Káhira

Článok uverejnený: 24.12.2009 18:20:00
Počet reakcií: 13 / chcem sa vyjadriť

 

Káhira

Priatelia

    Po dlhej dobe som sa konečne vymanil zo zbytočností zdržujúcich ma pri písaní príspevkov. A tak vám prinášam krátky report z mojej služobnej cesty v Egypte, kde som v hlavnej metropole Káhire strávil 6 dní.
Kolotoč cestovania sa so mnou roztočil už piatok 11-teho decembra kedy som vyrazil na víkendovú lyžovačku do rakúskych Álp. V malebnom prostredí podhorskej dedinky Bad Mittendorf som sa snažil nedolámať na fantasticky upravených zjazdovkách. Napriek tomu, že mi môj pán brat Január požičal kompletnú lyžiarsku výstroj vrátane prilby, za čo mu patrí srdečná vďaka, precenil som svoje sily a prilbu nechal v teple izby. Výsledok je, že hrča mi už odpuchla ale miesto kam ma uderil odviazaná lyža je stále citlivé a mierne bolestivé. Vonku vládla príjemná zimná atmosféra s okolitou teplotou –7°C, snehová pokrývka mala odhadom 50 cm pričom stále snežilo. Zalyžoval som si koniec koncov veľmi dobre, priebehy zjazdov ste mohli vidieť v niektorej z diskusii pár dní dozadu. Z Álp som sa vrátil v nedeľu večer aby som sa v pondelok zbalil a v utorok odletel do Egypta. Letel som sám spoločnosťou EgyptAir strojom Boeing 737-800. Let bol veľmi príjemný aj vďaka chutnému a bohatému jedlu na palube. V mojej ekonomickej triede boli dokonca obrazovky, ktoré informovali o aktuálnej rýchlosti, teplote, výške, polohe na mape takže som netápal v temnotách navigácie. K letu mám len jednu výhradu ale tá sa týka rakúskej strany. Keď ma náš šofér vysadil vo Schwechate mal som podľa zabookovanej letenky odlet z terminálu 3, ktorý som márne snažil nájsť. Po 10 minútach blúdenia som sa nakoniec išiel spýtať na informácie, kde mi slečna z úškrnom vysvetlila, že viedenské letisko má iba dva terminály a aby som sa išiel ohlásiť do ľubovoľného okienka Austrian airlines. Spravil som ako mi povedala, pričom mi vystavili letenku na miesto 31B. V samotnom lietadla však prišlo ku komplikácii, pretože letenku s takým istým číslo malo vystavené aj malé dieťa cestujúce zdarma so svojimi rodičmi a tak ma „palubný čašník“ presadil na iné miesto. (Spomenul som si na reklamný slogan „letisko Viedeň, prekvapivo blízko“ kde otec so synom vykopali tabuľu na pieskovisku. Mal som pocit, že mne tam asi vykopali letenku.) Adaptoval som sa na novo vzniknutú situáciu a zmenil svoju polohu. Po pristátí (prvý krát v tomto roku na palube) som utrpel teplotný šok. Bolo presne 19:05 a vonku bolo 21°C. Neváhal som ani sekundu a zhodil som zo seba môj obľúbený teplákový zvršok a zostal iba v krátkom tričku. To som ešte netušil, že ma ako bonus čaká hygienický a aj dopravný šok. Vonku bol všade cítiť pach výfukových splodín. Vravím si, že je to normálne, turbíny lietadla sa ešte točili tak asi nejako nevhodné stojím. Na moje zdesenie táto „príjemná“ atmosféra vládla v Káhire počas celého pobytu. Je to totiž jedno veľké smetisko prikryté vrstvou smogu, ktorá dokonca zatieňuje Mesiac.

obr. 1 - Pouličný bordel

Bývali sme v prenajatom trojizbovom byte na 14-tom poschodí s dvoma kúpeľňami a dvoma záchodmi, z ktorých ani jeden nesplachoval. Nikto sa tam o nič nestaral, nikto tam nič neupratoval skrátka bol to humus. Bol som na vojne, chodievam na chaty dokonca sa sám považujem za mierneho humusáka príležitostne si umývajúceho zuby ale čo bolo veľa to bolo veľa. Do neodtekajúcej sprchy obklopenej plesňou som vliezol až na druhý deň po dvoch poldecákoch pálenky. Inač by som nenabral odvahu. Najviac ma mrzel fakt, že som nemal ani čisté návleky na periny a spal som prikrytý nejakou zavšivenou dekou zo skrine. Ale nebolo všetko také čierne ako by sa zdalo na prvý pohľad. Z hlavou som mal totiž nefungujúce rádio zabudované do opierky postele. Skrátka arabský luxus dodávajúci mi pocit komfortu naftového šejka.
 

obr. 2 - Posteľ s rádiom

Prvý deň vládla vonku prachová búrka smerom od púšte. Viditeľnosť v niektorých miestach bola menej ako 100 metrov. Na odporúčanie kolegov som to nenafotil, pretože jemná mechanika optiky fotoaparátu by sa zaniesla pieskom. Silno fúkalo, napriek slnečným okuliarom som mal oči plné piesku a v zuboch mi neustále škrípalo. Keďže majstri Egypťania považujú prahy vo dverách za zbytočnosť, notebook mi zavialo aj pri práci na oživovaní linky. Závod, v ktorom som pracoval bola chemická spoločnosť pracujúca s nebezpečnými látkami vrátene výbušnín takže opatrnosť vládla na každom mojom kroku. V areáli bolo prísne zakázané fajčiť a používať mobilné telefóny, kvôli prípadnej aktivácii výbušných látok. Fotenie bolo zakázané samozrejme tiež ale mne to nedalo a vyliezol som na strechu nafotil púštny bordel, pretože ju používajú ako smetisko. Stačí jeden „priaznivý“ vietor a všetky ľahké smeti lietajú opäť v Káhire.

obr. 3 - Pohľad zo strechy závodu

Pracovali sme od rána do večera takže na nejaké bližšie spoznanie krajiny neostávalo veľa času. Mesto sme objavovali 40 minútovou jazdou do práce a spať ale najmä večernými výpadmi lacnými taxíkmi do nočnej metropoly. Populácia je asi 18 miliónov ľudí a je neuveriteľne rozľahlá.

obr. 4 - Miestna stoka Níl

 

obr. 5 - Mäsiarstvo a kávomat

Káhira je ako veľká mozaika všetkých miest sveta. Nájdete tu moderné, chudobné, historické, nebezpečné, rozostavané ale hlavne špinavé štvrte. Všetci sa presúvajú autami, motorkami prípadne koňmi a somármi na vidieku. Nejaký integrovaný dopravný systém so tu nepostrehol a bežne sme stretali ľudí s nákladom na korbe pickupov.

obr. 6 - Rôzne formy dopravy

Mimochodom doprava je typická absolútnou ignoranciou všetkých predpisov. Autá v noci nesvietia, iba blikajú diaľkovými svetlami, rýchlosť obmedzujúce značky sú kusmi plechu pri ceste, vodorovné značenie čiarami na ceste je míňaním bielej farby a semafory sú svetlá splývajúce s výkladmi. Motocyklisti jazdia aj traja na sedadle a samozrejme všetci bez prilby. Na trojprúdovej ceste je bežných päť áut veľa seba obiehajúcich sa tak, že ten za vami zatrúbi. Na obojsmernej ceste pri jazde využívajú celú šírku cesty až pokiaľ nejde oproti iné vozidlo. Najviac ma však šokoval fakt ako jazdia motocyklisti. Pravidelne sme stretávali viac ľudí na motorke, ktorí sa veselo viezli v hustej premávke bez prilieb s dieťaťom na kolenách (viď úvodný obrázok). Len tak na okraj, skúste si detailnejšie pozrieť ten obrázok a všimnite si čo má vodič motocykla na nohe...

video - Jazda Káhirou

Aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako úplný chaos na moje prekvapenie systém funguje a nikde po ceste som nevidel vážnu nehodu. Spoločným znakom sú škrabance, preliačené plechy a dopraskané nárazníky bez rozdielu značky. Z vozového parku prevládajú staré autá, ktoré by u nás boli dávno vyradené a čo je najhoršie strašne smrdia pretože nemajú katalyzátory. Ako som sa zmienil už na začiatku, typickou vôňou Káhiry smog z áut z ktorého slzia oči a z nosa vytekajú čierne výtoky. Je to ako hustá čierna prikrývka nehybne ležiaca nad mestom, ktorá sa nikdy nerozptýli, lebo mesto žije cez deň aj v noci. Posledný deň sa mi podarilo zo závodu, ktorý ležal v púšti zachytiť krásu smogu. Mierne pofukovalo a bolo úplne jasno takže obloha bola blankytne modrá. Smog je tá šedá vrstva medzi krajinou a oblohou.

obr. 7 - Smog nad mestom

Jediný voľný deň sme mali 18-teho decembra, pretože moslimovia v piatok nepracujú. Aby ste boli v obraze, tak drvivá väčšina obyvateľov je moslimského vierovyznania takže piatky sú pre nich nedeľou. My sme „svätili“ piatok návštevou čoho iného ako pyramíd. V okolí Káhiry je niekoľko pyramídových polí. Azda najznámejším je pole v Gíze, kde sa nachádzajú tri vrátane sfingy.

obr. 8 - Pyramídy a sfinga v Gíze

Úžasné technické veľdielo ohuruje aj teraz. Je to monument, ktorý si právom zaslúži byť prvým divom sveta. Presnosť s akou sú na seba poukladané obrovské kvádre je nepochopiteľná aj v dnešnej dobe. Naše tri mozgy za dve hodiny pozerania neprišli na to akým spôsobom na seba navŕšili také množstvo kameňa bez žeriavov, príklepových kladív a železobetónu. Celý dojem mi však kazili Arabi resp. moslimovia, ktorí s pyramídami a ich stavbou nemajú nič spoločné a napriek tomu sa správajú ako keby im to všetko patrilo. Napriek zákazom lozili po pyramídach a odhadzovali odpadky na zem ako na smetisku. Nie som rasista ale pokiaľ nezmenia svoje celkové správanie tak sú pre mňa pliagou našej spoločnej modrej planéty. Vkladám svoje nádeje do najmenších obyvateľov, detí školského veku, ktoré boli na exkurzii so svojím učiteľom a s ktorým som sa chvíľu zhováral.

obr. 9 - Detail na žiadnu medzeru

Ďalšie pyramídové pole, ktoré sme navštívili sa nachádza v Dashure niekoľko desiatok kilometrov od Gízy. Na mieste bolo minimum turistov oproti Gíze. V diaľke bolo vidieť zalomenú pyramídu, ktorá je vlastne nepodarkom. Mala príliš veľký uhol sklonu a stavitelia ju museli „zalomiť“ aby sa im nezrútila. Za približne 4 eurá sme nazreli aj do útrob jednej z pyramíd. Vstupom bolo úzke, strmé a niekoľko desiatok metrov dlhé schodisko na konci ktorého bola obrovská sála, v ktorej ležal faraón. Vzduch bol odporne vlhký a zatuchnutý ako v zatopenej pivnici a na stenách chýbala výzdoba. V podstate sa tam nenachádzalo nič zaujímavé lebo interiér bol pred storočiami kompletne vykradnutý.

obr. 10 - Pyramída v Dashure zvonku a zvnútra

Po kultúrnom vyžití sme sa pobrali naspäť do Káhiry len tak sa pomotať mestom, navštíviť jeden moderný hotel, kde sme si konečne mohli dať pivo, nakoľko alkohol ako taký sa v Káhire v podstate nedá kúpiť. Ďalšie dni nás opäť čakala už iba práca a krátke nočné výpady do centra. Posledný deň prebiehali na linkách preberacie testy takže som sa viac-menej len tak motal po streche výrobnej haly a čakal na posledný západ slnka pred zimným slnovratom. Mystická farebnosť ma uchvátila a moja duša zaplesala radosťou pri pohľade na horiacu oblohu. Cítil som sa ako Osiris plaviaci sa slnečnou bárkou po Níle.

obr. 11 - Boh slnka Ra

Poslednú noc pobytu sme strávili hlbokonočnou oslavou kolegových narodenín v bare pri pive a borovičke. Cestu taxíkom naspäť na byt si nepamätám. Ráno ma našťastie zobudili spolubývajúci keďže som zaspal oblečený pri snahe nastaviť budík. Let naspäť bol opäť mierne zamotaný a skomplikovaný. Pri check-ine nám vystavili letenky s miestom nástupu na bráne G10. Počas nášho čakania v letiskovom bare sme asi nepostrehli, že zmenili miesto odletu na bránu H05. My sme si spokojne sedeli na lavičkách pri G10 a až po poslednej výzve pre cestujúcich do Viedne sme si uvedomili závažnosť problému. Nastal zrýchlený presun na druhý koniec letiska a odlet sme stihli len tak tak pretože za nami nekompromisne zatvorili dvere.

Pár slov na záver. Som rád, že som si oddýchol od predvianočného zhonu, ktorý tu neexistuje rovnako ako vianoce. Som rád, že som si oddýchol od všetkých načančaných griliánd, Kikušiek, Aďuškov, Maroša Kramára a miliárd voľných minút. Káhira je mesto nepochopiteľných kontrastov a obrovských rozdielov. Nablýskané pozlátko z all inclusive hotelov pri Červenom mori sa tu stráca pod tonami špiny a smogu. Napriek tomu miestni ľudia s ktorými som stretával sú milí a veľmi priateľskí. Mali by však prehodnotiť svoj enviromentálny prístup, pretože sa obávam, že v Egypte civilizácia začala a mám pocit, že nateraz aj skončila...

 

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

klobok dole
beny   [25.12.2009 12:08:32]

pan brat marec,kvalitny clanok. tiez mozem povedat ze ked som sa presuval v egypte z letiska do 5* hotela neveril som svojim ociam.jedno velke 40 km dlhe smetisko. na druhej strane zas luxus ktory som nepoznal.

ps: moja vyhrada k tvojmu devastacnemu pohladu. sam si seres do huby nakolko si mi ukradol kamen z pyramidy...vyrataj si 1 den x 10g kamena x cca 100 000 ludi a vide ti kolko ton kamena zmizne za den, x 365 dni x 50 rokov intenzivneho kradnutia vide ti zarazajuce cislo. a to ma na svedomi civilizovane krajny, tak sa aspon nazyvame...a to neratam kolko vytiahneme z mora... proste toto je globalny problem ktory by sa mal riesit a nie ze sa riesia iba vojny a embarga...velmoci maju na salame globalne problemi hlavne nech ropa tece... ano sam som zastancom hod plastovy pohar na zem pri spolocenskych akciach,lebo som bojovnik proti krize a plne suhladim ze v lese sa to nerobi...clovek je kokot a vzdy zacne riesit problem az ked je neskoro,a potom vynaklada zbytocne mnozstvo sil ...
Amen

klobok dole
beny   [25.12.2009 12:10:40]

pan brat marec,kvalitny clanok. tiez mozem povedat ze ked som sa presuval v egypte z letiska do 5* hotela neveril som svojim ociam.jedno velke 40 km dlhe smetisko. na druhej strane zas luxus ktory som nepoznal.

ps: moja vyhrada k tvojmu devastacnemu pohladu. sam si seres do huby nakolko si mi ukradol kamen z pyramidy...vyrataj si 1 den x 10g kamena x cca 100 000 ludi a vide ti kolko ton kamena zmizne za den, x 365 dni x 50 rokov intenzivneho kradnutia vide ti zarazajuce cislo. a to ma na svedomi civilizovane krajny, tak sa aspon nazyvame...a to neratam kolko vytiahneme z mora... proste toto je globalny problem ktory by sa mal riesit a nie ze sa riesia iba vojny a embarga...velmoci maju na salame globalne problemi hlavne nech ropa tece... ano sam som zastancom hod plastovy pohar na zem pri spolocenskych akciach,lebo som bojovnik proti krize a plne suhladim ze v lese sa to nerobi...clovek je kokot a vzdy zacne riesit problem az ked je neskoro,a potom vynaklada zbytocne mnozstvo sil ...
Amen

suhlasim s benym
právnik patrik   [25.12.2009 14:03:33]

..suhlasim s benym.. hned v dvoch veciach..

..ze dobry clanok..

..a ze bezko si nasral do huby.. nemyslim si totiz, ze egyptania /arabi, moslimovia/ su jedini zodpovedni za zle zivotne prostredie.. presne tak ako povedal beny, tyka sa nas to vsetkych, kazdeho cloveka, naroda..

..ale jedno je iste, ze v egypte chyba osveta :) ..a mozno len odpadkove kose a "popeláři" ..

pekneee.. _
marcel one   [25.12.2009 17:02:49]

bezo, kvalitny clanoka a aj obrazova dokumentacia.. citim tam istu paralelu s mojim pobytom na tom istom kontinente :)


nasral som si do huby ?
bezo   [25.12.2009 18:40:56]

kde som napisal, ze jedinymi znecistovatelmi su Arabi resp. moslimovia??? Rovnako znecistuju prostredie a najma ovzdusie aj Indovia, Cinani ale najma nenazrani Americania, ktori su najvacsimi znecistovatelmi ovzdusia na planete. V Egypte su to bohuzial miestni, ktori si to tam bordelizuju.

Co sa tyka kamienka z pyramid: neposkodil som pyramidu, nic som z nej neodlomil, len som zodvihol z piesku maly kamienok akych je tam miliardy vdaka zvetravaniu. Ten kamienok tam nebude chybat nikomu a dokonca ani pyramide. Keby som ho nezdvihol, zostal by tam lezat zaviaty prachom puste naveky vekov. Nikto nikdy nebude lepit naspat tie zvetrane ulomky na pyramidu. Druha vec, je keby som si ho odlomil priamo z pyramidy ako napriklad koral z Cerveneho mora. To by uz bola kulturna devastacia. Pan brat, tvoje konstatovanie je rovnako absurdne ako keby si ma obvinil, ze ked si zoberiem z Makarskej riviery za hrst piesku menim tvar chorvatskeho pobrezia.

ale nenasral...
mimino   [26.12.2009 18:32:57]

fakt pekne citanie a foto. ta doprava mi trochu pripomenula moju nedavnu cestu do centra milana(7,5t)tam je to ale v jednom smere bez ciar. no talani. a dovolim si nesuhlasit najvacsimi znecistovatelmi su podla mna cinani

statistika CO2
preceda   [28.12.2009 00:32:26]

Trosku od temy, ale mozno vas to bude zaujimat :

IHDNES

a je to tu
bezo   [28.12.2009 09:45:25]

jednoznacne najvacsi bordel robia Arabi

AMEN

k statisitike
marcel one   [28.12.2009 09:53:36]

dobry odkaz preceda, je vo fseobecnosti zname, kto je najvacsi znecistovatel a zaroven, kto je najvacsi odporca nariadeni o emisiach a podobnych veciach spomennutych f clanku.
Je to palciva vec, ked si fsimnete, skoro f kazdom filme je nejaka zmienka o ekologii alebo nieco podobne. taketo mierne podprahove masirovanie mas ma fask zelany efekt skoro fzdy. Spolu fsak s nezelanym informacnym balastom, ktory s tym dostaneme..

jkdfkljdfsg
robot   [07.01.2010 09:02:18]

-dP"
.ue sdP"
.'??^"c`
.ud$$u~XWd$i?zd"
,u ."$$E"T^RR?~ `
<<,,.,;!!!!!!!!!:"$$$b !XXWu+L .di`
`!-'!!!!!!!!!!!!!!/!!;`?$$,?$$$R(4$$$"
dbu,,,..``''`.. `!!!!:"R$b"??!' ^"
3$$$$$$$$$$$$$$P".!!!!!!:"$$k
$$$$$$$$$$$PF" ;!!!!!!!!!!.?$$r
'$$$$$$$$$$$$$$b.` '$?$$????T$$$$$$F ```'!!!!!!!
; `.zd$$$$$$$$$$ :8W$K'!!!!!!
__ xde'd$$$$$$$$$$$$$$$$T?K'!!!!!!
<(',): `""t$$$$$$$$$$$$$$$$$WdF `!!!!
`\`/;;;>;;;>;;;>;;;;;;;-9$$$$$$$$$$$$$$$$r"-db ` `'''''''''''''`U$$$&.?'$$$$$$$$$$$$$P)e$$$bo"bc..''
?$$$$$R $u$$$$$$$$$$$"d$$$$$$$>?$$b"?L
"?$$$b. ``"```"` $$$$$$$$$.$$$$$b`?bL
`?$$$bu. d$$$$$$$$"d$$$$$$$b`$$u
`?$$$$$u d$$$$$$$$'d$$$$$$$$$$,?$$L
`$$$$$$b, u$$$$$$$$P,$$$$$$$$$$$$$k"$R
?$$$$$$$$$$$$$$$F,$$$$$$$$$$$$$$$k`
"$$$$$$$$$$$$F.d$$$$$$$$$$$$$$$$$L
`?$$$$$$$P" <$$$$$$$$$$$$$$$$$$$L
`"???" `$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$:
.. `$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$R
,,sd$$$k9$$$$$$$$$$$$$$$$$$P".HM
" :P"$F" 4$$$$$$$$$$PFF""`,xnM?dn;
F F x.`""'.,,xxnHHMMM?XXXMMMMM
!MMMMMMXHH!!?MMMMMMMMMb?T!>
NMMP(MMMMXHMMMMMMPPITMMMMMML
!X;HMMMMMMMTTIIdMMMMMMMCMMMM.
:MMMMMMMPdMMMMMMMHHSMMMMMb?MM
xMMMMPdMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMb?%
"MPdMMP",;cuuc;;;;,`"TMMMMMMM>
zE d$$b',d$$$$$$$$$$$$$$$$$); XM ?M"
u$$$"z$$$$$$$$$$$$$$$$$$R)'.dM":M"
8$$"u$$$$$$$$$$$$$$$$$$$R'.HP".M"`
:$$$'d$$$$$$$$$$$$$$$$$$F,mMMNT"'
x$$Fx$$$$$$$$$$$$$$FF"" ''"""
d$$"d$$$$$$$$$$$P""
'$$b4$$$$$$$$$$$$c.
`?$c"$$$$$$$$$$$$$b
"$$b`?$$$$$$$$$$$$b.
`?$$$c?$$$$$$$$$$$$u
"$$$$b,?$$$$$$$$$$b.
"$$$$$o`?$$$$$$$$$u
?$$$$$b,`?$$$$$$$b.
$$$$$L$b 3$$$$$$$b.
.$$$$$$F'u$$$$$$$$$$$.
,e$$$F"`,o$$$$$$$$$$$$$$
,pgdP""''ud$$$$$$$$$RPPFFF"
""` c=???$$$$$$$PF"

myslim
beny   [07.01.2010 16:54:05]

konecne tu niekto napisal...

ale inak v
8$$"u$$$$$$$$$$$$$$$$$$$R'.HP".M"`
:$$$'d$$$$$$$$$$$$$$$$$$F,mMMNT"'
x$$Fx$$$$$$$$$$$$$$FF"" ''"""
d$$"d$$$$$$$$$$$P""
'$$b4$$$$$$$$$$$$c.
`?$c"$$$$$$$$$$$$$b
"$$b`?$$$$$$$$$$$$b.
`?$$$c?$$$$$$$$$$$$u
"$$$$b,?$$$$$$$$$$b.
"$$$$$o`?$$$$$$$$$u
?$$$$$b,`?$$$$$$$b.
$$$$$L$b 3$$$$$$$b.
.$$$$$$F'u$$$$$$$$$$$.
,e$$$F"`,o$$$$$$$$$$$$$$
,pgdP""''ud$$$$$$$$$RPPFFF"
""` c=???$$$$$$$PF"

si sa pekne sekol...neverim....proste to je vymysel ale inak uznavam,hodnotny diskusny prispevok,klobuk dole...



luxusna fotka z Kahiry
bezo   [16.02.2010 10:44:36]

pri upratovani obsahu mobilu som nasiel jednu paradnu snimku z mojho pobytu v Kahire. Je na nej rodinny sposob jazdy na motorke. Mimochodom, vsimnite si detailne nohu vodica a co na nej ma... skoro som odpadol :-)))))

Foto som pridal na uvod clanku alebo pre rychle zobrazenie kliknite sem: motorka

ad: luxusna fotka z Kahiry
marcel one   [16.02.2010 12:16:31]

hmm, žeby sadra? ) ale to mu zrejme nezabránilo f osedlaní mechanického tátoša )))


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008