Prasiatko a Medvedík

Článok uverejnený: 27.01.2009 12:20:00
Počet reakcií: 18 / chcem sa vyjadriť

 

Priatelia

    Isto si mnohí z vás pamätajú na nevšedne očarujúci vzdelávací cyklus o príhodách Prasiatka a Medvedíka. Tieto dve bábkové postavičky vytrvalo formovali naše osobnosti a pripravovali nás na životné situácie, ktoré nás v dospelosti postretli. Ja osobne som ich verný fanúšik avšak vo víre nekonečnej životnej špirály som na nich úplne zabudol. Ako Fénix povstal z popola, spomenuli sme si na týchto dvoch šibalov počas silvestrovskej chaty. Odvtedy som neustále hľadal a pátral po všetkých svetových serveroch čo len po náznaku, po aspoň jednej jedinej fotografii, ktorá by oživila dávno vyblednuté spomienky. Je to smutné ale po tejto bábkovej avantgarde sa akoby zľahla zem. O to väčšie bolo moje prekvapenie keď som tento nadčasový program objavil v programe STV2. Hreje ma skutočnosť, že naši malí dobrodruhovia naďalej vychovávajú mladé osobnosti a formujú z nich zdravé psychické jedince jednoduchými a veľmi poučnými príhodami.

 

obr. 1 - Prasiatko a Medvedík pri horlivej debate

Iba špeciálne pre vás, čitatelia, som podnikol všetky nevyhnutné a potrebné kroky aby som získal exkluzívny foto materiál. So vzrušením som sledoval napínavú epizódu s výstižným názvom „Výletníci“. Až po jej vzhliadnutí som si uvedomil závažnosť situácie ako aj hĺbku myšlienok prezentovaných na obrazovke. Mám sa ešte veľa čo učiť. Zasiahla ma mentálna energia vyžarujúca z epizódy a do života som si zobral ponaučenie o tom ako sa správať pred a počas výletu do prírody. V skratke sa vám pokúsim čo najvýstižnejšie opísať príhody zvieratiek.

obr. 2 - Všetky zvieratká pokope

Celý príbeh začal tým ako sa Medvedík pokúšal spočítať všetkých účastníkov výletu. Len pre informáciu uvediem, že ich bolo celkovo päť - Medvedík, Prasiatko, Somárik, pes Brok a cica Mica. Prasiatko rozvírilo diskusiu zákernou otázkou prečo je to také dôležité. Odpoveď bola šokujúca takže som v nemom úžase iba nechápajúc krútil hlavou. No predsa aby Medvedík vedel koľko má spraviť chlebíkov na cestu, pretože v pláne mal dva pre každého. Od tohto okamihu nabral diel divoký spád, ktorý vyvrcholil neočakávanou dilemou. Nakoniec sa totiž výletu zúčastnili len Medvedík, Somárik a pes Brok takže stáli pred problémom ako rozdeliť desať chlebíkov medzi troch. Odpoveď bohužiaľ zostala visieť vo vzduchu a ja som bezmyšlienkovito tápal vo svojej nevedomosti, pretože nastal dejový zvrat. Prasiatko sa rozhodlo prekvapiť výletníkov na čistinke a vybralo sa samé do lesa. Počas prechádzky si však poranilo kopýtko, nedokázalo sa postaviť a iba ochkalo a vzlykalo. Našťastie ho počuli ostatné zvieratká, ktoré boli nablízku a utekali mu na pomoc. Prerozdeľovanie chlebíkov bolo zatienené nezištnou pomocou priateľovi s metaforicky podaným ponaučením: deti, nechoďte samé do lesa.

Pravdepodobne som túto epizódu v detstve vnímal iba jedným uchom dnu a druhým von, počas hrania sa so stavebnicou Merkúr, pretože na bicykli do hôr chodím zásadne sám. Uvedomujem si ako veľmi tým riskujem a vzal som si z príbehu najpodstatnejšiu myšlienku. Odteraz budem do lesa chodiť už iba vo dvojici so svojím novým kamarátom Somárikom, pretože sa k sebe navzájom povahovo hodíme.

 

obr. 3 - Môj duševne podobný priateľ

Desím sa pri pomyslení, že som premeškal predchádzajúcu časť o Zatúlanom zajačikovi a pevne dúfam, že mi v živote nebude chýbať význam, ktorý by mal tento diel na môj ďalší osobnostný rast.

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

fakticka..
// marcel one //   [27.01.2009 13:22:02]

Tento mnohodielny epos zanechal na mojej detskej naivnej dusicke hlboke ryhy poznania.Spolu s Ratafakom Plachtom tvorili moj krasny destsky bezstarostny svet.Skoda,ze tieto skvosty slovenskej televiznej tvorby zapadaju prachom a deti dostavaju f podobe televiznej obrazovky servirovane picoviny..

marcel?
hollos   [27.01.2009 13:33:01]

Drahy Marcelko,

po precitani a zamysleni sa nad hore uvedenym clankom prichadzam na myslienku, ze si sa urcite minul povolanim, kedze sa nam naskytuje pohlad na tvoje riadky, mozem len konstatovat, ze aj majstri eseja by si mohli z teba brat priklad.

Tak isto na mna pozitivne vplyva aj fakt, ze napriek svojmu pokrocilemu veku vies este stale najst tu uzasnu hlbku v rozpravkach ako je prave tato. Ja som sa ju snazil najst ci v gumkacoch alebo maco Poo, ale nikdy som bohuzial tuto hlbku neobjavil.
Myslim, ze by si mali brat ludia priklad a sledovat taketo ludske ci aj zvierace pribehy a hladat za nimi viac nez im predny lalok mozocny ponuka, nakolko autori sa nam vzdy sanzia nieco naznacit ci tym alebo onym.

Som tvoj BIG fan :)

ad:marcel?
// marcel one //   [27.01.2009 13:37:17]

Hollos, podakuj sa mojej radioaktivenj dvojicke BEZOVI, ze svoj um nevenuje len praci, ale podava zarucene kvalitne vykony ako strojca tych najhlupejsich napadov a inych zaludnosti.Spolu s ESAKOM a PRAVNIKOM nastavuejem zrkadlo fsetkym veciam, ktore by inak zapadli prachom a my nechceme, aby ludske pokolenie zostalo ukratene o tieto iste velmi hodnodtne experimenty a poznatky a ine informativne iste poucne relacie..

re
hollos   [27.01.2009 13:40:11]

z toho my plynie, ze ked raz budem mat deti tak ich k vam poslem na hodiny: dejiny kultury slovenska rokov 80,90 a dost :)

pardon
hollos   [27.01.2009 13:41:27]

jezis ja som dal my ako mne s tvrdym Y, strasne ma to mrzi a ospravedlnujem sa vsetkym, slubujem, ze sa polepsim, ak nie nech sa prepadnem do vychodneho berlina :)

Východný Berlín neexistuje
esak   [27.01.2009 13:57:46]

..... a preto, ak sa nepolepšíš, tak Ťa hodíme >"ojoojo~~~

tak to ne
chamosl   [13.05.2009 22:44:02]

co vam jebe ten program bol dobri ale te prijebane postavi co ho uvadzali mi pripominaju kroki spat ku komistom.dajte si facku!

re: tak to ne
bezo   [14.05.2009 07:45:05]

facku si jebni ty... pripominas mi krok spat ked som mal 8 rokov a ucil sa pravopis... "dobry program" a "kroky" sa pise s tvrdym "y"

ad. re: tak to ne
esak   [14.05.2009 08:48:40]

a pridaj si este jednu, lebo aj "postavy" sa pise s "Y"

re:
eriskooo   [31.08.2009 12:59:31]

genialne, netusite nahodou niekto, kde by sa dalo dopracovat k videam ?
...
som v podobnej situacii ako autor - roky zapadnute a zrazu - blik!
...
M : prasiatkooo, kdeze si ?
P : tu, na strome medvediiik
M : prasiatkooo a coze robis na strome ??
P : papam tu ceresne, medvediiiik
M : prasiatkooo, ale na borovici ceresne nerastuuu
P : ja viem, ja som si ich sem prinieslooo
...
prosim, videa ... !

netusim...
bezo   [02.09.2009 08:12:20]

musim ta sklamat ale sam neviem ci vobec existuju nejake videa. Hladal som dlho a nic som nenasiel. Tie fotky v clanku som nafotil z televizora so svojim mobilom. Ine foto neexistuje...

paráda
vilo   [16.12.2009 01:30:00]

no ja sa poseriem.už dávno zháňam o medvedíkovi,prasiatku a somárikovi nejaké informácie a tu vidím,že nie som sám.s kamarátmi sme ich žrali dlhý čas a stále na nich spomíname dodnes.v časoch,ked´ som nemal video som si nahral aspoň na mc časť,v ktorej somárik s prasiatkom učili papagája iákať a kvíkať a dodnes to vieme naspamäť.ináč,k tým videám by som sa dostal aj ja rád,ale to asi len cez stv,takže to musí byť drahý špás.ale čo človek chce,to dosiahne.iá,kvík,brúm.

b hcg
ftih   [07.04.2010 19:29:58]

bhyxjz

JOOOJ
kat   [27.07.2010 09:58:49]

Krasne, "marcel on" dal na uvod hlboku pravdu! Vyborne :))) ,len keby si to precitalo viac ludi co stratili uz davno rozum. Tiez by som to rada videla nema to niekto natocene? aj ked len z TV.

konečne
dismenorei   [08.03.2012 17:10:38]

Ahoj,nejaké video by sa nenašlo?Je to úžasný seriál.

re: konecne
bezo   [09.03.2012 12:16:24]

ee, video som hladal a nenasiel nikde, skoda. Jedina sanca je odsledovat to v TV a nahrat do PC.

link na video
info   [17.09.2014 11:33:05]

https://www.youtube.com/watch?v=WvOctyviw88

odpadnem
bezo   [02.10.2014 21:11:18]

odpadnem, niekto tu prispel a este s akym paradnym linkom... diky za tip


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008