Iný uhol pohľadu

Článok uverejnený: 27.05.2009 10:16:00
Počet reakcií: 3 / chcem sa vyjadriť

 

Iný uhol pohľadu
Priatelia

    Ako som sa tak potuloval po webe, našiel som jedno veľmi zaujímavé video zo štartu raketoplánu Atlantis. Isto ste mnohí z vás už takýto odpal videli ale tento je o to zaujímavejší v tom, že kamery sú umiestnené na rôznych miestach nosných rakiet. Z dôvodu havárie raketoplánu Columbia v roku 2003, je každý štart detailne monitorovaný množstvom kamier aby sa včas odhalilo prípadne poškodenie povrchu raketoplánu od odpadávajúcej izolačnej peny. Na webe môžete nájsť všemožné detaily, ale ak sa vám nechce tráviť čas hľadaním tak vám v skratke priblížim štart.

Ako vidíte na obrázku, na vynesenie raketoplánu na obežnú dráhu sa používajú tri pomocné rakety. Stredná najväčšia je naplnená tekutým palivom (vodík s kyslíkom) a oddelí sa až v suborbitálnej výške t.j. na prahu vesmíru. Odtiaľ potom padá späť na Zem pričom viac menej zhorí v atmosfére v dôsledku trenia pri páde. Nezhorené časti dopadnú do Pacifiku. Dve krajné pomocné rakety sú plnené pevným palivom a slúžia na zabezpečenie dostatočného ťahu pri odlepovaní sa od zeme. Dohoria približne po dvoch minútach vo výške cca 45 km, následne sú oddelené od hlavnej rakety avšak naďalej pokračujú v dôsledku zotrvačnosti po balistickej krivke až do výšky cca 66 km. Odtiaľ padajú späť k zemi pričom vo výške asi 1,8 km sa im otvoria tri kruhové padáky, ktoré zabezpečia mäkké pristátie do mora. Nádrže sú následne vylovené, znova naplnené a pripravené na ďalší štart.

V samotnom videu môžete vzhliadnuť celý proces použitia menších palivových nádrží z rôznych uhlov pohľadu. V prvých sekundách po štarte si všimnite kusy izolačnej peny, ktoré veľkou rýchlosťou prelietavajú okolo nábežnej hrany krídla samotného raketoplánu. Práve takýto kus peny po náraze do krídla spôsobil jeho poškodenie a následnú celkovú deštrukciu raketoplánu Columbia pri návrate na Zem v roku 2003. V ďalšej časti uvidíte rýchly prelet cez hornú oblačnosť atmosféry. Podľa presúvajúceho sa svetelného lúča na spodnej strane krídla si uvedomíte ako sa raketoplán natáča na požadovaný smer. Približne po 120 sekundách môžete vidieť oranžové mihotanie na krídle, ktoré je spôsobené doháraním pomocných nádrží. Nasleduje ich oddelenie a niekoľko minútová nekontrolovaná rotácia kedy sa na videu striedajú pohľady na miznúci raketoplán, páliace Slnko a vzdialenú Zem. Slabším povahám môže prísť nevoľno pri záberoch ako vystrihnutých z kolotoča. Po čase začne pomocná raketa pomaly klesať k zemi až naberie obrovskú pádovú rýchlosť. Ak si video pretočíte tak pri pohľade z inej kamery uvidíte otváranie pomocných a následne hlavných padákov, ktoré vyústi do pokojného hompáľania sa v slanej vode Atlantiku.

Nenechajte sa odradiť dĺžkou videa a vychutnajte si tieto jedinečné zábery…

 
Link na video:

www.nasa.gov/multimedia/nasatv/on_demand_video.html

Pozn.: video má názov "Atlantis Launch: Solid Rocket Booster Camera Views" , to len pre pípad, ak by vám prehliadač otvoril iné video.

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

Dobrééé...,
jouza   [28.05.2009 17:31:37]

...stary dobry Bezko,tak ako si ho pamatam:)

pre Benyho
bezo   [17.11.2009 11:38:20]

neviem ci sa pamatas ale vcera sme sa na koncerte bavili o starte raketoplanu a spominal som ti video z kamier umiestnenych na raketoplane. Video nadalej funguje a mozes si ho pozriet na tom linku v clanku...

Houston, mame problem
bezo   [15.04.2010 08:10:13]

Beny, mal si pravdu, ze vcera bolo 40 rokov co vznikla tato fraza. Viac tu: Houston, mame problem


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008