Arbeit Macht Frei

Článok uverejnený: 31.03.2010 11:49:00
Počet reakcií: 14 / chcem sa vyjadriť

 

Arbeit Macht Frei
ARBEIT MACHT FREI
(report z návštevy koncentračného tábora v Osvienčime)
 
Tento nápis nás (Silviku, Baru, Táňu a mňa) v sobotu doobeda 16.-eho mája 2009 privítal pred vstupom do koncentračného tábora v Osvienčime (ďalej len „KL“ ako sa používa aj priamo v Osvienčime).

 

 Zľava: Bara, Silvika a Táňa; v korune stromu je väčšia časť slávneho hesla: „Arbeit macht frei“ (práca oslobodzuje).

 
Do Osvienčimu sme vyrazili po 7ej hodine rannej, prirážali sme o 11ej. Bola sobota, pomerne veľa turistov z Poľska, Slovenska ale aj iných krajín. Nechýbala ani výprava najmodernejšou technikou vybavených Japončíkov. Rozhodne tam boli v ten deň tisícky návštevníkov, našťastie areál Auschwitzu je rozľahlý, takže sa to dá absolvovať aj pri takýchto počtoch pomerne komfortne.
Návšteva areálu je zdarma, platí sa len za sprievodcu. Možno si vybrať /okrem poľského/ zo slovenského či anglického. Tiež je k dispozícii virtuálny sprievodca na slúchadlách. My sme sa vybrali samozrejme bez sprievodcu aj bez mapy areálu. Nevediac o tom, nachádzali sme sa v tzv. Osvienčime 1, teda v časti, ktorá slúžila na ubytovanie „oficiérov“ s ich rodinami, proste takmer celý nemecký personálny ansámbel. Tiež sa tam nachádzala väznica, boli tam umiestnený ruský vojnoví zajatci, bola tam aj nemocnica. Tento areál bol kompletne vybudovaný z murovaných obytných budov, narozdiel od Auschwitzu 2. Areál, pôvodne to boli kasárne, je obohnaný plotom z ostnatým drôtom, presnejšie tieto ploty boli dva, medzi nimi bol asi 3 m priestor. Ostnaté drôty boli pod elektrickým napätím. Takže zdrhnúť prekonaním drátov bolo fakticky nemožné. Pri našej návšteve však už nabité energiou neboli :).

Ako som vyššie spomínal, nachádzali sme sa v Auschwizi 1 a mali sme dojem, že je to nejak málo rozľahlé, aby tam mohli byť ubytovaní tolkí ľudia, pomaly sme začínali tušiť, že sme na „nesprávnom“ mieste. Okrem spomínaného personálu sa tu nachádzalo tiež väzenie, kde napríklad boli kobky s „rozlohou“ necelý m2 a kde nacisti umiestňovali niekoľko väzňov, tí  teda nemali možnosť si ani len sadnúť, o ležaní už vôbec nemohla byť reč.

Na obrázku vyššie je múr, pred ktorým popravovali väzňov. V podstate sa dá povedať, že takáto smrť bola jednou z tých lepších možností, ako skončiť svoju životnú púť v Osvienčime, isto lepšia v porovnaní s vyhladovaním, či skončiť zakopaný po hlavu v zemi a nacistický oficier sa vám na dobre podkutom koni preháňa po temene hlavy. V Auschwizi  jednotke bola tiež plynová komora, bola tam „len“ jedna, bola myslím postavená ako úplne prvá. No fotkách otvor, kadiaľ vhadzovali kryštály legendárneho cyklónu B, samotné „sprchy“ a miestnosť, ktorá so „sprchami“ susedila–spaľovňa, presnejšie na obrázku sú piecky, kde sa spaľovali nebohé telá.

 

Nasledoval presun do Auschwizu 2 – Birkenau (Treblinka) ten sa rozprestiera na území s rozlohou desiatok hektárov, vstupuje sa doň cez bránu, ktorú isto poznáte z mnohých filmov. Tou bránou tam vstúpili aj státisíce Židov z celej Európy (napr. 400.000 z Maďarska), teda presnejšie sa doviezli v známych dobytčákoch často po niekoľkých dňoch jazdy s domnením, že idú „na práce“. Vlak prešiel cez hlavnú bránu a zastavil sa na koľajisku, ktoré som tiež už ako keby poznal, teda z obrazovky mi bolo dôverne známe. Keď vstúpite do areálu Auschwizu 2 (nachádza sa cca 3 km od Auschwizu 1) a stojíte čelom ku koľajisku, chrbtom k vstupnej bráne, areál sa dá rozdeliť na ľavú a pravú stranu. Vľavo doteraz stoja baráky postavené z tehál, také stavali väzni pôvodne, keď ešte stíhali a bolo dosť materiálu. Neskôr však, keď „dodávky“ Židov narástli, začali sa na pravej strane stavať baráky z dreva. Na fotkách uvidíte len pár drevených barákov, teda jeden rad, nie sú pôvodné, len ukážkové. Jediné čo zostalo po týchto barákoch, sú piecky, v každom baráku boli 2 piecky na začiatku a na konci, spojené nízky „tunelom“, kde prúdil teplý vzduch. Tieto piecky mali „za úlohu“ vykúriť barák zbitý z dosák. Viete si asi predstaviť, keď udrelo v zime v Poľsku – 20°C, aká musela byť v baráku v noci teplota. Ešteže väzni spávali na 3-poschodových posteliach, kde sa na „prični“ so šírkou cca 80 cm museli potlačiť dvaja, teda spávali „upside-down“.

 

Ten menší drevený barák vpredu na tejto fotke bol svedkom mnohých zverstiev doktora Mengeleho, ktoré s obľubou robil najmä na tehotných ženách, ale v podstate na každom ľudskom tvorovi. Napríklad v mraze polieval nahého väzňa vodou a až do jeho skonania ho zanietene pozoroval, akým spôsobom bude „reagovať“.

Ako som už vyššie spomínal, časom do Auschwizu 2 mierilo stále viac a viac väzňov, a preto namiesto murovaných barákov začali stavať drevené, ktoré boli schopní postaviť omnoho rýchlejšie. Tiež bolo potrebné riešiť omnoho viacej „sociálnych zariadení“ pre väzňov, na obrázkoch nižšie môžete vidieť ako túto „dilemu“ nacisti vyriešili. Obrázok vyššie sú „sociálne zariadenia“ postavené pri murovaných barákoch, na obrázku pod nižšie „sociálne zariadenia“ postavené pri drevených barákoch.

Pre tých, ktorých pozorovacia schopnosť je nech už z akéhokoľvek dôvodu znížená, podotýkam, že na spodnom obrázku sú otvory zhustené o cca 100%.

 

Na konci areálu, cca 2 km od hlavnej brány boli plynové komory, boli zapustené do zeme a momentálne sa tam nachádzajú (na rozdiel od Auschwizu 1) už len ich ruiny. Nacisti sa pri odchode snažili komory detonáciami zničiť, čo sa im však podarilo len čiastočne, strhli stropy, miestnosti obdĺžnikového pôdorysu však nepochybne slúžili na účely hromadného vyvražďovania jedného celého národa roztrúseného po celom svete. Denne boli nacisti schopní usmrtiť a spopolniť niekoľko tisíc tiel.


Na záver niekoľko informácii o koncentračných táboroch a holokauste ako takom. Hitler dal zriadiť 6 koncentračných táborov, Osvienčim bol najväčším, svoju smrť v ňom našlo viac ako 1.000.000 nevinných židov, rómov, slovanov, homosexuálov, svedkov Jehovových, telesne či duševne postihnutých, politických odporcov nacizmu.

Spochybňovanie holokaustu je v mnohých demokratických krajinách trestným činom. V roku 2006 bol vo Viedni na 3 roky väzenia odsúdený (neviem či nepodmienečne) britský historik David Irving.
Dôvodom na vyhladzovanie židov bol najmä ekonomický prospech Ríše a získanie potrebných zdrojov na ďalšie vedenie vojny. Na Slovensku napríklad pred vojnou Židia vlastnili 25% bohatstva, pričom z celkovej populácie tvorili 4%. Treba však podotknúť, že boli väčšinou veľmi pracovití, žijúci napriek svojmu bohatstvu striedmym životom, boli oproti zvyšku populácie nadpriemerne vzdelaní, v istom zmysle teda elita populácie.
Spomedzi 12 úspešných utečencov z tábora smrti v Osvienčim boli aj 2 Slováci: Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba. Wetzler podrobne opísal svoje zážitky z približne 2-ročného pobytu v Osvienčime v knihe „Čo Dante nevidel“.
 

Tá sobota bola zamračená, ako celý ten tábor. Miesto malo pochmúrnu atmosféru. Priznám sa, že som vôbec necítil smútok. Niektorí ľudia strašne plakali, najmä pri múre v Auschwizi 1, kde popravovali väzňov.

 

 

                                                                                                                                                                             právnik patrik

 

Reakcie k článku

neuveriteľné
bezo   [31.03.2010 13:25:00]

Hodnotná reportáž. Pre mňa osobne, je stále nepredstaviteľné a nepochopiteľné, že takéto niečo sa dialo pár desaťročí dozadu a celkom nedávno aj v bývalej Juhoslávii. A verím tomu, že v rozvojových krajinách sa to možno deje dodnes.
Ako je to vôbec možné? Ako je možné, že hŕstka fanatikov dokáže zabiť milión ľudí. Ako je možné, že sa zvyšné dve-tri miliardy vtedajších ľudí nedokázalo vzoprieť. Ako je možné, že sa o tom spojenecké vojská dozvedeli až v apríli 1945. Ako je možné, že to Nemci dokázali tajiť takmer 6 rokov. Nepochopiteľné, neuveriteľné, poburujúce...
Poslal by som tam na exkurziu všetkých skinheadov a neonacistov aby sa spamätali. Zároveň by som tam poslal celú SNS so Slotom na čele pretože od proti rómskych rečí je len na skok k činom.

je to fakt trapas...
esak   [31.03.2010 14:17:58]

... ze sa toto mohlo diat a nikto na to neprisiel / neriesil.
ak niekde zmizne 1 000 000 ludi, musi sa to niekde prejavit. je zaujimave, ze sa von nedostali insiders info. alebo sa dostali ale nikto tomu neveril?

Poznamka na koniec - pocasie ktore ste mali bolo "lepsie", ako to, ktore tam zastihlo nasich. Ti mali krasny slnecny den bez jednineho oblacika. Vestko tam kvitlo a vonalo, vtaciky spievali a to sa na toto miesto prosto nehodi.

poznamka
marcel one   [31.03.2010 14:43:36]

pekny clanok, poukazujuci na hole a otrasne fakty.. precital som dobru knihu, priamo od jedneho mazelskeho paru, ktory f Osviencimi pracoval pod Mengeleho dohladom. Odporucam..

Betty Truck _ Lekári hanby ( Pravda o ľudských morčatách v Osvienčimi)

...
pravnik patrik   [31.03.2010 15:20:00]

..priznam sa esak, ze som tie fotky dal este automaticky opraviť v MO picture managerovi, aj ma to mrzi.. nevyzeraju teraz az tak pochmurne..

..wetzler a vrba utiekli z auschwizu v aprili ´44 a v tom istom mesiaci podali 32 stranovu správu o zverstvach, ktore sa tam deju.. avsak deportacie pokracovali dalej, este niekolko stotisic zidov bolo odvlecenych do auschwitzu.. tato sprava - jej zverejnenie bolo pozdrzane.. dovod nie je podla toho, co som sa docital jasny, avsak na zaklade tejto spravy boli v juli toho isteho roku pozastavene deportacie (cca 200.000) zidov z madarska..
..predpokladam, ze islo o nic ine ako prachy..

tomu ver
bezo   [31.03.2010 22:48:33]

Vsetky pojebane vojny su len a len o prachoch. Ten kto ich nema ju zacne, ten kto ich ma ju vyhra...

bol som tam
beny   [02.04.2010 20:40:07]

bol to masaker a mam lutost nad tymi co tam zomreli. je dost neprijemne divat sa na ludi na fotkach rozvesanych po stenach, na ich osobne veci a tvarit sa ze mi je to jedno... myslim ze clovek ako jedinec
je ubohy prasivy bezcharakterny kokot bez vinimiek...

doplnok
beny   [02.04.2010 20:48:42]

cely tento system je uplne nahovno...cele je to o strachu... ako je mozne ze sa bojime jedneho cloveka a ostatny to akceptuju. preco
himler nedal dole hitlera pre moc, preco nedal niekto dole stalina ako je to mozne ze jednotlivec ma taku silu...sam tomu nechapem...

doplnok
beny   [02.04.2010 20:48:50]

cely tento system je uplne nahovno...cele je to o strachu... ako je mozne ze sa bojime jedneho cloveka a ostatny to akceptuju. preco
himler nedal dole hitlera pre moc, preco nedal niekto dole stalina ako je to mozne ze jednotlivec ma taku silu...sam tomu nechapem...

...
pravnik patrik   [02.04.2010 21:25:35]

..beny,

zaujimava otazka, preco ma jednotlivec taku moc.. mam dojem, ze to "fungovalo" asi nejak takto :) ..hitler mal moc v skupinke ludi, ktori ho obklopovali.. a nikto sa mu neodvazil vazne odporovat.. no a potom boli skupinky clenov tejto "zakladnej" skupinky.. a clenovia tychto podskupiniek sa neodvazili odporovat, atd... ale zostava tu tvoja otazka.. ze ako je to mozne.. a na tu vlastne odpoved neviem.. sme proste zbabelci.. preco..

..len s jednym beny nemozem suhlasit.. bolo mnoho ludi, ktori odporovali.. polozili zivoty za inych.. takze nie bez vynimiek, ale s vynimkami myslim.. nemyslis?

moc a peniaze
mimino   [03.04.2010 17:09:27]

...je to smutne co dokaze clovek-ludia. a je az neskutocne ako si dokazeme posierat a kurvit(sebe, druhym) ten kratky cas,krory si mozme uzit na tejto planete. je to kurva na zamyslenie

auschwitz
anonym1   [07.04.2010 10:31:23]

Inak je fajn zobrat si tam sprievodcu, su to vacsinou ludia co mali v tabore nejakych pribuznych, alebo su s nim nejak inak spati. Nas chlapec hned na zaciatku povedal, nech od neho nikto necaka politicku korektnost a nech necaka ze bude hovorit ze to urobili nacisti a nie nemci. Boli to nemci, nemci opakujem -nemci. Svoje dal pekne vyzrat aj spojencom ked stale spominal dokazy o tom ze je nemozne aby o tom 5 rokov nikto nevedel a napriek tomu s tym nikto nic neurobil, nebombardoval, absolutne nic. Ja osobne som tam teda mal velmi zmiesane pocity. Dovtedy som napriklad nevedel ze z vlaku islo 85 percent rovno do plynu a iba 15 najsilnejsich dostalo sancu ubytovat sa, pracovat a zachranit.

ad: ausschwitz
marcel one   [07.04.2010 12:30:11]

hmmm, zaujimave ohladne toho sprievodcu.. co sa tyka popisovanych selekcii, pri prichode vlaku, tak suhlas.. presne to iste bolo napisane aj f knihe, ktoru som hore spomenul.. :/

dôležité
Lucy   [29.05.2011 01:02:42]

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako sa volajú polský sprievodcovia v koncentračných táboroch Auschwitz - Birkenau. JE TO PROSÍM VEĽMI DOLEŽITÉ... vopred ďakujem za skorú odpoveď ;)))

re: dolezite
bezo   [01.06.2011 07:54:15]

pravnik Patrik, kde je ta odpoved?


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008