Pohoda áno či nie ?

Článok uverejnený: 12.07.2010 11:34:00
Počet reakcií: 12 / chcem sa vyjadriť

 

Priatelia

    Práve teraz vo mne dozrel ten správny čas aby som nazval veci pravými menami pretože situácia si to vyžiadala. Z festivalu Pohoda sa stal jeden veľký kolotočársky gýč snažiaci sa ľudí čo najviac okradnúť pod rúškom kultúry. Inak v minulosti príjemný festival sa zmenil na jednu veľkú púť a vlastnou obludnosťou sa pretavil na facebookovinu. V nasledujúcich riadkoch vám prinesiem hneď niekoľko subjektívnych dojmov, ktoré vám pomôžu pochopiť prečo. Čo vlastne očakávam od festivalu? V podstate nič unikátne alebo špeciálne. Chcem stáť v dave s pivom v ruke a počúvať jednoduchú trojakordovú ale hlavne dynamickú hudbu. Už v tejto prostoduchej myšlienke je niekoľko zádrhelov, ktoré vyústili do celkového znechutenia a opovrhnutia.
 

HUDBA

Vraví sa, že koľko ľudí toľko chutí a plne sa s tým stotožňujem. Viem, že nie možné vyhovieť každému a pokiaľ sa má podujatia zúčastniť čo najviac ľudí, musí byť hudba multižánrová ale... Niekde musí predsa existovať hranica, pri ktorej si organizátori povedia dosť. Už je mi na grcanie zo všetkých world music, disco-popu, zo všakovakých dredatých týpkov a iných podobných etno sračiek. Vytáčajú ma večerný uspávači hadov, ktorí hrajú v primetime pred polnocou. Nestačia nám naše kvalitné slovenské skupiny, ktoré sú jednak lacnejšie a jednak dokážu lepšie strhnúť dav. Vrcholom festivalu bol podľa mňa koncert BLAS a Pary (konečne po dlhej dobe predviedli čo v nich naozaj je). Na svoju škodu hrali o 13:00 ale aj tak mali pred sebou väčší dav ako nejaký XX, ktorí na dotvorenie svojej nudnej šou o 22:00 museli vypustiť stovky horiacich lampiónov aby zaujali divákov sediacich na zemi. Ich koncert bol rovnaké klišé ako ohňostroj skupiny Kabát na Topfeste. Po nich nasledovali Leftfield, na čo som sa veľmi tešil, ale nakoniec som ich nevidel, lebo som znechutený išiel radšej spať ako by som mal počúvať hudbu z karu. Stačilo zopár programových zmien a celkový dojem by bol oveľa lepší.

 
PIVO

Kapitola sama o sebe, pretože pivo je alfa a omega každého festivalu. Ešte počas cesty som na zastávke len tak skonštatoval, že dúfam v rovnakú cenu ako minulý rok t.j. 1 euro za kus. Samozrejme to bol len môj zbožný sen, pretože nenažraný koncern Heineken so svojím Zlatým Bažantom stanovil monopolnú cenu na 1,20 eura za kus. Z pohody som mal dojem čestnosti a úprimnosti, ktorý sa tento rok vytratil. Hlavným problémom nie je spomínaných navýšených 20 centov ale fakt, že pivo čapovali už iba na určitých miestach. V minulosti mal pivo totiž každý stánok ale tento rok sa pivo dalo kúpiť iba v cca piatich väčších stanoch priamo u hlavného sponzora. Pekný finančný trik. Zlatý Bažant sa tak elegantne zbavil tretích osôb (stánkarov) a ich marží takže zisk z predaja mu išiel kompletne celý do vrecka. Napriek tomu navýšil cenu piva voči minulému roku. Ešte raz zdôrazňujem: ZLATÝ BAŽANT na čele s HEINEKOM sú nenažrané ziskuchtivé KURVY. Mne je jedno, že sú hlavným sponzorom. Mne je úplne u riti koľko zaplatili Kaščákovi a či sa im to vráti. Keď nechcú nech to nerobia. Keď sa boja straty nech to nerobia. Pohoda bol spontánny festival umenia a nie stroj na peniaze. Hanba takému sponzorovi... K faktu, že čapovali extrémne pod rysku (2 a viac cm) len toľko, že ako platiaci zákazníci sme im pivo bez problémov vracali na dočapovanie.

 
JEDLO

Jednoduchá matematika: zoberme stánkarom možnosť čapovať pivo, budú okrádať ľudí na jedle. Pod štyri eurá za hocičo sa v podstate človek nemal šancu najesť. Ako k tomu prídu ľudia, ktorí stanovali a tri dni sa musia prestravovať na festivale za nekresťanské peniaze? Mne je jedno, že je tam tritisíc stánkov s rôznym jedlom. Ja nechcem čínske slíže, indickú kari ryžu, mexický tanos, české brambory, strapačky s kyslou kapustou, taliansku pizzu tobôž nie lasagne (aj keď som ich mal). Ja chcem iba obyčajnú cigánsku v žemli za dve eury. Neprišiel som na gastronomický ale na hudobný festival. Kurvadrát chcem tak veľa?

 
INÉ DETAILY

Kolotoče a podobné zábavy na festival nepatria. Je pravda, že sme sa odviezli aj my ale iba preto lebo sme sa nudili ! Keby tam atrakcie vôbec neboli tak kvôli tomu neplačem. Som na hudobnom festivale. Keď budem chcieť labutí kolotoč pôjdem o týždeň do Skalky na púť.

Voda je základ ľudskej existencie a nevyhnutnosť, ktorú by bolo škoda nespeňažiť. V pekelných dňoch aké vládli cez víkend sa na betónovej pristávacej dráhe nedalo vydržať. Napriek tomu hasiči polievali iba minimálne voči minulým rokom. Taktiež cisterny s pitnou vodou, ktoré boli samozrejmosťou počas minulých ročníkov na rôznych miestach areálu sa tento rok pretransformovali na fľašku Rajec za 1,20 eura / 0,75 lit. Pitná voda bola  iba v stanovom mestečku takže keď ste boli smädní mali ste na výber vodu zo stánku alebo si zašportovať a prebehnúť sa do stanového mestečka. Ja nežijem v roku 2167 kedy bude ľudstvo bojovať po jadrovom holokauste o každý netoxikovaný prameň. Dve alebo tri priebežne dopĺňané prívesy s pitnou umiestnené medzi hlavnými pódiami by vyšli lacnejšie ako ubytovanie The XYZ v hoteli. Zase chcem tak veľa? Po minulé roku to išlo, tento rok nie? Hanba organizátorom.

Letný festival je pre mňa synonymom plastového odpadu. Aj keď doma separujem odpad do posledného detailu rád sa zúčastním bordelovej spontánnosti. Teraz nemyslím to, že budem rozhadzovať odpadky kade tade ale fakt, že keď náhodou zabudnem zdvihnúť zo zeme svoj dopitý pohár, nebudem mať výčitky svedomia celú sobotu. Všetci si po sebe všetko upratovali a na zem som si sadal s pokojným vedomím, že nebudem mať bermudy mastné od klobáskovej tácky. To čo je za enviromentálnu pretvárku? Asi vznikla nejaká nová skupina na facebooku: som fanúšik trávy bez horčice.

 

Aj keď som zažil príjemné chvíle a svetlé momenty so svojimi priateľmi celkový dojem z uplynulého ročníka je viac menej negatívny. Suma sumárom je mi zle z celej Pohody a začínam byť na toto slovo alergický. Momentálne so rozhodnutý dočasne bojkotovať budúci ročník, pokiaľ sa vyššie uvedené negatívne veci nenapravia. Pohoda sa pre mňa zaradila medzi jedno veľké komerčné panoptikum a obludárium maskujúce štvrtú cenovú kategóriu. Skončila v zatuchnutom festivalom bahne medzi takými akciami ako je Orange Summer Duchonka alebo Zemplínska Šírava Fest. A možno že je dôvod prozaickejší: som už starý na to aby som sa učil novým kúskom...

seňor Armando Lubricante

 

Reakcie k článku

Tak
esak   [12.07.2010 16:04:27]

Ja pohodu bojkotujem uz druhym rokom. Dovody dva.
1. sadnut si na travu a pit pivo mozem aj v meste/lese/pri vode. Nepotrebujem k tomu drahy listok a 300 umelcov z 25 krajin sveta, ktori ma nezabavia.
2. Prejavena arogantnost p. Kascaka na mojej poslednej pohode, bola poslednou kvapkou pri mojom rozhodovani.

Aby ste vedeli o com hovorim, poviem Vam pribeh.
Prisli sme na pohodu uz poteseni pivkom, ziadne ozrate svine z nas neboli, len sme mali par piv v sebe. Mozno si to uz ani nepamatate, ale kyvadlova doprava vtedy chodila len do stredu dediny - k tym potravinam a potom sa dav sunul cez celu dedinu a celu pristavaciu plochu - 1.5 hodiny pesej cesty v upeku.
Stretli sme v areali p. Kascaka a povedali mu, ze ta kyvadlovka by bola lepsia az ku vchodu, ze je to daleko a clovek na slnku totalne vyschne. Jeho odpoved bola v zmysle, ze on vie najlepsie, ako sa to robi a ze sme opiti a co sa vobec ozyvame. Povedal som si, ze je to kreten. Lenze co sa nestalo - o niekolko hodin chodila kyvadlovka, ku vchodu. Tak ako to bolo aj tento rok. Vtedy som sa rozhodol, ze s pohodou koncim.

p. kascak - poslali ste ten festival do sraciek. ale je to vami vytvoreny projekt, robte si s nim co chcete.

PS1 - myslim, ze tento rok sa nahanala strata z roku minuleho. preto slabe skupiny, drahe pivo, jedlo, voda, vstupne, najomne pre stankarov.

PS2 - do ohnostroja na topfeste sa nerype. je to take iste ukoncenie oslavy hudby a relaxu, ake byva pri mestkych oslavach - proste ohnostrojove

... a vobec
bezo   [12.07.2010 16:17:50]

sere ma ked si niekto myli parasutizmus s paraglajdizmus

bezo pobavil
právnik patrik   [12.07.2010 17:33:10]

fakt pekny clanok, riadne som sa pobavil.. a v mnohom uplne suhlasim.. najviac vsak sa mi aj tak pacil postreh esaka.. presne ako napisal..

..300 umelcov z 25 krajin, ktori ma nezabavia..

..kde je zona ci tubla.. a blas o 1ej.. ja jebem na headlinerov, (o) ktorych som v zivote nepocul :)

suhlas
jouza   [12.07.2010 21:47:39]

odkedy sa to prestahovalo na letisko,ide to dole Vahom...

poznamka
marcel one   [16.07.2010 07:16:37]

vynechal som pohodu tento rok druhy krat, tento krat z vlastnej vole a aj z inych zistnych dovodov. Bezo to celkom zaujimavo a s fakt dobrymi postrehmi zhrnul. Po prezreti programu, aj ked som bol ciastocne v obraze z niektorych mien, som sa utvrdil f tom, ze ked tam nepojdem, neubudne nic a moj hudobny obzor neutrpi. Poznal som niektorych headlinerov, ale tentokrat to nebolo typu heeeeeej, toto umbedingt.. to nie...aj ked urcite oko a ucho by zaplesalo.
Organizacne je urcite z pohladu organizatora fsetko tip top, urcite fsak zavazi aj nazor nafstevnikov, ktori sa ponosuju a nevyhnu sa porovnaniu s minulymi rocnikmi, ked to bolo o pohode a nie o komercii, ktora tento fest obsadila.

hm
Ivan   [16.07.2010 08:25:48]

v niecom suhlasim v niecom nie. Pivo: tri roky stalo 30 sk, takze nevidim problem v navyseni ceny. Aj to ze sa predavalo len v napojovych centrach bolo super, ked si chcel jest isiel si jest, ked si chcel pit isiel si pit, nikde neboli rady a hladny nezdrzovali smadnych a naopak. Vsade vo svete to takymto principom funguje, len pre slovaka je nieco nove vzdy zle. A aj tie napojove centra nieco stoja ci uz stan, ludia, pokladne. Prijem pohode sa vyrovnal tym ze stankari mali nizsi najom kedze nepredavali pivo. Mne sa tento system pacil.
Co sa tyka kapiel tak je hanba co tu pisete. Su to svetove mena co hraju na velkych festoch po svete, len treba si sadnut a pocuvat a nasli by ste kopec novych veci tak ako ja kazdy rok. cisterny boli aj v strede arealu ale boli pohyblive. Precitajte si recenzie cechov co nam zavidia takyto festival a chceli by aj oni mat taky. Budme radi ze pohodu mame. Inak nikde nerozdavaju v takom mnozstve pitnu vodu tak ako na pohode, v zahranici sa len kupuje. Precitajte si nazory umelcov zo sveta, kazdy chvalil a nechapavo krutil hlavou ze to je uplne iny festival, takze nieco asi na tom bude. Kto nechce ist na kolotoce, nepojde, kto nechce pit drahe pivo, donesie si svoje a pod. Naozaj nechapem co vsetko ta slovac chce za 39 euro za vstupenku, chodte sa pozriet niekam inam. A nechcite aby to kazdy robil len z dobrej vole, kazdy chce zarobit, ked zarobi bazant, tak da bud.rok zase viac penazi a pod.

RE: hm
bezo   [16.07.2010 11:04:08]

Mily Ivan neviem ako ty ale ja som pochodil dost festivalov aby som mohol hodnotit a porovnavat. Ako si spravne poznamenal, Pohoda bola vzdy v niecom ina, zvlastna, lepsia... ale to sa podla mna tymto rokom zmenilo. Myslim, ze som dost jasne napisal co chcem za 39 euro: pivo, cigansku ale hlavne hudbu, na ktoru sa budem bavit. Netvrdim, ze umelci, ktori vystupili tento rok boli zly alebo z nejakej B-kategorie. rad objavujem novu hudbu a ver tomu, ze prave vdaka pohode som spoznal X kapiel, ktore bezne pocuvam. Napriek tomu si myslim, ze to cele ide v jednej zanrovej linii. Tak ako sa pred 10-timi rokmi zo vsadial (vratane Pohody) valili balkanske dychovky a ska v roznych formatoch tak sa teraz na nas vali discopop a vselijake melancholicke dream-popy masivne podporoavne Radiom_FM. Ja tvrdim, ze Pohoda stratila hudobne gule a stal sa z nej festival bez poctivej gitarovej hudby (cest vynimkam). A to je to co mi na nej zacalo vadit. Chcem sa bavit, tancovat, kricat a nie sediet na zemi a divat sa na nejakych nudnych yutoobe umlecov, pri ktorych mi klipkaju oci.

RE: hm - doplnok
bezo   [16.07.2010 11:34:58]

Zabudol som sa vyjadrit k tej pohyblivej vode co spominas. Dufam, ze o rok pribudnu v strede arealu aj pohyblive toi-toi budky a ty budes mat sracku. Naviac budu spoplatnene, ved sranie je tiez iba ludska potreba rovnako ako smad...

Re: hm
esak   [16.07.2010 17:26:11]

Ivan, tomuto hovoris argument?
"Kto nechce pit drahe pivo, donesie si svoje". V tom pripade som naozaj zvedavy, co by mi na vstupe povedali, keby som si do arealu zobral sudok s pivom. A nehovor, ze si mam zobrat flasu, lebo nehodlam odbiehat kazdu hodinu pre dalsiu flasu do svojho stanu.

K cene piva - 1.20e. Tolko nestoji pivo v klimatizovanej restauracii v centre Trencina v sklenenom pohari. A 20centov robilo problemy pri manipulacii s peniazmi. stankari nemali drobne na vydavanie, tak sa jednoducho tvarili, ze 1.50 je dobre a vydali az ked sa clovek dozadoval vydavku. A nezabudnime na jeden fakt, ze ak sa Zlaty Bazant hrdo nazyva GENERALNYM PARTNEROM festivalu, tak by tam nemal ist kvoli velkemu zisku z predaja piva( nehovorim, ze nema mat zisk), ale preto, ze chce urobit promo znacky, ma dobre vztahy s organizatorom atd. atd.

Takto sa "partnerstvo" festival + partneri zvrhava na spolutahanie penazi z ludi.

A este jednu pre Beza. Nebud zly na nasich diskutujucich.

nooo
pravnik patrik   [16.07.2010 18:44:34]

pacia sa mi vase argumenty chlapi :)

Dels - Shapeshift
bezo   [20.08.2010 12:08:21]

lusxusny track, na ktorom si ulietavam a ku ktoremu som dnes nasiel aj video tu: Dels. To len tak aby ma niekto neobvinil, ze som zaprdeny stary chren, ktoreho uz nebavi nova muzika.

tak ....
mimino   [24.08.2010 20:31:11]

pekna debatka. a s bezom v niecom suhlasim a v niecom nie. festaky uz nebudu co byvali. mozeme uz len spomynat, a mozme byt radi ze sme zili v casoch, ked to vsetko "zacinalo", bolo to spontanne a ciste. tu atmosferu podla mna uz nezazijeme. som premyslal ci ma zmysel chodit na taketo mega akcie, kde kopec ludi ani nevie co tam robi.a nema. prirovnam to k nakupnemu centru-pokukame, ukazemesa, ved to sa nosi. taky trutnov 97 a faith no more to bol zazitok na ktory nezabudnem. a hlavne pani STARNEME
a bezo picujes na kolotoce, ale zvezes sa, picujes na jedlo a das si...zapadol si do davu ani otom nevies,alebo vies:-)


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008