Afrika časť VIII

Článok uverejnený: 03.09.2011 08:35:00
Počet reakcií: 99 / chcem sa vyjadriť

 

AFRIKA / Uganda 8.5.2009 – 4.9.2009

UPDATE / 3.9.2009

3.9.2009 / Kampala, Hotel Ruch

Priatelia, tak som u konca svojho skromného cestopisu, dnes ma čaká odlet z Entebbe, krátka zástavka f Addis Abbebe, potom Dubai, kde strávim nádherných 9 (slovom deväť) hodín. Je necelých 8 hodín ráno, zatiaľ žiaden ruch naokolo. Posledné dni boli náročné. Absolvovali sme výlet do Masaky za kolegami, kde sme strávili celý minulý víkend. Oni na rozdiel od nás bývajú priamo  f meste, takže fšetko, čo potrebujú majú na dosah ruky. Zobrali nás k neďalekému jazeru, kde bolo skutočne nádherne. Upravený trávnik na anglický spôsob spolu s pieskovou plážou, palmy a skalisté zátišia dostanú každého. Bola tam zaujímavá reštaurácia, kde som objavil skutočne zaujímavú knižnicu. Za mierny poplatok si môžete požičať knihy od výmyslu sveta. Našiel som tam učebnice matematiky, geológie a zemepisu, almanachy, slovníky a podobne. Zaujala ma aj zbierka novín z rôznych časových obdobií. Miestnej barmanke som vysvetľoval, kde sa nachádza naše Slovensko a podobne. Počúvala s nadšením, vlastným týmto ľudom, hladných po informáciách každého druhu. Ale najväčšia paráda bolo kúpanie sa okolo polnoci, ktoré som absolvoval nahý, nakoľko f mojej batožine neboli plavky. Nevadí, stálo to za to. Neskôr som ešte neodolal a skočil som do príjemne chladnej vody ešte niekoľko krát. Kolegovia nás zobrali aj do nočného klubu, z toho pobytu mám fšak matné spomienky, fšetko fšak bolo dokumentované na fotografiách, nafotil som okolo 350 fotiek, stoja za to, hlavne tie z jazera.

Mám za sebou lokálne raňajky, skladajúce sa zo španielskej omelety, dvoch toastov, ovocného taniera, veľkého žltého banánu a pohára ananásového džúsu. Musím spomenúť fakt, že hotel má indického majiteľa, čiže sme f kuchyni zhliadli nejakého lájoša, ale f pohode. Teraz ležím na posteli, a romýšlam, čo ma ešte postretne. Recepčná ma ubezpečila, že by už malo fungovať wifi, ale opak je pravdou, ale nechce sa mi zliezť dole dve poschodia a povedať jej, že nech si robí kozy z niekoho iného. Ale nuž, nedá mi to, idem.

Takže fšetko už hrá a tak som to sem dal, dalšia poznámka bude z Dubaia.. :)


UPDATE / 16.8.2009

Čistení a bielení a skúšaní ako f ohni...nie, nie.. to patrí do inej sekcie.. priatelia, náhodní čitatelia, mám za sebou dalšie krásne dni f tomto kraji. Pomaly sa mi to tu kráti, bude mi to tu chýbať, ale musím podotknúť, že sa hlavne aj domov teším. O čom ale bude dnešný článok? No predsa o tom, ako som sa dostal spolu s kolegami na svadbu. Boli sme pozvaní ako VIP. Takže sme si to užili do sýtosti. Mojou úlohou je nateraz Vám túto ceremóniu f tradičnom ugandskom pojatí priblížiť.


Ale pekne po poriadku. Správne raňajšie načasovanie spôsobilo, že som sa zobudil neskoro, čiže som zaspal a zobudil som až na klopanie na okno, že kde sa flákam. Blesková sprška, obliekol som si zvršky a zobral fšetko potrebné a vyštartovali sme smerom na Kampalu. Cestu som čiastočne prespal. Zobudil ma až ruch na ceste Kampalou. Podľa plánu, ktorý sme si deň predtým vytýčili, sme urobili krátky ale o tom dôležitý nákup. Spokojne sme stihli posedieť f hoteli RUCH na pive a potom sme išli na miesto určenia. Kostol  Sv. Lukáša sa nchádza f jednom z predmestí Kampaly, postavený f anglickom štýle z červenej tehly sa výborne hodí na akúkoľvek spoločenskú udalosť, svadbu nevynímajúc. Vnútrajšok bol fkusne, afšak striedmo vyzdobený, čo sa mi páčilo viac ako prezdobenosť. Prišli sme načas, nikde nikoho, zopár ľudí postávalalo vonku, ale zatial nikto dnu. Pomaly sa hromadili svadobčania, my sme postávali a komentovali. A fotili kadečo. Prihovorila sa nám staršia pani, čo mala neskôr ako ako sa ukázalo na starosti usádzanie ľudí na ich miesta f priestoroch kostola. Konečne sme sa dočkali a prišli ženích aj nevestou. Netradične na troch identických autách, efektné. Ženích f čiernom obleku a nevesta f nádherných bielych šatách s vlečkou. Za nimi išli dievčiny f oranžových šatách, ktoré niesli vlečku a pred nimi deti, presné kópie ženícha a nevesty. Veľmi pekné. Musím spomenúť, že ako svadobčania sme obdržali niečo ako manuál o priebehu celej časti svadby f kostole, síce vo svahilštine, ale nevadí, osobne som si dal neskôr námahu a odsledoval som si to. Fšetko prebiehalo podobne ako u nás, ale s menšími rozdielmi. Napríklad, zbor spevákov, niečo podobné ako černošský gospel. Alebo napríklad svadobný certifikát. Fšetko som dokumentoval samozrejme. Celá ceremónia f kostole trvala približne tri hodiny, potom sme sa premiestnili do hotela RUCH, kde sme si vyzdvihli odložené veci a boli sme pripravení na svadobnú hostinu. Tá sa konala skoro na druhom konci mesta, na Gabba Road f Green Valley hoteli. Veľmi fhodne vybrané miesto. Malý príjemný hotel s veľkým trávnatým priestranstvom, kde boli postavené stany pre hostí. Fšetko bolo fkusne a decentne ozdobené a neskôr, keď začalo zapadať slnko, celú udalosť osvetlovali stofky malých žiaroviek. Program sa odvíjal viac menej spontánne, celé to fšak bolo spestrené hudbou, ktorú produkoval miestny jazdec na platniach na striedačku s folklórnym súborom. Nedá sa nespomenúť úžasný tanec  tanečníc, bolo to veľmi dynamické a zaujímavé. Striedali kostýmy a rytmus. Spomeniem tanec s nádobami na hlave. Nádoby im po zatancovaní jedného koliečka pomedzi hostí pribúdali, takže si viete predstaviť, že onedlho ich mali na hlavách až 8 či 9. Potom zábava plynula voľne, prišlo odovzdávanie svadobných darov, želania od fšetkých hostí a podobné veci, až do konca sa všetci príjemne bavili.

My sme sedeli za stolom spolu s kolegami z Masaky, tak sme viedli živú diskusiu a komentovali pred nami defilujúce udalosti.  Fšetko to bolo veľmi pekné a určite sa podobnou skúsenosťou môže pochváliť len veľmi málo Slovákov. Určite sa zhodneme, že viac ako slová povedia obrázky, preto pozrite nasledovnú galériu.

 


UPDATE  / 26.7.2009

25.7.2009 / Resort training area blízko Mubende / Kalama


Priatelia, včera sme konečne absolvovali dlho očakávaný výlet do Kibale. Národný park Kibale sa nachádza blízko úpätia pohoria Mt. Rwenzori, najvyššieho pohoria f Ugande, dosahujúceho výšky okolo 5000 m., niekde som odfajčil ten leták, kde to bolo presne, tak si to f rámci možností ošéfujte samoštúdiom. Cestou cez Fort Portal sme videli lány čajových plantáží, tiahnucich sa do ďaleka. Celá krajina f okolí parku je veľmi malebná, polia s čajom vytvárajú zaujímavý ráz f porovnaní s tým, čo je f mojom bezprostrednom okolí. Hovorí sa, že vo Fort Portal sú najkrajšie ugandské ženy, ale nemôžem to potvrdiť a ani vyvrátiť, nakoľko toto nebol primárny cieľ našej cesty. Vyrazili sme skoro ráno o 3:40 obvyklou trasou sme rou do Mubende, kde sme na čerpacej stanici načerpali pohonné hmoty a potom sme sa vydali opačným smerom na Fort Portal. Trasu si môžete pozrieť vyššie f jednom s predchádzajúcich príspevkov. Naštastie cesta nebola taká strašná ako cesta z Masaky, kvázi asfaltka skončila len keď sme odbočili smerom k oblasti, kde je park. Utlačená hlinená cesta vedie niekoľkými údoliami, na stranách ktorých sa nachádzajú spomínané čajové polia. Spomeniem, že štát sa o tieto cesty stará a pravidelne ich necháva prechádzať ťažkou technikou a udržiava ich zjazdné. Čo fšak nieje pravidlom, o čom sa niekoľko krát už stihol presvedčiť. Našťastie náš vodič je natoľko schopný a vie sa s takýmito nástrahami náležite vysporiadať. Už cestou sme nečakane stretli skupiny šedo sfarbených paviánov, voľne potulujúcih sa popri ceste. Očividne navyknutí na ľudí si zvedavo obzerali naše auto. Hneď na to ma napadol videoklip od Basement Jaxx – Where’s your head at pri pohľade do ich tvárí a pousmial som sa.

Do parku sme dorazili okolo 7:30, privítal nás človek f uniforme strážnej služby, dal nám jednoduchý dotazník, ktorý sme mali vyplniť po absolvovaní výletu. Vybavenie formalít so fstupom, zopár inštrukcí od sprievodcov a šéfa parku a čakanie na správu od sprievodcov f teréne, že môžeme vyraziť. Ja som šiel za šimpanzmi a kolegovia, ktorí tu už boli, šli ošéfovať ostatnú faunu do rozľahlého parku. Okrem šimpanzov je tu niekoľko druhov menších primátov, rôzne druhy ftákov a rozmanitá flóra a samozrejme gorily. Rozdelili nás do skupín. F mojej skupine boli dvaja starší Holanďania, manželský pár zo Švajčiarska a staršia pani z Južnej Afriky. Sprevádzal nás Ronald, ozbrojený vysielačkou a zhovorčivým jazykom. Auto nás najprv odviezlo na okraj parku a naším cieľom sa stalo vystopovať jednu z niekoľkých voľne žijúcich skupín šimpanzov. Ako nám Ronald spomenul cestou, f parku ich žije niekoľko. Navzájom rešpektujú svoje teritória a len zriedka kedy dochádza medzi nimi ku konfliktom. Postupovali sme hlbšie do džungle. Sprevádzali nás zvuky opíc, spev ftákov, vysoká vlhkosť a príjemné šero. Ronald nás zaviedol k obrofskámu divoko rastúcemu figovníku, kde sme vysoko f korune videli rodinu šimpanzov. Upozornil nás, že práve f okolí miesta, kde sa chodia kŕmiť ich môžeme nájsť podľa pachu ich moču. Šimpanzy majú obľúbenú činnosť a to kŕmiť sa figami a zároveň sedieť vysoko f korune stromu a vyprázňovať sa. Je humorné byť pri nich a nič nevedieť a mysliac si, že padá jemný dážď a pri tom niekde vysoko si niekto z  našich bratrancov práve uľavil. Spomeniem, že jednu Maďarku takto celkom slušne obdarovali. Sedia na hrubých konároch, matky s mladými, sledujúc sa nafzájom a pokojne sa kŕmia. Sprievodca nás upozornil aj na fakt, že ak takto sedí matka s mladým, a stane sa náhodou, že mladé nedopatrením spadne z výšky a čiste náhodou sa f blízkom okolí nachádza skupina turistov, treba urýchlene opustiť okolie. Matka totiž začne viniť za jeho smrť ľudí, pretože si myslí, že to oni vystrašili jej potomka. Šimpanzy sú síce vzrastovo nižšie od človeka, ale približne päťkrát silnejšie. Na naše šťastie si tento fakt ale neuvedomujú, preto nás ťažko napadnú bezdôvodne. Pokochali sme sa teda pohľadom do výšav a pohli sme sa ďalej. Džungla je presne taká, ako si ju predstavujete z knižky Africký zápisník od Ľuda Ondrejova. Vysoké stromy s hrubými kmeňmi obrastené machom, odumreté stromy voľne popadané na zemi, obrastené lianami, rôzny hmyz a rastliny. A zmes zvukov a vôní. Slabo presvitajúce svetlo zvrchu. Celé to pôsobí tajomne a núti vás to objavovať. Našli sme aj strom, ktorého kmeň pokrytý výčnelkami s ostrými hrotmi opice a aj iné zvieratá okusujú keď dospieva a rastie. Ronald nám objasnil, že okrem živín obsahuje aj neobyčajne veľké percento alkoholu po skvasení a stáva sa, že zvieratá,ktoré skonzumujú túto kôru po odumretí a následnom skvasení sa doslovia priotrávia alkoholom. Medzi tieto zvieratá patria aj slony, ktoré sú f Kibale taktiež. Sprievodca nám aj ukázal miesto, kde bolo vyklčované rozľahlé miesto, dôsledok slonov a ich hľadania potravy. Ronald, ktorý pracuje f parku už 12 rokov, dokonale pozná park a dokáže nájsť šimpanzov podľa čuchu a podľa zvukov. Podarilo sa mi vidieť aj malú plachú opičku s červene sfarbeným chvostom, ktorá sa bleskovo stratila f spleti lián. Pohli sme sa ďalej, keďže sme dostali vysielačkou echo od ďalšej skupiny, ktorá sa práve narazila na skupinu šimpanzov. Po asi 15tich minútach rýchlej chôdze mimo vyznačný chodník a predieraním sa pomedzi stromy a liany sme sa opatrne dostali k miestu, kde na zemi sedela skupina štyroch šimpanzov. Nesedli blízko pri sebe, f skupinkách po dvoch si navzájom prečesávali srsť ako to zvyknú robiť. Pre objasnenie, táto činnosť má hierarchické pozadie. Šimpanz nižšie postavený f skupine prečesáva srsť vyššie postavenému, nikdy nie naopak. Pozorovali sme ich a priblížili sme sa ku nim asi na vzdialenosť 5tich metrov. Je vidieť, že sú už zvyknutí na ľudský pach a spoločnosť, pretože nám nevenovali ťiadnu pozornosť a robili si svoje. Boli sme akurát upozornení, že ak ich chceme fotiť, máme zákaz používať blesk. Takže som zaujal čo najpohodlnejšiu polohu a nemo som ich pozoroval. Správali sa úplne prirodzene. Nemohol som sa ubrániť porovaniu so správaním ľudí, sú presne ako my, výrazy ich tvárí sú jedinečné rovnako ako naše. Dokážete ich rozoznať, ak sa s nimi stýkate dlhšiu dobu. Sprievodcovia im dokonca dali aj mená. Pozorovali sme ich teda so záujmom. Po chvílke sa začala zhora približovať ďalšia skupina ľudí a tak sme čakali, ako zareagujú. Nemajú totiž moc rady, keď sú z dvoch strán obkolesení potenciálnym nepriateľom. Skupinka sa teda presunula ku nám. Niekto fšak nedopatrením použil blesk, načo hneď Ronald ostro upozornil a šimpanzy za vystrašeného charakteristického pokriku sa pohli ďalej o pár metrov. Prechádzali tesne pred nami. Mohol som rozoznať šedo sfarbený chrbát a zadok alfa samca, vedúceho celú skupinu. Presunuli sme sa teda ku nim a sledovali sme ich ďalej. Priblížili sme sa ku nim a Ronald nám o nich povedal  ešte zopár informácií. Takto s prestávkami sme ich stopovali asi dve hodiny. Pričom celý výlet f džungli zabral necelé štyri. Po ceste sme videli aj dve obrofské sietie utkané medzi stromami. Pri bližšom pohľade sme f strede každej zazreli pavúka veľkého ako dlaň dospelého muža. Ani sa nepohol a ticho číhal na potenciálnu korisť. Zhodnotili sme, že cieľ stopovania sme naplnili a pohli sme sa k miestu, kde nás čakalo auto, ktoré nás odviezlo naspäť na okraj parku, kde je centrála.

Po príchode som zistil, že kolegovia tam nie sú a tak som si prezliekol prepotené tričko, a po informácií od služby, že ich nájdem f minibare miestnej luxusnej reštaurácie som sa vydal za nimi. Obidvaja rovnako unavení a zaliati potom ako ja skonštatovali, že aj oni mali zaujímavý výlet. Zaliali sme smäd pivom a vydali sme do Fort Portalu na obed. Nemôžem nespomenúť reštauráciu, kde sme obedovali. Je to samoobluha, kde dostanete tanier a pri švédskych stoloch si naložíte koľko vládzete. Vyhladnutý som si naložil výdatnú a chutnú porciu za približne 2 éčka a zalial pivom. Cestu naspäť som prespal s menšími prestávkami. Zhodnotím tento výlet ako niečo, čo odporúčam každému, kto bude mať túto možnosť. Za necelých 90 dolárov sa to skutočne oplatí a rozhodne to niesú vyhodené peniaze.

(Obrázky budú neskôr)


UPDATE  / 13.7.2009

13.7.2009 / Resort training area blízko Mubende / Kalama


Priatelia, náhodní čitatelia, spolukomunitníci...prešlo zase niekoľko dní a f mojom živote tu f tomto bohom zabudnutom kraji sa nič vážne neudialo. Fšetko prebieha ako má, a ja si užívam slnečné dni s nadšením a radosťou. Mrzí ma, že s Vami nemôžem zdieľať fšetky radosti, ktoré mi utekajú, keďže nie som doma. Verím, že si to vynahradíme.

Spomínal som Vám, že sa chystáme do džungle f Kibale, ale bohužiaľ prezident si vybral za termín svojej náfštevy pri príležitosti ukončenia predchádzajúceho  kurzu termín kolidujúci s nami vybraným termínom výletu do džungle. Nič to za to, aj toto bolo pozoruhodné stretnutie. Predchádzalo tomu niekoľko termínov, ktoré neboli podložené a študenti, čakajúci na doklady o ukončení museli čakať s nami. Konečne sa fšak dočkali a minulý víkend (11.7.2009) prebehla dlho očakávaná ceremónia. Zhromaždili sme sa na veľkom priestranstve, kde boli postavené stany pre divákov, hrala kapela na striedačku s lokálnym  dídžejom, čiže o zábavu bolo postarané. Boli tam prítomní aj študenti z ostatných kurzov a zvyšok školy, rodinní príslušníci a tak, klasika ako na takýchto akciách. Čakali sem asi hodinku, medzitým ceremoniár hovoril slová chvály a podobné veci a ozrejmoval veci ľudom, aby boli f obraze. Konečne sme sa dočkali a prišla kolóna vládnych vozidiel spolu s prezidentom. Ten si najprv prešiel areál školy, zoznámil sa s prostredím, dostal potrebné informácie a potom sa presunul ku nám. Pozdravili sme ho povstaním (zase nie je povstanie ako povstanie SNP), vypočuli sme si hymnu Ugandy (celkom pekná). Potom prebehlo niekoľko príhovorov, spomeniem šéfa školy, šéfa inštruktorov a nakoniec mal príhovor samotný prezident. Mal najdlhší príhovor, striedal angličtinu so svahilštinou, tak som mu rozumel asi každé tretie slovo, ale f podstate pochválil celú školu a jej činnosť. Po príhovoroch nasledovalo odovzdávanie samotných certifikátov prezidentom, bolo to veľmi pekné a aj humorné. Predstavili aj nás inštruktorov, volajú nás EXPERTS a za našu skupinu spomenuli mňa, čo ma prekvapilo a potešilo zároveň. Prebehla aj séria fotografií jednotlivých skupín s prezidentom a vedúcimi predstaviteľmi školy a potom zavolali nás a aj my sme si urobili sériu pamätných fotografií s prezidentom. Podali sme si ruky a prehodili pozdrav a pár slov. Usmievavý starší muž, ktorý toho veľa prešiel. Za spomenutie stojí jeho slávnostný odev, ktorý bol jednofarebný a doplnený klobúkom so širokou strieškou a ochranou krku a uší. F ruke zvieral ozdobnú palicu a vidlicou na jednom konci a s hrotom na druhom konci, ktorá mu slúžila zároveň aj ako opora pri chôdzi. Celá táto ceremónia trvala asi tri hodiny, potom sme sa presunuli naspäť na miesto, kde bývam. Spomeniem aj fakt, že momentálne bývam f prezidentskom dome, čiže počas náfštevy som musel tieto priestory opustiť a dočasne prespať na inom mieste.

Zhrniem to ako zaujímavý a významný deň, pretože nie každý deň sa stretávam s vysokopostaveným štátnikom, nieto si s nejakým podávam ruky a fotografujem sa. F očakávaní budúcnosti hľadím dopredu o dva týždne, keď pôjdem skontrolovať populáciu primátov do Kibale a aj flóru do Entebbe.


UPDATE  / 20.6.2009

Včera, t.j. 19.6 sme absolvovali rutinný výlet do Kampaly, kde chodíme nakupovať približne každé dva-tri týždne a potom sme f pláne nafštíviť ceztou odtiaľ na Masalu rovník, inak aj Equator nazývaný. Cestou iným smerom na Jinju sme odložili nabudúce. Vyštartovali sme ráno okolo 4:20, do Kampaly sme dorazili približne okolo 9tej. Odpoveď na Bezov dotaz, prečo nám cesta trvá tak dlho je tá, že sa jedná o náročný terén a jediná schodná a reálne nazvaná komunikácia je cesta smerom na Fort Portal, na ktorú sa napája cesta, ktorá vedie k miestu kde je škola. Cesta vedie cez niekoľké osady, začínajúc Kasambiou a pokračuje na spomínaný prípoj smerom na Mubende a smer Kampala. Ale vrátim sa k ceste. F Kampale máme niekoľko miest kde chodíme nakupovať, spomínal som f niektorom s predchádzajúcich článkov centrá Shoprite a Uchumi, a nedávno otvorený Nakumatt Oasis. Ale pre klasickým shoppingom sme mali krátke stretnutie s Mukom, keďže on je zospovedný za vybavenie a prípadné predĺženie víz. Dušan a Jozef mu asi približne pred mesiacom odovzdali pasy s tým, že Muko predĺži víza až do konca nášho pôsobenia (3.9.2009). Procedúra, ktorá mala trvať len niekoľko dní sa predĺžila na neúnosnú dobu, a tak sme to boli s Mukom ujasniť. Po úspešnom objasnení a jeho osobnom ubezpečení, že pasy budú aj z vízami, sme sa vydali na nákup. Medzitým sme na neho čakali v hoteli blízko jeho bytu a dali sme si na recepcií pár pív. Vybavili sme nákup, niečo sme zjedli a vydali sme sa smerom na Masaku.

Pozrite na priloženú mapu ( je tam približné miesto, kde sa nachádzam):

 


Na tejto ďalšej mapke vidíte, kde je Kampala a cesta z nej do Masaky.


Na nej vidíte, kde sme prekračovali rovník, ale k tomu neskôr. Cesta z Kampaly je f pohode, my sme dorazili do malého mestečka priamo na rovníku, kde sa nachádzajú len stánky so suvenírmi a reštaurácia, kde sme sa občerstvili pivom a posedeli. Na rovníku sme si urobili pamätné fotografie a f jednom zo stánkou sme dostali certifikát, že sme na rovníku. Sledovali sme aj experiment s vodou, ktorá odtekala iným smerom na južnej pologuli ako na severnej. Keď ste ju liali do nádoby a nechali odtekať, rotovala smerom hodinových ručičiek a na druhej pologuli zase opačne. Priamo na rovníku nebolo možné pozorovať žiadny vír pri odtekaní. Odtiaľ sme šli na celkom f pohode cestou, ktorú práve rozširovali, keďže ako na mape vidíte, je to jediná hlavná cesta smerom  hraniciam s Tanzániou a Rwandou a okolitým krajinám. Krajina okolo je močaristá vďaka relatívne blízko ležiacemu jazeru, čo miestni obyvatelia využívajú na rybolov a potom popri ceste predávajú chytené ryby. Inak krajina je iná ako okolo miesta, kde bývam. Zelenšia a aj nepôsobí tak bezútešne a prázdno. Masaku sme obchádzali mimo centra a stavili sme f menšej reštaurácií. Potom začal podľa nášho vodiča najhorší 120km úsek smerom naspäť. Relatívne kvalitná cesta skončila asi po dvoch kilometroch a my sme prešli na úsek, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani jedna etapa rallye. Prach sa dostával doslova fšade. Už som si zvykol na obrofskú biedu a chudobu, ale vždy ma dokážu niektoré veci dostať. Cestou cez fakt dosť prašný úsek sme stretali ľudí s kanistrami na vodu. Musím povedať, že dostať dobrú vodu je tu problém a mnohí musia prejsť kilometre pešo, či na bycikli alebo tí lepší na motocykli za zdrojom, ktorý neposkytuje zrovna čistú vodu a v mnohých prípadoch sa z neho napájajú aj zvieratá. Videl som fšak na ceste malé asi päťročné chlapča s kanistrom sedieť bezmocne uprostred cesty a okolo neho sa veselo premávali autá a chlapča sa ani nepohlo. Pre nás zostal len pohľad na zaplakanie a pokračovali sme ďalej. Cesta sa zhoršovala a striedala s pokojnými úsekmi cez lesy. Konečne asi po 5tich hodinách cestou ako do pekla sme došli približne o 23tej naspäť.
 


16.6.2009 / Resort training area blízko Mubende / Kalama

Priatelia, mám za sebou ďalšie dva týždne a z predpokladaného začatia ďalšieho kurzu zatiaľ nič nie je. Nie našou vinou, ale podľa informácií, čo máme, je problém z nakŕmením toľkých hladných krkov, čo sem prídu. Očakáva sa približne zo dvadsať nových študentov, čo je nepodložená informácia. Oficiálne informácie sa dozvieme až keď príde prezident na oficiálne ukončenie predchádzajúceho kurzu, čo sa očakáva okolo 21.6.2009, aj keď ani toto nie je sto percentne isté. Zatiaľ trávim čas prechádzkami po okolí, konverzáciou s blonďákmi, sledovaním televízie a lúštením sudoku, čo tu zanechal ešte Milan.
Očakávame s nadšením, kedy nám Commander oznámi, že ideme na sľúbený výlet do buša, čo bude zážitok. Predvčerom nám Alex povedal, že cestou do Kampaly zavítame aj do Jinje, čím po ceste uvidíme veľa zaujímavého, napríklad plantáže na čaj a cukrovú trstinu, pozostatky po britskej nadvláde, ktoré síce prinášajú peniaze do štátnej pokladnice, ale na úkor klčovania pôvodného pralesa. Po ceste sa nachádza aj pivovar Nile, kde varia miestne najlepšie pivo. Naším spoločným plánom je aj cesta cez Masaku, kde by sem dvakrát prekračovali rovník. Viete iste o informácií, že keď sa na rovníku odvážite, tak vážite menej. Tak to vyskúšame. Chceme aj pozrieť parky, ale problém s palivom a tak zapríčinili odklad, každopádne je to f pláne a času je ešte dosť. Medzičasom si robíme občasné výlety do Kasambie, Mubende a do Kampaly za nákupmi, aj keď do Kampaly sa nechodieva moc často.


UPDATE  / 1.6.2009

30.5.2009 / Resort training area blízko Mubende / Kalama

Priatelia, f pondelok začína nový mesiac a pre mňa ako interpretera nový kurz. Po rozhovore s Commanderom, keď nám predostrel svoje zámery, sme pripravení. Počítam, že bude pravdepodobne len zoznámenie s novými študentami. Malo by to prebiehať štýlom, že študenti, ktorých sme mali doteraz, budú pokračovať ako ich inštruktori, spolu s naším supportom. Vybrali sme niekoľko najlepších, ktorí vykazovali najlepšie výsledky a tí ostanú. Zostatok skupiny zrejme odíde. Inak sa za uplynulé dni nič mimoriadne neudialo. Dni ubiehajú kľudne a f práci je pohoda.
Priblížim Vám trocha miestny život. Ľudia, obývajúci túto krajinu, založili svoju existenciu na pestovaní najrozšírenejšej plodiny a tou je MATOKE (zelené banány), prípadne KASAVA. Takže sú väčšinou poľnohospodári, f lepšom prípade sú šťastní majitelia niekoľkých kráv, ktoré sa od našich líšia väčšími rohami a zrejme nie sú ani tak dobre živené, ale to je len môj dojem. Prípadne majú aj kozy. Zvieratá môžete stretnúť aj s ich pastiermi voľne behať bez obmedzenia, aj v meste. Videli sme napríklad pastiera na motorke spolu so svorkou kráv v Mubende, mazec. F ruke palica a kadal si to efektne cez mesto. Rozšírená je aj cukrová trstina. V noci sme napríklad videli po pri ceste vrecia s niečím, čo pripomínalo kukuricu, a keď som videl menšie sporadické políčka, môj osobný dohad sa potvrdil. Inak cez deň ľudia trávia čas posedávaním a rozhovormi. Keďže na vidieku kde som aj ja nie je často vidieť podniky, kde by sa schádzala spoločnosť, často je to nahradené zhromažďovaním sa pred každým stánkom, či domom. Televízor si môže dovoliť len zopár šťastlivcov a preto nie je problém nájsť podnik, kde je veľký telkáč a pred ním f radoch lavice ako f kine. Fhodné pre kolektívne pozeranie rozmanitých programov a športových podujatí. Spoločenský život funguje aj štýlom, že príde nákladné auto a na korbe má audio aparatúru a elektrocentrálu kvôli sebestačnosti a zábava môže začať. Hudba zvykne vyrevovať aj na ulici, f spleti stánkov a obchodíkov. Sú tu aj miestne lokály, kde dostanete pivo, limo prípadne vodku f igelitových vreckách, alebo miestnu špecialitu, alkohol pálený z banánov. Okoštoval som tento miestny drink a môžem povedať, že lepšie odmasťuje, ako chutí. Navyše, ak máte šťastie, dostanete túto žbrndu teplú a potom je to ešte väčší kentus. Zato môžem odporučiť ČAPATI (placka z podobného cesta ako palacinky, ale so slanou príchuťou), ale to som už myslím spomínal. Jeden zo študentov mi odporučil smažené lúčne koníky, tak ak okoštujem, budete o tom vedieť. Viem, že je to strava bohatá na proteíny a podobne, tak som sám zvedavý.
Obydlie môžem opísať ako jednoduchý dom, z pálenej tehly štvorcového prípadne obdĺžnikového tvaru. Tehly sú samozrejme často z tej istej zeminy z miesta, kde dom stojí. Vpredu sa nachádzajú veľké plechové alebo drevené dvere, ale žiadne okná. Tie sú v jeho zadnej časti. Prípadne je to okrúhla chalupa, z ubitej hliny a drevenej konštrukcie kruhovitého tvaru. Strecha je z trstiny, a tam kde zavítal pokrok, je aj pokrytá fóliou. Vonku sa nachádza neďaleko od domu ohnisko s kotlom, kde sa pripravuje pokrm. Okolie už len dopĺňa políčko a uviazané zvieratá, prípadne pasúce sa neďaleko. Deti behajú okolo, bosé a v jednoduchom odeve. Celé to pôsobí veľmi malebne f okolitej zeleni a červených cestách a  jednoducho a viete si predstaviť, že aj to málo, čo títo ľudia majú, ich dokáže uspokojiť. Naopak je to f Kampale, kde už vládne hektický veľkomestský život a jeho 4 milióny obyvaťelov sa dennodenne prepravujú kadetade, keď vačšina býva f slumoch na okraji mesta. Nieje problém uviaznuť v dopravnej zápche a jediné, čo dokáže roptýliť, sú kaskadérske kúsky BODA BODA taxikárov na motorkách. Títo potenciálni kandidáti na rakovinu pľúc, keďže tu autá nemajú katalyzátor, predvádzajú neraz neuveriteľné kľučky f takmer neprehľadnom chaose. Napríklad sme zažili komplet zastavenú premávku asi na 20 minút, pretože mal cez mesto prechádzal prezident Burundi. Polícia fšak dopravný chaos zvláda a aj napriek pravidlu, že kto má lepší a hlasnejší klaksón vyhráva preteky, nič vážnejšie sa nestalo. Videli sme fšak aj dopravnú nehodu smerom z Kampaly, bola to čelná zrážka, zrejme BODA BODA a off-road auto. Výber značiek áut nieje veľmi pestrý. Vďaka tomu, že japonské značky suverénne prevládajú, na ceste stretnete hádam fšetky modely off-road a podobne a aj klasiky. Väčšinou biela farba, neviem prečo. Taxíky sú minivany, upravené na prevážanie čo najväčšieho počtu ľudí.
Kampala ako mesto pôsobí zaujímavo. Hlavne jeho moderné centrum. Videl som aj budovu parlamentu a podobne. Ale väčšina života prebieha na uliciach. Popri cestách stánky a na ceste dobrodruhovia, kľučkujúci pomedzi autá a predávajúci rôzne veci. Od športových návlekov na volant až po bedmintové rakety, autonabíjačky a podobné nezmysly. Ale najviac ma zarazilo, keď som videl chlapca, ktorý sa zúfalo pokúšal predať plastový model autíčka, jedinú vec čo mal. Prípadne predavačov ovocia alebo kreditov na volanie z mobilu.
Zavítal som aj do ZOO f Entebbe. Nedopatrením sme si fšak vybrali nefhodný čas, keď kŕmili zvieratá. Takže väčšina sa povaľovala a nevyvíjala nijakú aktivitu. Odfotil som síce zopár zvierat, ale nič moc. Skôr sklamanie. Väčší záujem vyvolal nápad nafštíviť botanickú záhradu, tak som zvedavý. Výlet do ZOO sme spojili aj s obedom f neďalekej čínskej reštauráci, kde bola príjemná ženská obsluha a kde som mal fajn obed.

 

porno canl? porno porno videolari porno oyun indir pitbull porn

 

Reakcie k článku

Text
esak   [19.05.2009 12:06:21]

pisal si vsetko hrubym, aby to bolo cierne ako zeny v afrike?

Pekne
esak   [19.05.2009 12:17:59]

Ako si ti uz pisal na ICQ, gratulujem k takemuto jobu. Zatial to vyzera tak, ze to doapdlo lepsie, ako ktokolvek z nas ocakaval.
Len tie fotos tu chybaju. A videos tiez.

super
bezo   [19.05.2009 12:21:20]

...hodnotny clanok z cierneho kontinentu. Tesim sa na dalsi diel a hlavne na fotky. BTW, Adis Abeba je hlavne mesto Etiopie, nie Libie...
Na com jazdia ti studenti? Simulator coho? Asfaltovej cesty? :-)))

doplnujuce otazky?
bezo   [19.05.2009 12:35:19]

1. cekoval som to na mape a Mubende - Kampala je cca 120km. Preco ste isli tak dlho?
2. videl si uz nejake divoke zvierata?
3. kedy tam vychadza a zapada slnko? Sprav 4-mesacnu statistiku

no totooo
právnik patrik   [19.05.2009 12:50:39]

..fotky vazne chybaju.. viacej fotos, menej jedla!:) opatruj sa!

drzim palec
preceda   [19.05.2009 14:55:30]

Uz si si dal aj hadi vytok na pripitok s miestnym samanom ?

fakticka..
// marcel one //   [23.05.2009 11:57:45]

1. Bezo, dakujem za zemepisnu pripomienku
2.Urobim statistiku,ale poviem ti, ze slnko zapada skor ako u nas, okolo 19tej, tu je o hodinu viac ako na SK
3. Zvierata som videl, spomeniem MARABU, pripadne opicu :D, alebo rozne ftaky a tak..
4. Jem menej, schudenma abudem fit :) a budem sa opalovat..
5. Pripitok som nemal, ale mal som bananovicu, riadny kentus, ale dobre odmastuje.. :)

misunderstanding
právnik patrik   [25.05.2009 16:41:09]

..som myslel, menej jedla v prispevkoch nie na tanieri! :)

cierne susky
jouza   [25.05.2009 17:33:33]

Vzdy som chcel ist do Afriky na cernosky,dobre ich tam potrtkaj a nezabudni na sprcky,lebo tam po tebe ostane cierno-biely makak

ad:cierne susky
// marcel one //   [25.05.2009 17:47:44]

:)) Jouzaaaa, komik ako vzdy.. sice s tym nieje problem, ale radsej ruky prec :)

ad:ad:c.s.
jouza   [25.05.2009 20:25:03]

ruky ano,ale nezabudni na cikulu a jazyk,platit vyzivne na techno mini-makaka nie je asi lacny spas:) Nech sa ti tam dari Macik.

fotky
bezo   [26.05.2009 07:48:36]

paradne fotky, presne takto som si predstavoval Afriku ked som v deviatich rokoch cital Africky zapisnik od Luda Ondrejova. Nafot aj krokodile a hady... ale opatrne :-)

fotky
Cmelko   [26.05.2009 08:27:47]

Cau Macik, tie fotky su fakt luxusne. Co to mas za fotak? Inac drzim palce.

parada...
jouza   [26.05.2009 18:28:56]

...este polarizacny filter a hotovy Macik Kállay.

re: parada
bezo   [27.05.2009 07:40:50]

a mne sa hned nieco nepozdavalo ale nevedel som co...

Hello Marcel
mario   [27.05.2009 07:47:30]

Tak vidím že si sa už pomaličky v Afrike udomácnil, foť foť pretože krajina je to suprová a materiálu na fotenie je tam kopec. Tak trochen ti aj závidím :-).
Maj sa pekne.

Citujem 2. odstavec
esak   [01.06.2009 09:00:48]

..."Prípadne majú aj kozy"... predpokladam, ze kozy su cierne a maju ich len zeny

nezrovnalosti...
bezo   [01.06.2009 09:09:51]

chcel by som vidiet "svorku" krav. Som si myslel ze skupina krav sa nazyva - stado.
Inak kedy sa miestni rolnici staraju o policka KASAVY? Cez den kecaju v noci spia resp. tancuju pri nakladiaku...

ad:nezrovnalosti versus Citujem 2. odstavec
// marcel one //   [01.06.2009 09:26:51]

jasne, to by ste neboli vy, aby ste si nerypli :))) bezo mas samozrejme pravdu, ale nieje fsetko svorka, co sa blysti.. a esak, ano, kozy su cierne a maju ich zeny :)

v dobrom...
bezo   [01.06.2009 09:58:08]

Makak, nebolo to myslene v zlom ale dobrom. Otazky boli len pre upresnenie aby sme tu na tejto stranke predstierali citatelom exaktne a pravdive informacie...

ad: v dobrom
// marcel one //   [01.06.2009 10:50:09]

Bublifuk, zrejme ti usiel ironicky podton f mojom komentari :)

Citujem 3. odstavec
esak   [01.06.2009 13:05:08]

..."ale žiadne okná"... - takze vsetko bezi na LINUXe :o)))))

HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA informatik sa prejavil. HAHAHAHAHAHAHAHA dnes ma teenagerovsku naladu HAHAHAHAHAHAHAHA ROB UŽ NIEČO, PETER!!!

africka
mimino   [02.06.2009 22:10:23]

nazdar afriko. ako citam tak si sa nam uz adaptoval. pochvalim foto, moc pekne. tak si to tam uzi a bacha na muchu cece

ad:africka
// marcel one //   [04.06.2009 11:26:00]

aaaale Pan Minek :) diky za koment. este niesu fsetky foto, pomaly pridam dlasie... :)opatrnost je po mojom boku staleee.. :) davam si bacha..

Maciiiikkk!!
Vanilka   [04.06.2009 14:39:20]

Cau Macik,pravdupovediac som len z ciernej foto co mas na faci mohla zistit ze sa nachcadzas niekde straaasne daleko..to je super,mas zase nove zazitky,prajem Ti vela stastia ,drz sa tam,tvoje pribehy su super,mozes potom vydat knihu :) ale vazne..ale nepochopila som co tam presne robis..co interpretujes?asi nie nieco zo slovenciny :) tak daj vediet a drz sa Maciiiiiiiiikkkk. Miska Pastekova :D

podvod ?!!!
bezo   [22.06.2009 12:12:11]

Makak, ta voda odtekajuca naopak bol len trik. Nechali ste sa nachytat. Je pravda, ze na juznej pologuli existuje opacny vektor tzv. Coriolisovej sily, ktora je vyvolana pohybom v rotujucej vztaznej sustave (Zem rotuje okolo svojej osi). Problem je v tom, ze tato sila je velmi velmi mala a zanedbatelna v beznych podmienkach a preto nehrozi aby sposobila opacne odtekanie vody v umyvadle. To je sposobene vnutornymi virmi v umyvadle. Takyto vir sposobi napr. vytiahnutie zatky. Ale viacej napriklad tu: Coriolisova sila

nos
právnik patrik   [22.06.2009 18:37:09]

..môj nos mi hovoril, že to bude inak.. so ďakujem bezko, že si to pomenoval! :)

Pre tých, čo tomu chcú aj porozumieť
esak   [23.06.2009 09:18:41]

Coriolisova sila

inak mňa zasa zaujíma, či naozaj macík vážil menej, keďže aj toto išli zisťovať

odtsrediva sila
bezo   [23.06.2009 14:22:57]

Tak o tom som 100% presvedceny, ze je to pravda. Makak na rovniku naozaj vazi menej aj ked zase zdoraznujem, ze je to v beznych podmienkach zanedbatelne. Na Makaka posobi odstrediva sila sposobena rotaciou Zeme, ktora sa vektorovo odpocitava od gravitacnej sily. Pre nazornu predstavu si spomente na detsky kolotoc. Ked stojite na obvode, mate tendenciu odletiet kdezto ked sa drzite osky (ste v strede rotacie) tak sa bezproblemov udrzite aj na rychle sa tociacom kolotoci. Ale dost bolo omacky okolo. Prejdime k samotnemu vypoctu. Ak ma pamat neklame tak odstrediva sila sa vypocita: F=m*v2/R kde m je hmotnost Makaka (odhadujem 80kg), v je obvodova rychlost Zeme na rovniku (cca 42 000 km za 1 den) a R je polomer Zeme (cca 6500 km). Vsetko si teraz upravime do zakladnych jednotiek:
- rychlost Zeme na rovniku: 42000000m /(24*3600s)= 486,1m/s
- polomer Zeme: 6 500 000 m
Nakoniec to vsetko dosadime a vypocitame:
Fod=80*486,1*486,1/6500000
Fod=2,9N co je hmotnost cca 0,29kg
Macik vazi na rovniku odhadom o 300g menej ako je jeho pohotovostna hmotnost na severnom alebo juznom pole. Voci Slovensku sa to este koriguje o nasu zemepisnu vysku. Preto znova zdoraznujem, ze je to nezmeratelne lebo 300g vazi aj jeho ranne h*vno. Musel by sa odvazit tu, a vzapati v Afrike co je technicky nemozne. Zase vas miestni samani ojebali o dolare...

v*ulgarizmy
jouza   [23.06.2009 17:03:50]

hovno napises ako h*vno,a o*ebali ako ojebali.Som z toho k*kot,do pice.

Aj ked...
jouza   [23.06.2009 17:06:19]

...chapem,ze nemozes ve(i)diet,co sa skryva v Macikovov h*vne.

dobreee
právnik patrik   [23.06.2009 17:36:33]

..dakujem bezko, zase som o nieco chytrejsi, skoda ze si ten vzorec nezapamatam, ale teda ze je ta zem taka rychla, to som si nikdy neprepocital.. dufam, ze nikto nikdy nezatiahne na zemi rucnu!:)

Aj ja dakujem za vyklad
esak   [23.06.2009 18:03:05]

toto som ako student SPS dubnica samozrejme vsetko vedel, ale kedze mame aj fyzikalne laickych citatelov, som rad, ze si to ozrejmil.

Moja otazka smerovala skor k tomu, ze v texte marcel nacrtol tento problem s hmotnostou, ale potom uz nenapisal vysledok. Zato napisal o opacnom toceni vody.

pre jozka.... a to este nevieme, co si predtavit pod tym to slovom m*v2/R :o)

Vsetko je inak
jouza   [23.06.2009 23:46:32]

Splostenie Zeme je asi 21,5km na polomer,co je asi 1,00335x viac na rovniku ako na pole,to znamena,ze Macik je na rovniku od stredu Zeme dalej,tym padom je tam mensia gravitacia a pri 80kg to,prekvapivo,predstavuje cca o 270gramov mensiu hmotnost.Trochu jednoduchsia verzia m*v2/R :):):) Cuz bus!

re: v*ulgarizmy
bezo   [24.06.2009 07:32:08]

Za vulgarizmy ja osobne povazujem iba podstatne mena. Okrem toho, vhodne pouzity vulgarizmus nemusi vobec vyzniet ako v*lgarizmus. To "h*vno" som myslel smrtelne vazne a jeho ranna predstava je dost nechutna preto ho povazujem za v*lgarizmus. Naopak, presmyscku "ojebali" som myslel ironicky a dufal som, ze sa citatelia na tom aj pousmeju preto som to nepovazoval za vulgarizmus.

Na rovniku je kazdy lahky
Esak   [24.06.2009 08:23:33]

Takze ak je macik o 290g lahsi vdaka vacsej odstredivej sile a jeho hmotnost o tuto ciastku zmensenu dosadime do jozkovho vzorca s polomerom zeme, ziskame rozdiel hmotnosti vdaka vacsej vzdialenosti od stredu zeme. Tym padom ale tuto novu hmotnost musime dosadit do vzorca pre odstredivu silu, kedze sme pocitali s nepresnym udajom macikovej hmotnosti. Hodnota, ktora nam vyjde je ta, s ktorou by sme mali pocitat vo vzorci m*v2/R z ktoreho dostaneme hodnotu o ktoru upravime hmotnost dosadenu do vzorca pre odstredivu silu a nasledne hodnotu....

rozriesenie
bezo   [24.06.2009 09:13:02]

raz a navzdy uzavrieme tuto kapitolu, za ktoru by sme boli v 17-tom storoci upaleni na hranici. Makak ma v celom univerze rovnaku hmotnost (odhadom 80kg)!!! Meni sa len sila, ktora na neho posobi podla miesta v priestore kde sa vyskytuje. Tato sila zaroven otaca rucickou pozemskej vahy, nie jeho hmotnost !!! Inymi slovami na Makaka posobi vsade na Zemi sila F=m*g kde "m" je jeho hmotnost a "g" je gravitacne zrychlenie Zeme. G je empiricka konstanta, ktora je v rozmedzi 9,789 m.s-2 na rovniku az 9,832 m.s-2 na poloch. Tato odchylka je sposobena jednak odstredivou silou na rovniku a jednak morfologiou a tvarom Zeme, kedze Zem nie je dokonale homogenna a uz vobec nie gula (ako spomenul Jouza). Technicky vzate na Makaka posobi sila:
- na poloch F = 80*9,832 = 786,56 N
- na rovniku F = 80*9,789 = 783,12 N

Rozdiel je 786,56 N - 783,12 N = 3,44 N co je viacmenej v zhode s vypocitanou odstredivou silou. Rozdiel je sposobeny odhadovanymi konstantami rotacie a polomeru Zeme kedze sa mi to nechcelo hladat na webe.

Sranda
jouza   [24.06.2009 16:22:45]

Samozrejme,ja som to myslel zo srandy,ved je to uplna hovadina a v skutocnosti by to malo byt uplne naopak-Macik by podla mojho "vypoctu" mal byt na rovniku tazsi.Napr.pri predpoklade,ze Mesiac ma priblizne rovnaku hustotu ako Zem,tak by som tam mal vazit viac ako na Zemi,lebo som ovela blizsie k jeho stredu,ako na Zemi,ale opak je pravda.Cim vacsia planeta,tym vacsia gravitacia,teda aj moja(Macikova)vaha.Macik ma na rovniku pod sebou viac "zeme",teda by mal aj viac vazit(az na tu odstredivu silu).Ale uz taram,co:):):)

fakticka..
// marcel one //   [25.06.2009 06:41:02]

nadherna debata :) som prekvapeny prijemne.. :)

re: fakticka
bezo   [25.06.2009 07:36:03]

Makak a kolko vlastne vazis?

blbost
mimino   [25.06.2009 11:02:49]

no pekne ucenci, ale ja myslim ze na macika posobi uplne ina sila

pre macik
mimino   [25.06.2009 11:06:26]

stale cakam na nove foto

ad:re:fakticka
// marcel one //   [28.06.2009 06:23:56]

noo, teraz presne neviem.. nevazil som sa a tu je problem zohnat vahu.. :(

Mimino, fotos budu, len ich musim dat do galerie..

foto do galerie
// marcel one //   [28.06.2009 08:25:06]

Podarilo sa mi uspesne nalozit do galerie dalsich 57 obrazkov, tak Minek, mas sa na co tesit... :) a aj ostatni..

ad:foto do galerie
// marcel one //   [28.06.2009 10:09:01]

no, pozeral som Picasa nahrala do noveho albumu s rovnakym menom fotky a nie sem, takze to najdeteTU.

nove foto
bezo   [29.06.2009 07:35:38]

krasne fotos... paci si ma najviac cierny Jim Morrison na fotke c.12

no..fo..
mimino   [03.07.2009 18:58:49]

pekne to mas marcelko, pekne,len co je pravda.tak len fot pekne dalej marcelko, fot pekne dalej

" ...že problém?"
kurva hoši, guten tag   [04.07.2009 19:10:04]

Zdravím macíka, zaujímavé čítanie pre slovač. Tvojimi opismi spoznávame krajinu tak vzdialenú od našej rodnej vlasti, ktorá je v našich srdciach tak hlboko vrytá, že vieme frflať na všetko, čo sa nevyvíja podľa nášho očakávania.Stačí ju na chvíľu opustiť, zájsť mimo rekreačných oblastí a uvedomíme si ako sa máme dobre. Fotky sú pekné, čítanie pohodové. Bola som zvedavá, či nenájdem to černošské chlapča s bandaskou na pitnú vodu.Pár dní moja šedá kôra vďaka predstavivosti bude riešiť prípadné "problémy" bez tragického podtónu. Ďakujem. P.S.Macík pi veľa piva a tropického vína, aby si bol fit. Našinec tam inak neprežije.

ad:" ...že problém?"
// marcel one //   [04.07.2009 19:49:50]

oooh, dakujem, ja zase zdravim z dalekej Ugandy. No este tu mam stravit dost casu, takze opisovat bude co. Daju sa tu vidiet rozne veci, ako vidis podla mojho prispevku.
To chlapca by som odfotil, ale nedalo sa na tej prasnej ceste otvorit okno na aute, to by bol mazes. Inak, podobne chlapca som odfotil f Kampale, ale to zase zobralo, ta fotka je do novin, ale je velmi smutna..
Pivo pijem, kombinujem so Smirnoff.. celkom sa da a ako vidis, vyskusal som aj miestne speciality..

..
beny   [06.07.2009 20:10:46]

macik jeba... aj Whisky to skonstatoval a pozdravuje ta

ad: ..
// marcel one //   [07.07.2009 06:25:59]

Diky ganjaboi, som rad ze sa paci a dik za pozdraf, pozdravujem spat... :)

pre marcel one
kurva hoši, guten tag   [08.07.2009 11:09:59]

Ahoj,napriek obrovskej diaľke môžeš komunikovať vďaka pokroku, ktorý nás stále valcuje. Pripomenul si mi časy, keď som komunikovala s priateľom formou poštovej korešpodencie. Listy dostával s dvoj - troj mesačným oneskorením. A stabilne mu chodili už keď bol doma. Čo bolo-bolo, terazky už nie. Vďaka za odpovede. Rozhodne je čo závidieť - aj nezávidieť. Aj Ugandu určite zasiahol pokrok, ale neviem, čo myslíš, aj kríza? Na co sa najviac tešíš, keď prídeš domov? Fotky sú fajn, dodržuj pitný režim a prajem všetko dobré.

ad: pre marcel one
// marcel one //   [09.07.2009 06:31:52]

ahoj, presne viem o com vravis.. tiez som to praktizoval..teraz je fsetko inak, ale tu je to este raz naopak.Uganda je krajina, kde nic nieje problem.Ale ak fsak nieco skutocne riesis, tak problem je.. ale da sa to zniest.Pokrok a osveta zasiahli aj tuto cast zemegule.Priklad oproti nam, niesu tu skoro vobea k videniu pevne linky telefonne, oni jednoducho tento technologicky milnik preskocili a su priamo f mobilnej komunikacii. Kvalita siete sa neda porovnat s kvantitou. Internet s 3G je napriklad f Kampale f plienkach a aj tu kde som, je problem so signalom. Kriza tu nehrozi, vdaka drancovaniu pralesa je fsade k videniu obrofske mnozstvo poli s matoke, ktore sice robia vyvoz, ale to je jedina zakladna potravina, vdaka ktorej mozu ludia f Ugande povedat, ze ani jeden z nich nikdy nebude trpiet hladom..
Domov sa TESIM..na fetko, co tu nieje..niektore veci mi vobec nechybaju a som rad, ze som bez nich schpny s prehladom fungovat..

marcel one
kurva hoši, guten tag   [09.07.2009 13:03:00]

O niekoľko kilometrovo hľadaní telefónnej búdky som si vypočula pár zážitkov, s mobil.sieťou si ma prekvapil. Ale veď nech sú v niečom lepší. A čo sa týka signálu, prejdem svokrovcom na dedinu a tiež sú odtrhnutý od sveta, má to výhodu-aj od nás. Nemáš nejakú fotku so študentami? Ja by som si trebárs vysokého, čierneho, čo má rád hudbu aj adoptovala. "Dám mu" aj najesť:). Čo ich vlastne učíš? Predpokladám v angličtine? A trenažér je o čom? Neodpovedaj, ak patríš do nejakej tajnej misiiiieeeee. Commander je človek uniformovaný!? Drž sa v tých trópoch, užívaj si tepla, bo podľa toho, čo si písal prídeš na jeseň.

ad: marcel one
// marcel one //   [10.07.2009 08:00:39]

Nejake foto mam s nimi, ale tie sem nedavam, vzhladom na tvoje dedukcne schopnosti.. takze to je aj odpoved :) ano, a ucim f anglictine, simultanny preklad..predpokladany navrat na slovensku zem je 4.9.2009, takze to tu je onedlho, a uzivam si to tu fakte ze hej :)

koníky
kurva hoši, guten tag   [10.07.2009 14:36:21]

Užívaj si, užívaj, bo prajem a zároveň málilinko závidím. Určite si si tú exotiku zaslúžil, tak ti treba. A čo koníky? Stihneš ich ochutnať? Aj žabacie stehienka sú vraj výborné. Ahoj.

ad: koniky
// marcel one //   [10.07.2009 19:45:50]

Dakujem, a ked budes mat moznost si osefovat afriku, nevahaj..koniky stihnem, tesim sa na ne..a aj ine speciality hadam :) ..

len doplnim
bezo   [10.07.2009 20:30:43]

ja len doplnim (a zopakujem), ze Marcel je nas fyzikalny velvyslanec na overenie gravitacneho zakona na juznej pologuli a vo volnom case ide po stopach Luda Ondrejova aby mu vzdal hold a cest za beletriu, ktora nas navzdy poznacila: Africky zapisniknull

Jeba
esak   [14.07.2009 09:48:14]

Neviem ako ostatni komunitnici a citatelia, ale ja sosobne som si so ziadnym prezidentom este ruku nepodal (ak neratam prezidenta Notarskej komory SR, kde som pracoval).
Mna vsak zaujima, ci prisla aj prva dama, ako vyzeralo jej slavnostne oblecenie a ci sa strielalo zo samopalov do vzduchu, ked vsetci ziskali to po com tak tuzili a preco "usilovne" studovali/trenovali.

alebo sa vyhadzovali do vzduchu trsy bananov?

a este jedna otazka - kde su fotos?

ad: Jeba
// marcel one //   [16.07.2009 14:52:16]

Nuz, prva dama nebola, skor to bola panska ceremonia.. strielalo sa,ale nie zo samopalov :-D fotos su confidential a ja som fotit nemohol, cize budem mat fotos neskor.. z druhej, pripadne tretej ruky..

odpadavam...
bezo   [16.07.2009 20:03:46]

neviem co by som na to mal povedat... ugandsky prezident... Makak nie si hocikto...

volby
jouza   [16.07.2009 21:04:27]

Macik,na hrad! S takymi znamostami to za 5 rokov nebude problem...

re. ad: Jeba
esak   [18.07.2009 03:12:37]

Marcel, čo to s Tebou v tej Ugande spravili?!? Ty už máš tri ruky? To aby si mohol v jednom momente ukázať kadetom, že na klasickej križovatke môžu ísť vpravo, vľavo aj rovno? (_8(|)

tretia v utajení
kurva hoši, guten tag   [18.07.2009 23:47:38]

Ahojte, tretia ruka je náhodou super. Byť tebou, neukazujem ju nikomu. Čo všetko sa a s ňou dá robiť najmä v utajení:-))) Už Funes využíval jej výhody. Macík, asi ju budú chcieť kamoši požičať. Zaujímavý suvenír. Dones viac...každá ruka dobrá...

nechapem ???
bezo   [19.07.2009 11:54:05]

nechapem o akej tretej ruke sa bavite ??? som zase nejaky pripeceny... :-)))

...nechapem
jouza   [19.07.2009 13:23:03]

Bezko,pozri Marcelov prispevok "ad: Jeba"

marcel one
kurva hoši, guten tag   [19.07.2009 22:55:51]

Ahoj, píšem len tak, ani vlastne nemám čo. Už si asi videl, aká ostala 13 rok "POHODA" v nepohode. Priznám sa, že napriek tomu, že viem aká je voda vzácna, celkom inak začnem umývať riad, keď si spomeniem práve na článok o černošskom chlapcovi s bandaskou na zaprášenej ceste. Tak to je s nami ľuďmi, zlé veci z nás robia lepších??? Ale na ako dlho? Si v škole vyučujúci, ale v živote večný žiak, preto prajem šťastný návrat domov.

ad: marcel one
// marcel one //   [20.07.2009 11:18:58]

vitaj, no o pohode viem, dostalo sa to ku mne.. nuz, veci sa deju a my ich neofplyvnime..
Tretou rukou som myslel iny zdroj, bo tam bola aj telka a aj fotografi a kemramani, takze dufam, ze dostanem tie fotos..

Ten strom existuje
esak   [07.08.2009 08:18:38]

Ten alkoholovy strom, ktoreho semeno si Adam zobral z Raja, ked ich Boh vyhnal, ale zabudol kam ho zasadil naozaj existuje. Zvierata ho maju velmi rady. Tu je dokaz - Opite zvierata

re: ten strom existuje
bezo   [07.08.2009 08:19:12]

a ja som dlho patral po kom som zdedil moj alkoholizmus a my (ludstvo) to mame zakorene v genoch este z davnej minulosti. Hned som kludnejsi. Inak z toho pavuka by som sa asi dosral od strachu...

fakticka..
// marcel one //   [07.08.2009 08:19:37]

Hej, zmienku o tom strome som zachytil aj ja f minulosti.Nuz, ti pavuci boli fakt ze drsni, snazil som sa ich asi 23 ( slovom dvadsattri) krat odfotit, ale vzdy to bolo na kkt. Proti oblohe to nieje jednoducho ono. Neviem, co by som robil, keby som ho zazrel na hajzliku rano...

marcel one
kurva, hoši ,guten tag   [07.08.2009 08:20:05]

Zdravím.To bola asi iná káva, ako ZOO. Vďaka za pekný opis od profesionálneho sociálneho inžiniera.A v takýchto situáciach fakt netreba hľadieť na doláče. Našinec to už nemusí v živote zažiť. Možno to očúranie šimpanzom po dohovore s chovteľom v ZOO. Tomu by stačilo ponúknuť aj polovicu.Aj keď sa pobyt v Afrike kráti, pekne sa s nami delíš o zážitky. Všetko dobré, ešte toho veľa postíhaj.

osefovanie samostudiom
jouza   [07.08.2009 08:20:22]

Vcera som tiez pozil plody tohto stromu prevteleneho do podoby pivneho moku.Macik,som zvedavy na foto.A najvyssi vrch -Mount Stanley-ma vysku 5109m.

ad: marcel one
marcel one   [07.08.2009 08:20:52]

Cau, no ZOO sa moze schovat.Toto bol trip ako vidis f telke, ked ukazuju ludi ako idu po pralese so sprievodcom a su par metrov od zvierat.To ocuranie nieje dohodnute, oni vazne svochcu kadetade, vypada to ze prsi a treba si davat bacha :)) zistis podla pachu mocu, ze si mas dat pozor :)))
diky, caka ma este botanicka zahrada, to bude zrejme predposledna cast, mozno este let spat na SK opis z lietadla..

ad: sefovanie samostudiom
// marcel one //   [07.08.2009 08:21:20]

Jouza, fotil som, ale kedze som mal len setovy objektiv, nedalo sa moc experimentovat, som rad, ze aspon nieco vyslo.Som rad, ze som sa nemylil, a sikovny si to dokazes zistit aj sam, myslim tu vysku :)

Pre Jouzu
esak   [07.08.2009 08:21:47]

Ahoj Jozko, 30.7.2009 je mesto Dubnica nad Vahom hostitelom legendarnej novodubnickej skupiny Morta Shuppoplex. Bude to vsetko v Doorse, tak by sme sa tam mohli stretnut, hodit pivec, pokec, cigec.
Volal som aj Marcela, ale hovoril, ze ma nejaky program v Afrike ci kde :o) V poslednej dobe je nejaky divny a stale cosi o Afrike hovori, nikam s nami nechodi, vynechava aj akcie, ktore po minule roky navstevoval. :o)
Musime sa s nim toho 4.9. porozpravat.

Takze si to s Rencou zariadte a sup sup na koncert. Mozno pride aj Karol.

ja nic,ja len skusam
beny   [07.08.2009 08:22:07]

nic ja len skusam wifi v nokia 5800

marcel one afrikane
kurva hoši, guten tag   [09.08.2009 17:00:23]

Práve som sa vrátila z Duchonky. Takže: Vitaj na Slovensku, som rada, že si nastúpil do správnych dopravných prostriedkov. Určite sa tešíš, že si šťastne dorazil do cieľa...,teda veď vieš, čo mám na mysli,oné Dubnicu. Nezabudni na prevenciu pred chorobami spojené s adaptáciou na nové poveternostné podmienky.Aj keď je pomerne teplo, organizmus reaguje na takéto väčšie zmeny, minimálne dva týždne dodržuj pitný režim, dezinfekciu, dostatočný prísun vitamínov. Zdraviu zdar a nazdar.

ad: marcel one afrikane
// marcel one //   [10.08.2009 09:20:16]

noo, trochen si sa sekla, bo este nejsom doma, ale to pride, takze f tvojom pripade ti to prepacim. pisem prave report z toho vikendu, ked som absolvoval tradicnu svadbu tu f Ugande. Cele to bolo velmi fajn a co clovek nescel, neskor sa to zvhrhlo a skoncili rano pod fplyvom. este teraz sa citim, ze som ako z porcelanu a pocitam ze tento idiotsky pocit stratim az zajtra.. ale inak som fajn, jest mi chuti, zdravie sluzi a stolica je pravidelna :)

marcel one totok,sorrrrrrry
kurva hoši, guten tag   [10.08.2009 12:56:34]

Sorry, dosť som sa sekla,sypem si popol na hlavu, tak ma to mrzí. Nejak som si v mojom oriešku zafixovala 4.8. a nie 4.9. Preto tie reči o šťastnom návrate. Vďaka za prepáčenie v mojom prípade. Teším sa, že po zdravotnej stránke si o.k. Správna farba a konzistencia stolice je najdôležitejšia. Dobré je pred hroziacou chlastačkou užiť 5 - 7 tbl živočíšneho uhlia/podľa hmotnosti nemeranej na rovníku/. Koľko mám vínimiek, ako cezpoľná?
Obrátim list.Tak svadba. Zaujímalo by ma, koľko rokov mali novomanželia a napr. za akých podmienok sa idú brať. Sobáš stráca na dôležitosti u mladých. Píšeš - "tradičný", takže na iné sa vypytovať nebudem, teším sa, ako samotný obrad obratne opíšeš.

sa nezaprieš :-)))
bezo   [17.08.2009 09:40:16]

čo to tam máš? aké pekné mladé afroameričanky okolo seba... chceš dostať nejakú chorobu?

one marcel
kurva hoši, guten tag   [17.08.2009 23:00:02]

Super, špica, bomba, jedným slovom nádhera.

marcel one
kurva hoši, guten tag   [03.09.2009 18:46:02]

Milý marcel one, tak repete:-D Ťi prajem šťastný návrat domov. Bude mi trochu ľúto za opismi z ďalekej Afriky, ale verím, že to nebude tvoj posledný pobyt v zahraničí. Aj som bola sama pred sebou pyšná, že si vôbec s Tebou píšem. Bolo to fajn až na to moje zakopnutie, tak som sa zdržiavala ďalších komentárov(ale to neznamená, že stránku nesledujem, lebo ma fakt baví). Určite ste zaujímavá partia, len sa držte pokope. Šťastne to doma osláv. Celkom vážne sa nadoptuj vitamínmi prvé dva týždne preventívne,kým sa organizmus adoptuje zmene prostredia. Myslím ozajstné ovocie, nie z lekárne. To môžeš aj kombinovať dezinfekciou zvnútra.
P.S. s tou nevestou Ti to neskutočne sekne:-)))

ad: marcel one
// marcel one //   [03.09.2009 23:34:21]

aaaale.no tak, dakujem, uz to nejako zvladnem, hlasim stastny prilet do Dubaia, sedim f irish pube, pijem stellu artois s kolegami a vegetime.. caka ma hluchych 9 (slovom devät) hodin cakania na odlet, ale tu je mi to ukradnute, je tu f pohode.. :) som rad, ze ti nasou strankou obstatnujeme sede chvile a tvoja mysel je na chvilku oslobodena od sprostoty tohto sveta..s tou nevestou mam este aj papierove foto a aj ja som pysny, je to vaaazne kost :D

vitaj v azii
bezo   [04.09.2009 07:58:46]

nazdar Muzungu, mame spolocne rysy... mna vcera postretlo krasnych 9 hodin cestovania autom k susedom nasim ceskym a v sobotu ma caka uzasnych 9 hodin na bicykli (len pre info najlepsi cas trate je 3 hodiny ale ked vidim co sa deje za oknom tak to odhadujem na repete blatovej pohody)...
Ale aj tak sa rozbijeme pre istotu az v sobotu.
Stastny let a vela turbulencii v letuskynom naruci...

ad: vitaj f azii
// marcel one //   [07.09.2009 19:58:01]

Kaputo, tvoja namaha vysla nazmar, zato si nas posunul zase viac dopredu, pohybom dozadu.-. :)

one marcel
kurva hoši, guten tag   [21.09.2009 10:44:47]

Ahoj, obohatil si fotogalériu novými fotkami z Afriky. Pri ich pozeraní som si spomínala na články, ktorými si nás aktuálne informoval. Už si sa aklimatizoval? Prajem všetko dobré na rodnej pôde:-D

ad: one marcel
// marcel one //   [21.09.2009 11:36:45]

zdravim ta, no som akotak uz aklimatizovany... momentalne riesim dilmu s pracou, kedze aj robit cosi musim :) ale to bude ok, takze sa toho nebojim.. mam f hlave novy clanok, len ho musim skompletizuvat a dat sem. a tebe sa ako dari? :)

milá rozkvitnutá komunita
DEDICTVI    [02.10.2009 22:57:19]

marcel one, konečne som sa dostala k PC. Na úvodnej foto bol práve obrázok z Afriky, tak ma to dotiahlo k článkom a prihováram sa odtiaľto. Darí sa mi fajn, raz som hore, raz dole. Je to fajn, všetky polohy majú čaro momentu:-). Verím,že s prácou nemáš problém, si hlavička, horšie je to v našej spoločnosti s ohodnotením. Práca šľachtí najmä, keď vieš prečo pracuješ. Ja stredná vrstva pracujem pre nižšiu, aby tú vyššiu nepozabíjala. Vďaka za reakcie k mojim príspevkom, sú písané úprimne s veškerou vážnosťou:-D. Čo si predstavuješ pod slovom vyšpecifikovať?
Chcem sa poďakovať všetkým, že som sa dostala do pozornosti a donútili ste ma zamyslieť sa nad mojím nickom. Bola som naň pyšná, ale vďaka faktickým pripomienkam uznávam, že KHGT je kratšie, slušnejšie...Týmto zdravím Benyho, DEDICTVI - jednoduché, perfektné...môjmu srdcu najbližšie (v jednoduchosti je krása) s vašim odobrením zmením svoj nick.
Admin, pekná fotka, ak dáš tie bombarďáky do dražby, hlásim sa. Športku som vážne podala, už len čakám na výhru. Čo je to hnedé po ľavej strane?
Tá anketa s foto by bola dobrá haluziareň. Napr. bohu vďaka zamotaný pp?
Pre dnešok prajem dobrú noc a zajtra si to užite, nech vás pán Božko neociká. KHGT

re dedictvi
beny   [03.10.2009 15:18:31]

no tak veci sa maju takto. Vcera vecer na schodzi bol odklepnu novy clanok a anketa o najujebanejsiu foto a mali sme aj teba na jazyku :-))) ale iba v dobrom, to znamena ze sa mozes zapojit aj ty a aj ostatny clenovia a neclenovia komunity. staci iba poslat adminovy foto a on sa postara o vsetko....

inak som rad ze si pouzila moj navrh na tvoj NICK... tak gratulujem

:-D
DEDICTVI   [22.10.2009 09:03:08]

Zdravím, napriek tomu, že nie v zdraví. Premohol ma dážď, vietor,3stupne nad nulou :=( chrípka. Ale predsa: Tri krát som športku podala, ani raz som nevyhrala. Keďže som stále dúfala,tak som nič nepísala. Beny, Dedičstvo je pekná vec, pokiaľ je čo dediť. Patrím k šťastlivcom, že mám a už len treba tíško čakať, keď si ho aj vychutnám. Len aby som to stihla.
Znovu ste to tu pekne rozbehli. Rada by som sa zapojila do súťaže, ale to čo sa mne javí najuje-anejšie, Vás nenadchne, lebo chýbajú spomienky.
P.S. nejak sa mi to rýmuje, to bude tou chrípkou. Super sa potím pri pomyslení, ako ma máte všetci v dobrom na jazyku. Ahojte KHGT.

kvi kvi
beny   [22.10.2009 15:18:21]

dufam ze nezacnes kvikat nakolko ja kvikam lebo som vyzrany a tiez ma zlozila chripka alebo nieco take...

kvikkkkkkkkk
beny   [24.11.2009 14:04:24]

Život je sviňa, takže kvíkam nezávisle od prasacej chrípky, kvi...pri stavaní vianočného stromčeka. Nezabudni najprv skontrolovať elektrické ozdoby.KHGT

marcel, právnik Patrik, esak, bezo,beny
DEDICTVI   [20.12.2009 21:34:07]

Zdravím celú komunitu. Bola som odhrabávať sňäh pred garážou, ah,ale sa ho nakydalo... Je tam zima ako v ruskom filme, preto som si dovolila navštíviť Vašu stránku, článok Afrika. (Už z názvu vyžaruje teplo, ktoré mi rozpúšťa krehké, omrznuté prsty.) Možno mi okrem prstov omrzol aj oriešok, ale napadlo ma, že najlepšia návšteva je tá, ktorá vie, kedy odísť. Ja to tak začínam cítiť. Bolo mi s Vami fajn a takto si to chcem uchovať v pamäti domýšlajúc si, že aj Vám somnou. Som dáma (t.j. ktorá rada dáva:-D)tak som sa chcela opýtať, či by som Vám mohla niečo dať na pamiatku? KHGT

poznamocka na okraj
marcel one   [20.12.2009 22:17:39]

jonapot. sedim prave s esakom f podniku a precitali sme si tvoj prispevok.. noo napadlo nas vela veci.. vybrali sme niekolko, napriklad podla esaka : ukaz kozy :)) a napriklad mna zaujima, odkial si? a ako vyzeras a kam kracas :))
si ja baratom..

??
jouza   [21.12.2009 17:39:29]

a kam ides? rusia ti internetove pripojenie? neda sa ujst...

poznámočka k poznámočke
DEDICTVI   [23.12.2009 18:40:42]

marcel, esak o.k. A čo ostatný páni? Vianoce asi nestihnem.P.S. Ktorý podnik je váš in? KHGT

ad: poznámočka k poznámočke
marcel one   [24.12.2009 10:15:31]

fajn. :) hmm, ostatní sa zrejme ešte vyjadria.. zatiaľ sme s esakom vybrali podnik JACK DANIELS f Novej Dubnici. Je to náš obľúbený podnik pre fšetky mestské aktivity a tak.. @

sfasf
afasfa   [28.12.2011 07:18:14]

title/></p> <p style = "margin:0; text-align:right"><a href = "#reaguj"></a></p> </div> <div id = "reaguj"> <h4 style = "margin:2px 0 5px 0"></h4> <p style = "font-size:85%"></p> <div class = "chybova_hlaska"> <br /> </div> <script type="text/javascript" language="javascript"> function x () { return; } function DoPrompt(action) { var revisedMessage; var currentMessage = document.akocommentform.text.value; if (action == "url") { var thisURL = prompt("Vlozte URL adresu stranky, ktoru chcete linkovat.", "http://"); var thisTitle = prompt("Vlozte nazov stranky", "Nazov stranky"); var urlBBCode = "[URL="+thisURL+"]"+thisTitle+"[/URL]"; revisedMessage = currentMessage+urlBBCode; document.akocommentform.text.value=revisedMessage; document.akocommentform.text.focus(); return; } if (action == "email") { var thisEmail = prompt("Vlozte mailovu adresu.", ""); var emailBBCode = "[EMAIL]"+thisEmail+"[/EMAIL]"; revisedMessage = currentMessage+emailBBCode; document.akocommentform.text.value=revisedMessage; document.akocommentform.text.focus(); return; } if (action == "bold") { var thisBold = prompt("Vlozte text, ktory chcete zvyraznit.", ""); var boldBBCode = "[B]"+thisBold+"[/B]"; revisedMessage = currentMessage+boldBBCode; document.akocommentform.text.value=revisedMessage; document.akocommentform.text.focus(); return; } if (action == "italic") { var thisItal = prompt("Vlozte text, ktory ma byt sikmym pismom.", ""); var italBBCode = "[I]"+thisItal+"[/I]"; revisedMessage = currentMessage+italBBCode; document.akocommentform.text.value=revisedMessage; document.akocommentform.text.focus(); return; } if (action == "underline") { var thisUndl = prompt("Vlozte text, ktory chcete podciarknut.", ""); var undlBBCode = "[U]"+thisUndl+"[/U]"; revisedMessage = currentMessage+undlBBCode; document.akocommentform.text.value=revisedMessage; document.akocommentform.text.focus(); return; } } </script> <form action = "/novy.php#diskusia" method = "get" name = "akocommentform"> <input type = "hidden" name = "cas" value = "1710856938" /> <input type = "hidden" name = "id" value = "150" /> <input type = "hidden" name = "ip" value = "3.235.42.157" /> <input type = "hidden" name = "id_uziv" value = "" /> <input type = "hidden" name = "odkial" value = "/novy.php?id=150" /> <table> <tr> <td> <strong><label for = "d1">Meno:</label></strong> </td> <td> <input id = "d1" name = "meno" value = "" /> </td> </tr> <tr> <td> <label for = "d2">e-mail:</label> </td> <td> <input id = "d2" name = "mail" value = "" /> </td> </tr> <tr> <td> <label for = "d3">www:</label> </td> <td> <input id = "d3" name = "www" value = "" /> </td> </tr> <tr> <td> <strong><label for = "d4">Nadpis:</label></strong> </td> <td> <input id = "d4" name = "nadpis" value = "" /> </td> </tr> <tr> <td style = "vertical-align:top"> <strong><label for = "d5">Text reakcie:</label></strong> </td> <td> <a href="javascript: x()" onClick="DoPrompt('url');"> <img src="images/diskusia/bburl.gif" hspace="1" border="0" alt="Web Address" /></a> <a href="javascript: x()" onClick="DoPrompt('email');"> <img src="images/diskusia/bbemail.gif" hspace="1" border="0" alt="Email Address" /></a> <a href="javascript: x()" onClick="DoPrompt('bold');"> <img src="images/diskusia/bbbold.gif" hspace="1" border="0" alt="Bold Text" /></a> <a href="javascript: x()" onClick="DoPrompt('italic');"> <img src="images/diskusia/bbitalic.gif" hspace="1" border="0" alt="Italic Text" /></a> <a href="javascript: x()" onClick="DoPrompt('underline');"> <img src="images/diskusia/bbunderline.gif" hspace="1" border="0" alt="Underlined Text" /></a> <br /> <textarea name = "text" id = "d5" style = "width:600px; height: 200px; border: 1px #000000 solid"></textarea> </td> </tr> <!-- <tr> <td colspan = "2"> <input id = "d6" type = "checkbox" name = "mailing" value = "1" checked = "checked" class = "button" /><label for = "d6" style = "font-size:85%">Upozornite ma na nové príspevky v diskusii.</label> </td> </tr> --> <tr> <td colspan = "2" style = "text-align:left; padding-left:5px"> <input type = "submit" name = "ok" value = "1" style = "visibility: hidden;" /> <input type = "submit" name = "odosli" value = "Reagovať" /> </td> </tr> </table> </form> </div>  </div> <div class = "stred-pravy"> </div> <p style = "clear:both; margin:0"> </p> <div class = "stred-dole"> </div> </div> <div class = "tien-pravy"> </div> <p style = "clear:both; margin:0"> </p> <div class = "text"> </div> <p style = "clear:both; margin:0"> </p> </div> <div class = "tien-dole"> <div class = "text"> <a href = "mailto:info@hocikto.info">hocikto>info</a> (c) 2008 </div> </div> </div> <a href="http://www.toplist.sk/stat/1066208"><script language="JavaScript" type="text/javascript"> <!-- document.write ('<img src="http://toplist.sk/dot.asp?id=1066208&http='+escape(document.referrer)+'&wi='+escape(window.screen.width)+'&he='+escape(window.screen.height)+'&cd='+escape(window.screen.colorDepth)+'&t='+escape(document.title)+'" width="1" height="1" border=0 alt="TOPlist" />'); //--></script></a><noscript><img src="http://toplist.sk/dot.asp?id=1066208" border="0" alt="TOPlist" width="1" height="1" /></noscript></body> </html>