TEROR a ŠIKANA

Článok uverejnený: 02.02.2009 10:51:00
Počet reakcií: 28 / chcem sa vyjadriť

 

TEROR a ŠIKANA

Priatelia

    Rozmýšľal som kam zaradiť tento príspevok. Podľa mňa by sa viac hodil do sekcie Paragraf Právnika Patrika ale nebudem radšej riskovať a provokovať ho ako naposledy. Článok som zaradil sem aj keď výstižnejšia by bola sekcia: Čo ma nasralo.

Ako ste isto postrehli, od prvého februára platí nový cestný zákon, ktorý považujem za šikanovanie cyklistov a vyslovenú buzeráciu od neschopnej vládnej garnitúry. Obvykle sú mi podobné veci úplne ukradnuté ale konkrétne tento problém sa ma bytostne dotýka, pretože sa považujem za cyklistu. Rozhodol som sa napísať analýzu o stupidite tohto nového nariadenia. Vopred viem, že tým nič nedosiahnem ale aspoň vyjadrím svoj názor, ktorý je podľa niektorých ako obvykle proti systémový, zakomplexovaný, anarchistický a plný predsudkov.

V zákone č. 8/2009 Z.z. je v §55 odsek 9 napísané, citujem: „Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci.“ To je čo za blbosť? Zamyslel sa vôbec niekto z bravčových hláv obrastených tukom, ktoré sedia v parlamente o zmysluplnosti tohto zákona? Sedeli vôbec niekedy ich tlsté zadky okrem kožených sedadiel limuzín aj na bicykli v cestnej premávke? Silne o tom pochybujem rovnako ako pochybujem o tom, že si pripravovatelia zákona vôbec nenaštudovali štatistiky nehodovosti. Viem, že ma mnohí priatelia cyklisti „ukameňujú“ za to, že nesúhlasím s prilbou. Uvedomujem si jej ochranný význam najmä v lese, kde sa najčastejšie pohybujem, ale to je môj osobný problém prečo ju nechcem nosiť. Strašne ma však serie skutočnosť, že mi prilbu niekto nakazuje už aj na ceste.

V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim vysvetliť svoj názor na vyššie uvedenú problematiku. Pre niekoho to môže byť názor primitívny alebo infantilný, ale podľa mňa je neúprosne pravdivý. Význam prilby ako ochrany hlavy sa výrazne znižuje so zvyšujúcou sa rýchlosťou okoloidúcich vozidiel. Ak už má štát záujem ochraňovať myšlienky vlastných občanov tým, že im nakáže nosiť helmu nech tak spraví celoplošne aj v obci. Je celkom logické predpokladať, že mimo obce dochádza ku zrážkam vo vysokých rýchlostiach. Ak auto „zostrelí“ cyklistu na krajnici pri rýchlosti 90 km/h, šanca na jeho prežitie je takmer nulová a nepomôže mu ani titánová prilba pretože dochádza k oveľa závažnejším vnútorným zraneniam ako k rozbitej hlave alebo otrasu mozgu. Ak však dôjde ku zrážke niekde v meste na križovatke pri rýchlosti 50 km/h, je šanca na prežitie cyklistu relatívne veľká a je zrejmé, že prilba by túto šancu ešte viac zvýšila. Pozrite si štatistiky nehodovosti za rok 2007. Tam uvidíte, že v obci sa stalo 88 878 nehôd, zatiaľ čo mimo obce „iba“ 33 224 dopravných nehôd. Z osobnej skúsenosti, ktorú som získal dlhoročným pozorovaním zmesi cyklistov pohybujúcej sa na cestách necestách si dovolím tvrdiť, že najviac cyklistov jazdí v mestách a dedinách. Ide pritom o masu ľudí rôzneho veku a pohlavia, takže tu najčastejšie dochádza ku nedorozumeniam medzi vodičmi a nami cyklistami. Ďalším dôležitým a neodškriepiteľným faktom je, že medzi najohrozenejšie skupiny cyklistov patria deti a starí ľudia. Obidva typy sa správajú nepredvídateľne, často na ceste zmätkujú a tí starší majú fyzický problém udržať starý roztrasený bicykel zn. Ukrajina na krajnici (česť výnimkám). Mimo obce sa väčšinou presúvajú mladšie osoby, u ktorých je predpoklad stabilnej a tým pádom predvídateľnej jazdy bez náhlych zmien smeru alebo rýchlosti. Čo tým chcem vlastne povedať? Chrániť treba najprv tých najohrozenejších a na miestach, kde je to naozaj potrebné. Čiže prilbu povinne nosiť hlavne v obci a bez rozdielu veku. Namiesto toho tento nový zákon mimo obce buzeruje keď už nikoho iného tak aspoň mňa a tým pádom stojí za túto úvahu.

Cieľ vlády znížiť nehodovosť a množstvo úmrtí na našich cestách je šľachetný a javí sa ako celkom dobrý nápad. Ale podľa mňa je zameraný na nesprávnu cieľovú skupinu, ktorá tvorí iba zanedbateľnú časť. Počet nehôd spôsobených motorovými účastníkmi premávky bol v tom istom roku 107 420 na rozdiel od cyklistov, ktorí spôsobili  1 460 dopravných nehôd z čoho bolo 108 smrteľných. Prečo ma opäť vláda šikanuje a vyžaduje používanie reflexných prvkov na mojom odeve? Môj bicykel je riadne osvetlený, na sedle a tretrách mám dokonca aj reflexné prvky a myslím si, že v tme som riadne viditeľný. Dokazuje to aj empirický fakt, že ma v noci autá obehajú veľkým oblúkom a v protismere zhasínajú diaľkové svetlá (nechcem zakríknuť pozn. autora). Mám pocit, že riadne osvetlenie bicykla bolo v zákone už od nepamäti tak prečo mám mať zvýšené finančné výdavky kvôli iným nezodpovedným cyklistom? Je to štátny teror, diskriminácia a hádzanie všetkých ľudí do jedného spoločného vreca bez hľadania reálneho vinníka. Namiesto toho aby bol cestný zákon „vyždímaný“ na maximum napr. posilnenými nočnými hliadkami, ktoré by pokutovali neosvetlených cyklistov, prijali papaláši radšej nový zákon. Čo keby ušetrené peniaze na prípravu tohto zákona boli radšej použité na preventívne informačnú kampaň, pri ktorej by policajti rozdávali červené blikače za smiešne 2 € (batteries not included). Ale to by tam hore nemohli sedieť zadubené nenažrané svine chrániace si vlastný válov ale rozumný inteligentní ľudia ochotní spoločne riešiť úmrtia na cestách zodpovednou dopravnou výchovou už od detstva. Stačí sa ísť pozrieť na holandskú symbiózu, ktorú som zažil na vlastnej koži a netyranizovať tých najslabších.

Čo dodať na záver? Štátni úradníci zodpovední za cestný zákon by nemali svoju energiu plytvať na cyklistoch, ale radšej sústrediť svoju pozornosť na 214 nepripútaných osôb, ktoré zbytočne zahynuli. Bohužiaľ, aj ja som už dvakrát zažil posmech z toho, že som sa na zadnom sedadle pripútal čím som si iba utvrdil svoju životnú filozofiu: sorry, kokot som ja.

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

Pravdu máš
esak   [02.02.2009 13:47:09]

Ja osobne súhlasím s časťou článku, kde hovoríš o nezmyselnosti nenosenia prilby v obci a nosenia mimo obce. Tiež si myslím, že prilba má význam skôr pri nižších rýchlostiach.
Nesúhlasím ale s nepotrebnosťou reflexných prvkov. Aj keď je bike osvetlený, je počas dňa svetlo také nijaké - ani tma ani svetlo a vtedy sa tieto prvky hodia, nakoľko autá svietiť musia stále.
Druhá vec je, že nie každý vodič má dokonalý zrak a čím viac si videný, tým si vo väčšom bezpečí.
A tretia pripomienka sa týka konkrétne Tvojich "zvýšených výdavkov". Máš auto a tam máš mať povinne reflexnú vestu. Tak ju na bike používaj a nestojí Ťa to nič.

nie je to celkom tak
bezo   [02.02.2009 14:14:23]

k bodu c.2
uznavam, ze pocas polosera pri sumraku alebo usvite moze byt cyklista horsie viditelny a preto si aj ja zapnem blikace.

k bodu c.3
ked si dam chrbat batoh, ktory bezne nosim tak mi je reflexna vesta na prd. Dolezite je mat svetiace zadne svetlo. Ako svieti prazdne auto odstavene na krajnici? Nijak, lebo ma len 2 odrazky velkosti 5x5 cm integrovane vo svetlach.

Problem nie je vo veste ale vo vychove. Ak ma cyklista zapnute osvetlenie a ide kultivovane po ceste a vodic sa venuje riadeniu vozidla tak ako ma, zachranil by sa kopec zivotov aj bez vesty a prilby.

ranna skoro nehoda...
bezo   [04.02.2009 08:00:34]

...dnesna ranna udalost na ceste mi len potvrdila to com uz davno vedel. Bezpecnost cyklistov nie je o prilbe alebo reflexnych pasikoch ale o arogancii, drzosti, bezohladnosti a netolerancii motorizovanych ucastnikov premavky. Pri schadzani z trencianskeho mostu smerom z BA na Hasicsku ulicu som bol riadne osvetleny (bolo 7:15 takze to bolo aj tak uz zbytocne), ukazoval som lavou rukou znamenie, ze idem po hlavnej ceste do lava smerom na Hasicsku ulicu. Aj tak som sa radsej obzrel dozadu a videl som, ze za mnou vo vzdialenosti asi 30 m islo nakladne auto Avia, ktore malo v plane odbocit z mosta smerom doprava - do centra. Asi po 5 sekundach ma dobehlo a skrizilo mi cestu priamo na odbocke tak, ze som musel prudko zabrzdit a dat mu prednost inac by som z boku do neho vrazil. Vzduchom letel stavnaty vykrik k*k*t spolu so vztycenym prostrednikom, len neviem ci sa trafil ucinku.
Pani policajti, prestante si uz konecne zakryvat oci, nebuzerujte cyklistov ale rieste skutocnych grazlov na ceste...

pokuty na doplnenie
preceda   [04.02.2009 15:59:25]

Chodci a cyklisti

Obmedzovanie a ohrozovanie premávky 60 € (1 808 Sk)
Nepoužívanie reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti 30 € (904 Sk)
Jazda bez ochrannej prilby 10 € (301 Sk)

T.j. ak ta raz za mesiac chytia bez prilby das do porovnania zo znizenim dan. zatazenia od marca ta to bude stat len male pivo :)

Co sa tyka reflex. prvkov nestacilo by len keby si si na batoh nalepil reflexny pasik ?

pici vyjebanej!
pravnik patrik   [04.02.2009 16:15:10]

..napisem najdlhsiu reakciu v zivote a po odkliknuti nist! ..jebem aj takyto system!

pre patrika
bezo   [05.02.2009 07:49:58]

nerozculuj sa, kde sa ti to stane tak daj vo svojom prehliadaci NASPAT a text sa ti tam znova objavi. To ta nenapadlo?

c v c
// marcel one //   [05.02.2009 20:22:19]

respektovanie predpisov je predsa záväzné pre každého,nie?je jedno, že či cyklo alebo moto..vieme,ako je riešené pokutovanie porušenia, tak si nerobme ilúzie..

opakované zamyslenie sa
vincko   [07.02.2009 12:21:12]

ak má mať cyklista prilbu len v obci tak dajme tomu, že cestou do Trenčína ju musí mať nasadenú 5-krát. Samozrejme, že musí zastaviť a správne si ju nasadiť. Mimo obce musí teda prilbu dať dole lebo ,,je zbytočná,, a musí ju schovať do ruksaku, ktorý mu vo večerných hodinách zakryje aj reflexnú vestu....to znamená 10 zastavení...

V lese ju teda potrebuje stále lebo je tam menej ľudí, ktorý by privolali pomoc pri páde..

v noci nestačí len svetlo Mesiaca ale i riadné a kvalitné osvetlenie.

pozn. autora: po jazde v lese si treba na čerpacej stanici umyť predné a zadné osvetlenie....keby som mal Suzuki Hayabusa 1200 a idem 20 km/h po krajnici nepotrebujem prilbu?

povinné doplnky cyklistov sa nenosia kvôli policajtom ale kvôli sebe...

nikdy
nasir   [15.04.2009 09:33:47]

Mam najazdenych cca 120.000 km bez nehody.Mensie alebo vacsie oskreniny
nepocitam.Prilba ja zbytocna buzeracia, ak si rozflakam hlavuje to len
a len moja vec.Len by ma zaujimalo odkial kolega vycital vysku tych pokut
60,30,10 eur.
Prilbu som vzivote na hlave nemal a ani si ju neplanujem nasadzovat.

klobuk dole
bezo   [15.04.2009 11:51:45]

za tych 120.000 km.
Tiez s tou prilbou nesuhlasim ale na ceste ju poctivo nosim od februara. Do hory chodim nadalej bez nej...

nikdy2
nasir   [15.04.2009 12:43:24]

Tych 120.000 km je ale za nejakych 12 rokov samozrejme nie tento rok :-)
Z toho dakych 60 percent po horach.Ale este k tomu zakonu. Mozno tam daky chytrak najde nejaku medzeru ci snad nie?
Pre zaujimavost v piatok ma zastavili policajti ze kde mam prilbu, ze stare babky maju a ja taky sportovec nie, ze v Lidli maju za 10 eur.
Nastastie mi len pohrozil a ze mal dobru naladu ma pustil. V zapeti po nejakych 500 metroch ma daky vypatlany debil ma ciernej Adine s tmavymi sklami na krizovatke skoro sejmul co mi nedal prednost.Ale toho uz policajti nevideli, alebo nechceli vidiet.

re: nikdy2
bezo   [15.04.2009 13:16:55]

aj tak je to dost, 10.000km rocne :-)

presne o tom to je. Bezpecnost na ceste nezvysia cyklisti so svojimi pasikmi a prilbami ale odstranenie arogantnych vodicov

nikdy3
nasir   [15.04.2009 13:24:07]

Prave som si nasiel na nete spominany zakon a cennik pokut.
Zial ziadnu medzeru som tam nenasiel, ale tych 10 eur za nepritomnost prilby je pravda.Mne osobne tych 10 eur nerobi az taky problem, tekze prilba sa isto nekona.Hlavne ze mne sa ten policajt vyhrazal pokutou 60 eur lebo som ho (v aute) obehol po jeho lavej strane a nie po pravej ked ma zablokoval.Vtak nech si radsej poriadne prestuduje znenie zakona.

:-)))
bezo   [15.04.2009 14:19:03]

aj cyklisti su ucastnici cestnej premavky a preto musia obiehat zlava ako kazdy iny,len sa bojim, ze raz niekto nepozorny otvori dvere a preletim cez okno :-)))
A kde ta zastavil? V obci ci niekde mimo?

nikdy4
nasir   [15.04.2009 14:29:28]

Zastavili ma kusok pred Nemsovou smerom od Bolesova.
Mimochodom s dverami mam uz svoje skusenosti. Pred 5 rokmi na Sihoti.
Cervena Felicia ale dvere uz nezatvorila a ja mam jazvy na lakti doteraz,
ale ja som domov dosiel po svojich (kolesach), sice cely krvavy ale dosiel.
P.S.
Mozes obiehat aj z prava ,ale pri zvysenej opatrnosti anie ked dotycny
odbocuje doprava.

re: nikdy4
bezo   [15.04.2009 15:00:59]

ak si bol na horskom, mal si to stocit niekam do pola...
tam by ta prislusnici tazko nahanali :-))))

Prilby nie su picovina!
jouza   [15.04.2009 18:01:24]

Picovina je ich povinne nosenie.Isto viete,aky je rozdiel medzi aktivnou a pasivnou bezpecnostou.Aktivne prvky maju za ulohu nehode predchadzat-ABS,ESP...,svietenie,zimne gumy,reflexne pasky a pod.Pasivne prvky su aktivne az vtedy,ked sa nieco zomele-airbagy,vystuze,pasy...a prilba.A tu vidim problem.Preco nie su napr.airbagy povinne?Ak chcem,tak si kupim auto s nimi,ked nechcem tak bez nich,je to moja slobodna volba ako sa chcem chranit.Potom su aj povinne pasy blbost,lebo ked ich nemam,ohrozujem len seba,nikoho ineho,tak isto je to aj s prilbou.Ked sadnem do auta,zapnem radio,zasvietim(svietil som cez den aj pred tym,ako to bolo povinne) a zapnem si pas.Robim to uplne automaticky a DOBROVOLNE.Ale je rozdiel medzi CHCEM a MUSIM!Takze suhlasim,je to buzeracia.Citujem Vincka"povinné doplnky cyklistov sa nenosia kvôli policajtom ale kvôli sebe"iba by som z toho rad vypustil slovko POVINNE.Moja ucta.

10000 za rok?Klobuk dole...

nikdy5
nasir   [16.04.2009 08:08:33]

Jazdim len na horskom.
Aj som chcel niekam zdrhnut, ale ten vtak asi nezastavoval horaka prvy krat a nesiel si take miesto kde sa to nedalo.Jedine otocit a asi po 300 metroch odbocit, ale nepoterboval som aby ma kvoli prilbe zastrelil na uteku :-)))

re: Prilby nie su picovina!
bezo   [16.04.2009 09:13:08]

Jouza, pamatas, ze sme toho v minulosti dost najazdili cestami necestami a prilby sme nenosili. Ak niekto robi nejaky brutalny skalny zjazd tak si tu prilbu dobrovolne da a okrem nej aj kopec inych chranicov. Na beznu rekreacnu cyklistiku je to podla mna blbost (nechcem zakriknut). Nestastne mozem padnut na zamrznutom chodniku a prerazit si spanky na obrubniku. Rovnako sa mozem prevratit v praci na stolicke a zlomit si spodinu lebecnu na radiatore. Prikazme prilby aj chodcom a zamestnancom... Mne skratka stale nejde do hlavy to, preco sa bezpecnost cestnej premavky zvysuje prestrednictom cyklistov a cestny pirati ostavaju nepovsimnuty.
Okrem toho mne osobne teraz cez leto prilba vadi a potim sa pod nou.
PS: ty nosis prilbu?

Bezo!!!
jouza   [16.04.2009 19:02:14]

Precitaj si moj prispevok este raz,asi si to nepochopil spravne.Ja som proti povinnemu noseniu prilby,ako aj napr.proti povinnym bezpecnostnym pasom(ja by som ich pouzival aj keby neboli povinne).Pokial tym ohrozujem iba seba,mala by to byt len a len moja vec.

Sorac...
bezo   [17.04.2009 07:57:17]

som nejaky vypatlany, usla mi pointa medzi riadkami. Napriek tomu som rad, ze patris medzi triezvo rozmyslajucich a si proti povinnemu noseniu...

4-kolka
Lukas   [01.07.2009 19:17:53]

Dobry den chcem si kupit 4-kolku a jazdit po lese ivem ze sa to nema ale byvam pri hore. co myslite je to dobry napad alebo ju nema kupovat?? napiste mi na moj mail dakujem:D

4-kolka
Lukas   [01.07.2009 19:19:25]

a moj mail je www.lukas888777@azet.sk napiste mi vase nazori dik

prilba, či neprilba?
kurva hoši, guten tag   [05.07.2009 00:08:52]

Chlapci, mám problém. Dočítala som Vaše diskusné príspevky k téme. Do tejto chvíle som bola presvedčená o nutnosti nosenia prilby z bezpečnostných dôvodov v prevencí úrazovosti.Sľubujem, ráno múdrejšie, zamyslím sa nad správnosťou môjho presvedčenia. Stotožňujem sa s názorom, že obec je pre deti a dôchodcov, ktorí sú horší ako malé deti nebezpečná rovnako ak nie viac ako úsek mimo obce. Celý cestný zákon je nedokonalý, keby som tak pracovala, vyhodia ma. Možno tí hore nie sú až tak sprostí, na deti a dôchodcov sa vyplácajú prídavky a dôchodky, ale ludia v produktívnom veku na cestách mimo obce prispievajú štátu formou daní. O buzerácií všetkých účastníkov cestnej premávky je tiež zbytočné polemizovať (česť výnimkám - poznám jedného policajta, ako sa ten dostal k polícií, nechápem). Čo som vlastne chcela, úžasné ako diskutujete. Rehocem sa a je mi dobre. Lukas, ak môžem aj ja: do hory si radšej zober poriadnu babu alebo košík. Už idem spať, dobrú noc a desivé sny.

a je to tu
bezo   [26.08.2009 10:08:46]

tak som si konecne kupil normalnu cyklisticku prilbu. Som lahsi o 35 eur, tazsi o 300g a rychlejsi o 2 km/h

spravne pan brat marec
beny   [26.08.2009 11:15:44]

Som rad ze si si kupil ochranu pan brat marec a neda mi tiez nereagovat!!! Proste celkova situacia na nasich cestach je katastrofalna...rocne najazdim 160 000 km po zahranicnych cestach a mozem len konstatovat ze kokoti su v šade ale na slovensku najviac!!! proste mam spz s troma 111 atd tak sa so mna poserte...
druhy priklad :minimalne 90% cyklistov neovlada cestne pravidla a su slabo vivitelny, pouzivaju bicykel ako dopravny prostriedok ked su najebany a tym sa dopustaju priestupku, a zaroven ohrozuju ostatnych ucastnikov,treba si na nich tiez trochu posvietit...
Po trete : to co predvadzaju nasi policajti prekrocilo hranicu KOKOTIZMU SLOVENSKEJ VLADY. Najvacsi problem je ten ze KOKOTI ktory nam vladnu nakupia pred avizovanou krizov nove auta,radare, znizia odvody podnikatelom a potom im chybaju penize v rozpocte a nahanaju ich po cestach...Oni si na platy nesahnu ani policajtom ale budu ich vyberat od tazko pracujucich ludi...Nech ide dopice cely SMER aj s jeho socialnou politikou...Ludia poterbuju robit a jest a nie sa divat ako sa tam zas nabaluju a obcan trpi!!! Sa cudujem preco nejdedme do ulic ako v 1989 a nepovyhadzujema vsetkych kokotov z hradu!!! Politik sa najebe sadne za volant a nic z toho nema...ja si otvorim hubu a upracu ma ako štbaci za ČSSR!!! Tomuto sa hovori demokracia a sloboda prejavu,ktora nikde na svete neexistuje!!! Ja to vidim tak ze vsetko sa tu jebe do peknych sraciek lebo mame ukazany pekny SMER !!!

airbag na bicykel
bezo   [02.11.2010 14:18:25]

cyklistiku cakaju velke zmeny, vid prilozene video: cyklo airbag
...uz viem co chcem na Vianoce :-)))

kokotina na n-túúú
beny   [02.11.2010 23:11:08]

tak to je trosku ujebany sposob ochrany a poznam lacnejsi a ucinejsi ako ten airbag ktory v tretom pripade nemal ziaden ucinok....vid odkaz


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008