Hydropohon - vízia či realita?

Článok uverejnený: 02.06.2009 09:23:00
Počet reakcií: 19 / chcem sa vyjadriť

 

Hydropohon - vízia či realita?
      
Výskumníci a vizionári

    V nasledujúcich riadkoch by som vám rád priblížil technologický míľnik, ktorý dosiahla naša komunita. Rok plný výskumov a objavov priamo nadviazal na balónový pokus so psom Dinom. To, že sa na poli hélia neudialo v poslednom období nič zásadné neznamená, že by sme zaspali na vavrínoch. Práve naopak, dlhé bezsenné noci našich vedcov, ktorí sa horlivo snažili aj za cenu súkromných obetí nahradiť ťažko dostupné hélium prirodzenejším prvkom boli právom odmenené. Po tisíckach hodín strávených štúdiom, po vypracovaní množstva analýz, po fatálnych testovacích letoch, ktoré skončili úplnou deštrukciou prototypu sme sa dočkali úspechu. Je to paradoxné, ale náš pohon postavený z najmodernejších materiálov a predstavujúci špičku technologického ľadovca potrebuje na svoj vzlet látku prapôvodnú a ľahko dostupnú – obyčajnú vodu. Práve voda, ktorá je základom všetkého života je hybnou silou aj hydroreaktívneho motora. V nasledujúcich riadkoch vám popíšem základné parametre, ktoré predurčujú použitie v najrôznejších oblastiach priemyslu, vesmírne lety nevynímajúc.

Hydroreaktívny pohon je vo svojom princípe zarážajúco primitívna vec. Ako nasvedčuje samotný názov, na svoj pohyb využíva reakčnú silu kvapaliny tryskajúcej z nádrže v medziach fyzikálneho zákona akcie-reakcie, ktorý sa vyučuje už (ešte) na základnej škole. Pre názornosť si predstavte metúcu sa záhradnú hadicu, z ktorej prúdi voda. Skrotením kinetickej energie, ktorú obsahuje striekajúci prúd a jeho usmernením do požadovaného smeru dosiahneme opačný vektor reakcie, ktorý ma za následok priamočiary pohyb telesa vpred. Geniálne riešenie tak podporuje tvrdenie, že všetko navonok zložité je v skutočnosti principiálne jednoduché. Samotná konštrukcia rakety by bola v prípade súkromných alebo štátnych organizácií zahalená obchodným tajomstvom čo sa samozrejme netýka našej komunity. Naším cieľom je medzinárodná osveta, ktorá aj tím najchudobnejším ľuďom v Afrike (viď učenec Marcel prednášajúci v Ugande) alebo v Indii zabezpečí dostatočné know-how na vlastné napredovanie a budúci blahobyt.

Teleso rakety je skonštruované z materiálu, ktorého je navôkol neúrekom. V každej bežnej domácnosti sa nájde zopár 1,5 litrových plastových fľašiek od piva (na úvodnom obrázku môžete vidieť dobovú snímku testovacieho pilota počas obetavej dekompresie nádrže od originálnej chmeľovej substancie). Najdôležitejšia časť – tryska, je zhotovená z bicyklového ventilu v ľudovom žargóne nazývaného „šlajfik“ a štupľa samotnej fľašky, v ktorej je šlajfik priskrutkovaný. Pohonným médiom je čistá voda a kompresnou substanciou je stlačený vzduch. Predchodcovia tejto koncepcie, ktoré používajú vesmírne agentúry ako NASA alebo ESA pracujú na rovnakom princípe, ale ako pohonnú látku využívajú zvyčajne zmes vodíka a kyslíka, ktorá navyše horí v technologicky náročných keramických tryskách. Vzlet takej rakety je potom extra drahý a hlavne nebezpečný v dôsledku možnej explózie. V našom prípade je tankovanie veľmi jednoduché a prebieha tak, že sa nádrž naplní vodou zhruba do polovice, ventil sa manuálne uzatvorí a nasleduje dotlakovanie stlačeným vzduchom pomocou cyklistickej pumpy. Natlakovanie nádrže zásadným spôsobom ovplyvňuje výslednú trajektóriu rakety. Počas testov sme vyskúšali rôzne tlakovacie pomery v rozmedzí 75 – 150 fukov (fuk – fyzikálna jednotka predstavujúca objemovo nešpecifikované množstvo vzduchu vyprodukované pozdĺžnym pohybom piestu cyklo pumpy). Ako najlepší indikátor dostatočného tlaku v nádrži sa nám osvedčilo ťuknutie nechtom na vonkajší povrch rakety, ktorý v prípade naplnenia vyvolal zvukovú odozvu vo forme kovového cinknutia. Katastrofické scenáre a predpovede o tlakuvzdornosti nádrže sa nepotvrdili a natlakovaná raketa zvládla aj pád z výšky na betónovú dráhu. Zároveň sme so vzduchovkou z metrovej vzdialenosti simulovali odolnosť voči nárazom meteoritu počas letu, ktorý naša raketa prekonala bez viditeľného mechanického poškodenia.

Štart rakety prebieha prudkým manuálnym otvorením vrchnáku nádrže čo vedie k okamžitému výtrysku pohonnej kvapaliny (zdôrazňujem, že NASA potrebuje synchronizovať zápal PHM s výtryskom), následnému nehlučnému vystúpaniu do výšky 50 metrov a bezpečnému pádu bez padáku po balistickej krivke späť k zemi. Za zmienku tiež stojí fakt, že so stúpajúcou výškou klesá okolitý tlak, tým pádom rastie tlak tryskajúcej vody čo zabezpečí konštantný ťah a zrýchlenie motora (NASA tento problém rieši zložitým odhadzovaním vyhoretých stupňov nosnej rakety). Na priloženom videu môžete vidieť exkluzívne zábery z testov.

Našťastie sa z pôvodnej technickej dokumentácie zachovala len mierne rozmazaná snímka z bezpečnostnej kamery umiestnenej pri odpaľovacej rampe, ktorú môžete vidieť na vyššie priloženom obrázku. Celkovo boli skonštruované dva plne funkčné prototypy. Prvý mal objem nádrže 1,5 litra a bol zhotovený z pivovej fľašky. Druhý prototyp bol vyrobený z minerálky a mal zvýšený objem nádrže takže jej kapacita bola neuveriteľné 2 litre. Napriek vysokej vzletovej hmotnosti sa raketa dokázala odlepiť od zeme a dosiahnuť väčšiu výšku. Z tohoto testu existujú z bezpečnostných dôvodov len nočné snímky. Všetka sprievodná dokumentácia  spolu s oboma lietajúcimi strojmi bola následne zničená (fingovaným) požiarom, aby sme zabránili potencionálnemu zneužitiu na vojenské účely.

Úspešné testy hydroreaktívneho pohonu nám dokázali, že sa právom zaradil medzi špičkové technológie budúcnosti. Netajíme sa naším cieľom skonštruovať raketu s dostatočným objemom nádrže, ktorá dosiahne obežnú dráhu planéty Zem a neskôr povedie k osídleniu a kolonizácii celej galaxie. Motor spĺňa všetky predpoklady pre bezpečnú prevádzku s vysokou návratnosťou investícií. Dúfame, že sa poznatky získané pri návrhu časom prenesú aj od iných technologických oblastí ako je napríklad automobilový priemysel pretože z ekologického hľadiska je hydroreaktívny pohon absolútne neškodný. Ľudstvo čakajú v budúcnosti prevratné zmeny, ktoré povedú k trvalému hospodárskemu rastu, potlačeniu chudoby a celosvetovému blahobytu. Naše vízie sa postupne napĺňajú a dúfame, že náš vodný pohon bude hybným motorom civilizácie.

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

famózne
právnik patrik   [02.06.2009 13:46:27]

..takže budúcnosť je predsa ružová /zelená/! ..chýbal mi vo videu detailnejší náhľad na raketu, a hlavne upevnenie šlajfika vo vrchnaku.. rád by som si to obzrel..

..inak parádny príspevok po obsahovej i formálnej stránke..

RE: famozne
bezo   [02.06.2009 15:16:37]

Doplnil som jednu snímku, ktorú sa mi podarilo zachrániť pri požiari laboratória. Samotné upevnenie šlajfika je z bezpečnostných dôvodov tajomstvom, ktoré prezradím len vopred prevereným a dôveryhodným osobám.

hahaha
jouza   [02.06.2009 21:45:43]

hahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahaaaaaa...uzasneeeee...si maniiiik,ako vzdy...hahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaa

kde sa to natacalo?(ak to nie je tajne,co predpokladam je) hahahahahahahahahahahahahahaaaaaaa....

re: hahaha
bezo   [03.06.2009 09:22:02]

zaznam bol natoceny na tajnej raketovej zakladni v Kubrici 8.aprila 2009

parada
mimino   [03.06.2009 17:44:52]

konecne nieco uzitocne. dalsi test by mohol byt s posadkou "mys"?"morca"? neskor napr. simov beny???(dufam ze to necita)

simo a citat!?
právnik patrik   [03.06.2009 20:09:36]

..simo je policajt, simo citat nevie!:)

posadka
bezo   [04.06.2009 08:33:21]

Prva posadka je uz vybrana... Bude to posadka, ktorej netreba zabezpecit zakladne zivotne funkcie zlozitymi pristrojmi na recyklaciu vzduchu alebo mocu. Bude to posadka, ktora nepotrebuje skafander. Budu to akvariove rybicky plavajuce v nadrzi!!!

:)
// marcel one //   [04.06.2009 09:09:11]

Bezo, som rad ze ludstvo nieje ochudobnene o fsetky tieto tajomstva vedy, ktore nasa komunita prinasa a objasnuje, aby nikto nebol ukrateny o najnovsie vydobytky vedy, aj ked su mnohe zahalene ruskom tajomstva a nadnarodne korporacie tazia z nevedomosti..

Clanok plny informacii a objasneni, ktore mnohych dovedu z tmy na svetlo poznania..

faktická
právnik patrik   [04.06.2009 11:08:16]

..apropo Mimino, nema Simo nahodou Jerryho?

re: fakticka
bezo   [04.06.2009 16:54:26]

presne tak, Beny je moj brat

re.
mimino   [04.06.2009 19:04:41]

sak je to jedno ne,mozes poslat aj pana brata, bo tam este urcite nebol

2 litrova raketa
bezo   [05.06.2009 07:49:58]

vcera som zazrel v telke reklamu na novu dvojlitrovu raketu zn. Corgon.
prvy prototyp bol iba 1,5 litrovy ale musim uznat, ze mal fantasticke aerodynamicke vlastosti a preto sa tesim na starty s dvojlitrom...
Kto mi pomoze s dekompresiou nadrze?

ad: 2 litrova raketa
// marcel one //   [08.06.2009 11:45:28]

Bublifuk, s dekompresiou nadrze by som ti rad pomohol, kazdopadne navrhujme vylepseny, sice mierne neaerodynamicky model sudka nespecifikovanej znacky, tvarom a vlastnostami bude pripominat model sovietskeho modulu Luna...

40-te vyrocie
bezo   [20.07.2009 22:16:19]

Priatelia, rad by som vam pripomenul (podla mna) najdolezitejsiu udalost minuleho storocia, ktora aj ked to priamo nevnimame, definitivne zmenila obraz sveta. Vdaka sebazapreniu obetavych manzeliek este obetavejsich vedcov, vdaka chladnokrvnej odvahe astronautov a vdaka jednoznacnej vizii aj tak nakoniec zastreleneho muza pristal clovek na Mesiaci. Presne pred 40-timi rokmi vryla podrazka skafandra vecnu stopu do prachu Mesiaca. Aj vdaka tomuto odvaznemu cinu dnes bezne pouzivame sms-ky v Egypte, Facebook, GPS navigaciu v Chorvatsku, Eurosport, blikace na bicykli a podaktori dokonca aj eurokalkulacky. Prave potreba vymeny obrovskeho mnozstva telemetrickych udajov pocas letu ale najma pri samotnom pristavani lunarneho modulu viedla k pouzitiu primitivnych ale o to sofistikovanejsich mikropocitacov, ktore pootvorili pandorinu skrinku tecnickeho rozvoja a miniaturizacie... Zahladme sa vecer pred spanim spolocne na Mesiac a vzdajme tak hold ludskemu umu a odvahe...

ad: 40-te vyrocie
// marcel one //   [20.07.2009 22:28:29]

vyjadrujem pozitivny suhlas :)

Ja rád pripomeniem
esak   [21.07.2009 13:27:27]

Rád by som bezkovi pripomenul, že jeho príspevok vôbec nekorešponduje s jeho osobným názorom, ktorý je naveky zhmotnený v tomto zhluku jednotiek a núl.

PS: A nezabudnite na heslo dňa - Muž bez fúzov je ako žena s fúzami.

RE: Ja rád pripomeniem
bezo   [21.07.2009 15:12:19]

tento názor si osvojila Goooodzila, nie ja !!! Ja som ortodoxný fanúšik dobývania vesmíru.

cheap wedding dresses
cheap wedding dresses   [27.07.2011 10:43:56]

Beginning with the very first element pointed out the one shoulder gown is completely a formal outfit. It truly is exquisite and refined as design as it may grow to be a label for these kinds of a one shoulder prom dresses. prom dresses ball gowns, the bridesmaids search is really a flexible topic. But usually talking the one flower girl dress is appropriate in numerous circumstances as well as not counting the age or even the physique styles. In one path, it must possess the empire waist, with accent solely and additional for that over component from the plus size cocktail dresses, towards the bust along with the fascinating style about just the single shoulder coated. About the other aspect, this sort of a cocktail dresses be aimed to conceal the actual line from the waist, the hips and in the very same time for you to generate a kind of visual illusion about a disproportional appear. To put it differently, for an individual with huge hips and never a generous bust or even the identical proportional measurements for your leading component the stability is developed by way of this lower with the cheap purple prom dresses.

plus size dresses
plus size dresses   [27.07.2011 10:44:43]

But naturally, absolutely nothing through the retailers will match with what she desires and so the evening dresses modest are going to be produced on unique buy. It requires additional time, it really is a as well as formal womens dresses and soon after all it could price even additional, according to how pompous the model is. And there isn't any position to believe about a decrease excellent or even a much less standard see about this. They could be all of the very same, with the exact same reduce with the wedding shoes and color however the single distinction is the party dresses that you pick a pattern without any pretentious style, a form of gown which is not about also decked out vision.


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008