Váh a iné potopy

Článok uverejnený: 04.06.2010 10:12:00
Počet reakcií: 2 / chcem sa vyjadriť

 

Priatelia

    Tohtoročné upršané počasie prinieslo zo sebou okrem dažďa, vody a záplav aj množstvo zaujímavých pohľadov na náš okolitý svet. Prostredie, v ktorom žijeme sa dokáže v priebehu niekoľkých hodín zmeniť na nepoznanie. Príroda nám neustále dokazuje, kto je tu pánom a aký ľahko zničiteľný je náš stereotypne uhladený betónový svet. Neostáva nám nič iné len novovzniknutú situáciu akceptovať a všetkými silami sa s ňou aj vysporiadať. Rovnako som sa zachoval aj ja keď som si povedal, že ma nebude obmedzovať nejaký obyčajný júnový dážď. Nakoľko som mal predvčerom voľno, nevydržal som obsmŕdať doma medzi štyrmi stenami a napriek nepriazni počasia som sa vybral na cyklo výlet po rozmočenej hrude slovenskej. V podstate som nemal čo stratiť, lebo je mi jedno či som mokrý od potu alebo od dažďa. Prijal som fakt, že tento rok netreba prať dresy, pretože sú ja tak každý deň zašpinené od blata. Psychicky vyrovnaný som vyštartoval medzi ťažké čierne mraky, ktoré viseli nad hlavami a zamieril som k našej najdlhšej rieke pri obci Nemšová. Pri tej príležitosti som nafotil zopár mobilných záberom z udalostí, ktoré sa dejú navôkol nás.

 

obr. 1 - Potôčik na Sihoti

Ako prvý môžete vidieť mierne rozvodnený potok tečúci paralelne popri inundačnom kanáli v miestnej časti Sihoť. Dávam vám na zreteľ, že počas bežnej prevádzky je to poľahky preskočiteľný potok, na ktorom sa plavia kačice a iné vtáctvo požierajúce okolité kvetenstvo. Z polohy stromov v strede koryta už asi tušíte, že niečo nie je v poriadku. Len pre vašu informáciu doplním, že na snímke je Opatovský potok, ktorý sa vlieva do kanála pri zimnom štadióne v Trenčíne.

obr. 2 - Panoráma Váhu z hrádze pri Nemšovej

Nemenej zaujímavý pohľad sa mi naskytol z hrádze na pravej strane Váhu v tesnej blízkosti diaľničného privádzača. Ak ste pozerali televízne noviny na Markíze (2. júna 2010) tak zopár desiatok metrov od tohto miesta vyťahovali požiarnici zatopený valník so štrkom pretože voda stúpla tak prudko, že šofér nestihol utiecť. Počas mojej návštevy práve odchádzal žeriav a auto už bolo z vody vonku. Oveľa zaujímavejší pohľad bol na hory v pozadí odkiaľ sa nenápadne približovala prehánka. V tomto momente som ešte netušil, že za chrbtom mám oveľa väčšiu a prudšiu smršť.

 

 obr. 3 - Železničný most v Nemšovej

Železničný most úspešne odolával zbesilému toku a dokazoval tak konštrukčné umenie inžinierov z minulého storočia, ktorí aj bez použitia výpočtovej techniky dokázali navrhnúť vodevzdornú stavbu. Počas leta kedy je voda najmenšia tečie rieka medzi brehom a prvým pilierom mosta pričom hladina vtedy kolíše podľa miesta od 30 cm po 2 metre. Ako som sa tak pozeral na kalnú hnedú vodu napadla ma myšlienka na jej splavnenie. Čo vravíte dámy a páni? Zoženieme si vesty a pevný nafukovací čln a pôjdeme na vec?

 

video 1 - Návrh na splav

 

 

obr. 4 - Panor8ma z mosta v Nemšovej

Pri pohľade z mosta sa mi naskytol ucelený obraz o mohutnosti a sile rozbúreného toku. V rieke plávali dlhé kmene s ľahkosťou zápaliek v toalete po spláchnutí. Rieka naplno využívala celú šírku svojho koryta. Nedokážem si predstaviť čo by sa stalo, keby Váh nebol zregulovaný pomocou hrádze a paralelného kanála. Musíte si uvedomiť, že keby bola voda z kanála presunutá do hlavného koryta tak hladina by bola ešte vyššia.

 video 2 - Rochnenie v blate

Počas môjho návratu domov husto pršalo tak som sa dokonale vybláznil na bicykli v kalužiach blatovej vody, ktoré dosahovali dĺžku aj 10 metrov a hĺbku takú, že som mal nohy s pedálmi úplne pod vodou. V zuboch mi škrípali kamienky tak si nechcem predstaviť ako dostali zabrať všetky pohyblivé časti bicykla. Čo už, je to len stroj, ktorý sa aj tak raz opotrebuje. Natočil som aj malé krátke video zo šantenia v kalužiach. Možno vám to príde mierne infantilné, ale kto to nevyskúšal nevie aký je to príjemný pocit vbehnúť s čo najväčším rachotom do kaluže nehľadiac na špinu. Myslím si, že taký teplý bahnový zábal je oveľa väčší humus ako jazda po blate.

 

obr. 5 - Dúha za odmenu

Na záver dňa sa mierne roztvorila obloha a nad mestom mojím milovaným vykukla dúha ako symbol nádeje krajšieho zajtrajška. Bol to zvláštny až mierne mystický pocit a cítil som sa ako Noe, keď otvoril svoju archu a zbadal dúhu na znak zmierenia so Stvoriteľom. Aj mňa premklo niečo vyššie a pochopil som úžasnú veľkoleposť našej malej vodnej planéty. Príroda sa mi svojským spôsobom poďakovala za vynaloženú námahu a moju čerstvo osprchovanú telesnú schránku zalial kľud a pohoda.

 

Update - Beny 5.6.2010 - Beny (brat miestneho losera a povaľača)

Chcem sa tiež podeliť o zábery,  ktoré som urobil cestou z Košíc... D1 medzi KE a PO bola síce prejazdná ale na niektorých úsekoch moc nechýbalo aby bola tiež zaplavená...je to brutálny pohľad  keď sledujete zúfalých ľudí ako sa snažia zachrániť to málo čo im voda nezobrala...Vôbec som si to neuvedomoval, keď to sledujem v telke alebo to čítam v novinách ale ten pohľad sa mi zapíše do pamäte...najhoršie na tom je to že v tejto časti Slovenska chýbajú peniaze a takéto mimoriadne udalosti iba celú situáciu zhoršujú...Otázka je či sa tomu dá určitým spôsobom zabrániť? Podľa mňa aj áno keby sa tu vybudujú ochranné hrádze, prehĺbili sa koryta a pod., ale to by tu musela byť iná politická kultúra...nie je to prvý krát čo ich zaplavilo a ani posledný krát ale načo by sa niekto tým zaoberal, keď mne vilu na Slavíne ani Dunaj nezatopí a tým sa dostávam k inej téme, ktorej sa ani nechcem vyjadrovať !!! Je hanba, keď premiér vyčlení smiešnych 25 miliónov eur, keď vie že následky sú ďaleko väčšie!!!??? Nemali by sme na oplátku požiadať Grékov a pomoc??? Alebo rovno dať tie peniaze na východ???

                                                                                 

 

 PS: Ľutujem obyvateľov zaplavených časti a prajem im čo najskorší návrat do bežného života....

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

Odmena
Sjekellka   [04.06.2010 15:00:35]

Ta duha je nadherna ;))

pohlad zo 4000m
bezo   [04.06.2010 20:50:47]

dnes som sa pozrel na to vsetko s nadhladom z vysky 4000 m. Mrzi ma, ze som nemal zo sebou fotak ale Vah vyzeral ako Amazonka. Bola to jedna dlha hneda stuha pretinajuca povazsku kotlinu...


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008