Euro problémy

Článok uverejnený: 07.06.2008 17:03:00
Počet reakcií: 5 / chcem sa vyjadriť

 

Euro problémy

Eurobankovky a euromice, ako postrach slovenského národa na najbližší polrok. Euro sa dotýka každého občana, prezidenta, majiteľa výrobného podniku, malého podnikateľa aj dôchodcov.

Z každej strany sa na mňa valia informácie o prechode na euro. Ako vláda bude bojovať proti zdražovaniu, ako sa obchodníci a poskytovatelia musia predzásobiť eurohotovosťou na 1. január 2009, aby mali čo vydávať zákazníkom. O eure sa hovorí ako o niečom novom. Niečom, čo tu nebolo a zrazu tu bude, niečom, čo vznikne 1.1.2009.
Národná banka s vládou vydávajú nariadenia, ako sa čo bude zaokrúhľovať, ako, kedy a za koľko sa tie ktoré sumy v korunách prevedú na euro, odkedy sa bude zobrazovať cena duálne. EU určí konverzný kurz a potom budeme len čakať. Banky dostanú nové euromince a eurobankovky, ktoré následne rozdistribuujú obchodníkom/podnikateľom ako finančnú predzásobu. Takto predzásobený podnikateľ má povinnosť zabezpečiť, aby sa nové eurobankovky alebo euromince nedostali do obehu skôr ako 1. januára 2009. Aby mu to NBS uľahčila, pridala podnikateľovi povinnosť, že táto zásoba euro peňazí musí byť uložená v trezore (inom úložisku) až do dňa D tak, že okrem euro hotovosti tam nesmie mať uloženú inú hotovosť. Potrebuje samostatný trezor. Občan, ktorý si kúpi štartovný balíček túto povinnosť oddeľovania nemá ( asi ). Použiť eurá samozrejme môže až od 1. januára.

Prečo sa vláda, Národná banka Slovenska, banky,  úrady, obchodníci, pracujúci aj dôchodcovia nepozrú na zavedenie eura tak, ako by euro existovalo a platilo už roky?
Prečo si človek má kupovať balíček eurobankoviek a euromincí, prečo sa podnikatelia majú predzásobiť ešte neplatným platidlom s názvom euro, keď euro už existuje?
Postup prechodu, ktorý by som ja navrhol, by bol nasledovný:

  1. Určenie konverzného kurzu Slovenská koruna - Euro
  2. Duálne oceňovanie tovarov a služieb
  3. Výmena SK za Euro platné v európe - každý podľa potreby a každý, kedy by uznal za vhodné
  4. 1.1.2009 prechod na Euro spolu s distribúciou "Slovenského Eura" ako obeživa
  5. Stiahnutie Slovenskej koruny z obehu

Veľkí obchodníci by nemuseli stavať nový trezor na euro predzásobu, malým by odpadla záťaž vzniknutá viazaním korún do "neplatné slovenského eura". Banky by nemali starosť s distribúciou "SK eura" do obchodných reťazcov a svojich pobočiek, aby mohli vybavovať požiadavky na predzásobovanie.

Jednoducho by sa použili mince a bankovky, ktorými sa dá platiť teraz a bude sa nimi dať platiť aj po prvom januári. Nikde nie je predsa napísané, že musíme Nový rok začať eurom so slovenskými symbolmi.

Esak - rozmýšľajúci v aute

 

Reakcie k článku

euro
// marcel one //   [08.06.2008 12:23:49]

suhlas, mna zarazilo tiez toto.u nas f praci sme dostavali informacne letaky s pokynmi, co nas ocakava a podobne.jedine, co by som povazoval za rozumne, je dat hotovost do banky, pricom odpadne mne ako obcanovi riesenie zameny za euro, pretoze to za mna urobi banka.

zbytocne halo z toho robite
bezo   [08.06.2008 12:47:23]

Mna to neprekvapuje a podla mna je to uplne standardny postup. Ako anarchistu a vagabunda by ma to malo srat ale opak je pravdou a stotoznujem sa s NBS. Musia byt predsa zavedene nejake mantinely aby nevznikol bordel ako v Zimbabwe. A nezabudnite na to ze keby mali platiti nase eurobankovky a este by plnohodnotne fungovali aj slovenske peniaze (vydavali by ich naspat) tak by nastala inflacia, lebo by bolo prilis vela bankoviek nekrytych realnymi prostriedkami.
Marcel a ty sa neboj. Banka ti automaticky zameni tvoj cash na ucte a tych dvesto korun co nosis v penazenke ti zamenia v Jack Daniel´s pube...

Re: Bezo
Esak   [09.06.2008 07:34:38]

Bezko, ja som nehovoril o tom, ze by platili obe platidla, Aj SK aj nove euro. Povedal som, ze ten prechod by som urobil cez euro, ktore teraz plati v EU, cez ich bankovky a mince.

...
právnik patrik   [13.06.2008 16:11:28]

..esak, a nechybal by im v tej EU ten ich eurocash? ..a od koho by sme si tie bankovky kupili /pozicali/, od rakusanov alebo irov? ..suhlasim s bezom a NBSkou.. uz sa v tom aute radsej sustred na temy, ktore su ti blizsie.. kiss..:)

celkom funny...
bezo   [02.02.2009 13:43:11]

...si precitat nieco uz neaktualne co dopadlo nadmieru dobre.
Mam rovnaky pocit ulavy ake ked si spominam na kaz v uz zaplombovanom zube.


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008