pristátie, ktoré nastoľuje množstvo nezodpovedaných otázok. Dokáže Dino niekoľko metrov na zemou vôbec brechať? Nezľakne sa výšok a bude odvážne čeliť nevyspytateľným vzdušným prúdom? Zvládne orientáciu v tretej priestorovej dimenzii keď tam nie sú lampy? Unesie ťarchu zodpovednosti z pokročilej pilotáže?

 

Sám nepoznám odpovede ale pevne verím, že časom sa ich dozvieme. Návrhy ako aj prípadné sponzorovanie akcie sú vítané. V prípade záujmu použite prosím kontaktný formulár.

 

autor: bezo (miestny loser a povaľač)

 

 

Reakcie k článku

akcia a reakcia
// marcel one //   [02.05.2008 12:17:53]

som rád, že si túto problematiku rozvinul a z debaty, ktorú sme mali spolu s esakom, si vyextrahoval to najdôležitejšie a poukázal si na možné prekážky pri tomto experimente..

Sponzorstvo.
Marihuan   [04.05.2008 12:06:19]

Rad by som pomohol vo vyskume tohoto pokusu a darujem Vam tenisovu lopticku neznameho vyrobcu.

inovačný trend
Pitirkin, brat povalovača   [04.05.2008 22:02:33]

Chcem poďakovať Bezkovi za nový prínos do leteckej prepravy. Dokázal, zatial len na papiery, že je možné aby, testovaný subjekt brechal z vtáčej perspektívy.

Nobelovú cenu za prepravu však získam ja, pretože som vymyslel nový druh prepravy. Používam na to obyčajný mäkčeň, takže mi nerobí problém premiestniť sa z pracovne do pračovne.

SCIENCE FICTION končí
esak   [15.05.2008 17:15:27]

Dnes, dátum zistíte v podnadpise tohoto príspevku, som získal kontakt na dodávateľa Hélia. Jedna fľaša stojí 3 000 bez DPH a vystačí na 1 000 balónov. Myslím, že ak by prispeli do diskusie aj iní fundovaní konštruktéri, mohli by informácie pomôcť zámeru, kedy by pes opustil pevnú zem a mal poriadny nadhľad.

bude brechať, či nebude...
mireno   [12.09.2008 15:37:13]


takze páni, na otázku ci bude pes brechat vo vyške, Vám mozem dat odpoved zcela jednoznacnu. NEBUDE. V casoch skorej adolescenicie som poznal chalana, ktory vyriesil problem vencenia a lenivosti tak, ze vlastneho psa zavesil na popruhy a z prveho poschodia ho pustal dole. Pes skor ako "dosadol" na zem vykonal vsetky biologicke potreby. Takze zakladna otazka ci bude, alebo nebude brechat je vyriesena

PS
mireno   [12.09.2008 15:39:06]


vysvetlenie: pes vo výške zo strachu o svoj psí život sa poserie od strachu a nebude mať čas na brechanie

RE: PS
bezo   [16.09.2008 07:56:25]

dakujem za vysvetlenie, mame o problem menej pri pokuse...


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008