CITY GREY alebo RUŽOVÉ TUŠENIE SÚVISLOSTÍ

Článok uverejnený: 10.06.2008 11:20:00
Počet reakcií: 6 / chcem sa vyjadriť

 

Tento príbeh sa naozaj stal. Všetky farby v ňom vystupujúce boli ozajstné a neočakávané.

     Celé sa to začalo uvedomením si skutočnosti, že mám dieru v bermudách na zadku po akcii nočné pandy. Rozhodol som sa teda kúpiť si nové príjemné kapsáčové šortky, aby som aspoň načas vyzeral ako normálny človek. Problém nastal hneď na začiatku a vyvstal spolu s otázkou: kde sa dajú kúpiť nejaké dobré krátke nohavice, najlepšie také isté aké momentálne nosím t.j. farba CITY GREY? Len pre upresnenie dodám, že nikde, dokonca ani na internete. Áno, je to tak a je to smutné, že v dnešnej modernej a rýchlej dobe sa v Trenčíne a okolí nedajú kúpiť úplne obyčajné kapsáčové bermudy z pevnejšieho materiálu vhodné pre každú spoločenskú udalosť. Hlavne, že tu je „milión“ čínskych obchodov za 30 korún. Len tak ďalej čínsky emigranti, táto spoločnosť vás „potrebuje“.

Ale späť k téme. Bermudy sa mi nakoniec podarilo kúpiť v Kenvele. Ako človek s predsudkami, ktorý si už tisíc krát nasral do huby, by som v živote do toho obchodu nevstúpil, ale zúfalstvo mi dodalo odvahu a stal som sa vlastníkom celkom príjemných bermúd. Z toho plynie prvé ponaučenie: otvárajme dáždnik až keď prší. Mali síce jeden drobný technický handicap – boli vo farbe slonovinovej kosti, ale koketná predavačka mi potvrdila, že s farbením nebude vôbec žiadny problém. Druhé ponaučenie, na ktoré stále v živote zabúdam: nikdy never žene! Ľudia z môjho okolia ma uisťovali, že originálna farba je celkom estetická a mám si ju nechať, ale ja som mal neskrotnú túžbu po odtieni CITY GREY nakoľko vychádza z môjho vnútra a charakterizuje moju podstatu. Cítim sa totiž rovnako bezvýznamne a zbytočne ako šedý plot uprostred džungle betónu, ktorý čaká už len na demolíciu. Tá však neprichádza a tak naďalej na mňa močia túlavé psy a spia pri mne bezdomovci.

Nasledoval týždeň analýz a materiálovo-štrukturálnych rozborov spolu s druhou fázou experimentu s podtitulom, kde zohnať šedú farbu na textil? Po vyčerpávajúcom hľadaní vo všetkých drogériách v úbohej dedine Dubnici n/V som sa nakoniec dočkal sladkej odmeny v podobe dvoch balíčkov farby v intraviláne preceňovaného mesta Trenčín. Nerovný boj bavlny s chémiou mohol začať. Návod na obale ma krok po kroku navigoval tŕnistou cestou garbiarstva čoho výsledkom bola nádherne sýto šedá farba z pôvodne slonovinovo bielej (viď ilustračný obrázok nižšie). Jedinou a zásadnou chybou bola skutočnosť, že nitky, ktoré držia po kope ináč voľne postrihanú látku ostali odporne čisto biele čo ma šokovalo.

 

Našťastie existujú aj odfarbovače, ktorými som sa pokúsil zvrátiť pre mňa neprijateľný výsledok. Tápajúc v nevedomosti som predpokladal, že pridaním mierneho množstva odfarbovača zosvetlím inak silno šedú farbu na miernejšiu, čím potlačím kontrast medzi nitkami a samotnou textíliou. Len pre predstavu uvediem, že do zmesi odfarbovača sa pridáva 0,5 litra octu a celé sa to varí a mieša 30 minút v 10-tich litroch vody. Počas procesu sa uvoľňuje chlór, ktorý odporne smrdí a točí sa z neho v hlave (empirická skúsenosť autora). Cesta poznania na vlastných skúsenostiach nevedie vždy k želanému efektu čoho dôsledkom bola divná námornícka modrá farba hraničiaca so slivkovo fialovou. Nasledovalo zopár štipľavých nadávok a kedže sa vzdávam len vtedy keď mi to vyhovuje, zopakoval som proces odfarbenia ešte raz. Ten spôsobil, že bermudy ostali staroružové (viď ilustračný obrázok nižšie).

V tom čase ma navšívil aj Marcel One, ktorý ma ubezpečoval, že staroružová je v súčasnosti v móde a mám to už nechať na pokoji. Ja však nie som Elton John a túto jeho kacírsku myšlienku som odmietol ešte v zárodku. Nad hrncom sa rozhostila noc a samota. Chemické procesy však naďalej pokračovali aj počas mojej neprítomnosti a ráno ma čakalo prekvapenie v podobe slabohnedého, celkom príjemného odtieňu. Nastal čas bilancie toho čo som vlastne ani nedosiahol ale uspokojil som sa aj s touto farbou. Po odfarbovaní je potrebné látku dôkladne vyprať a zbaviť ju tak zvyškov bielidla. Na moje zdesenie som vytiahol z práčky takmer identickú farbu s akou som začínal t.j. niečo medzi bielou a sloniou kosťou, preto som ju právoplatne nazval ako viacmenej pôvodná. Analýza neutrálneho neúspechu nedokázala moje pochybenie preto som sa rozhodol celý proces farbenia na CITY GREY zopakovať od základu. Použil som menšiu koncetráciu farbiaceho roztoku a očakával som, že sa štruktúra nitiek porušená bielením zafarbí rovnako ako zvyšná látka. Tento predpoklad bol od začiatku spochybniteľný a ako som neskôr zistil aj úplne nesprávny. Bermudy však získali nádych CITY GREY, presne taký istý, po akom som od začiatku dlhej cesty pokusov a omylov túžil (viď ilustračný obrázok nižšie).

Som rád, že som dosiahol to čom som neočakával cez úskalia vlastnej stupidity. Ovocie stromu poznania a sebavzdelávania je bohužiaľ trpké ale pravdivé. Skúsenosť, ktorú som získal môžem nazvať ako negatívnu so šťastným koncom. Aj keď som neprekročil svoj vlastný tieň, spravil som veľký krok vzad dôležitý v mojom ďalšom napredovaní. Výsledkom sú štyri krát vyvarené a takmer zničené úplne nové bermudy.

Pozn.: pozinkovaný hrniec, v ktorom som experimentoval pôvodne používala mama na zaváranie a na jeho dne bolo množstvo vodného kameňa. Počas dvoch odfarbovacích procesov som dokonale zbavil jeho steny vodného kameňa ako aj zinku. Tanier s pozláteným lemom, ktorým som zaťažoval ponorené bermudy aby nevyčnievali z roztoku už môžem používať aj v mikrovlnnej rúre.

Bezo (miestny loser a povaľač)

 

Reakcie k článku

Citacia + rozšírenie zmyslu tohoto procesu
esak   [10.06.2008 14:11:03]

Citácia:
"Výsledkom sú štyri krát vyvarené a takmer zničené úplne nové bermudy"

Rozšírenie:
Druhým prínosom tejto aktivity bolo, že počas niekoľkých dní nebolo večera, kedy by sa táto téma nesponemula, takže v konečnom dôsledku, keby sa aj chceli nudiť, nemali sme šancu, keďže sme mali čo riešiť.

poznanie
// marcel one //   [10.06.2008 14:20:53]

cesta za poznamim je dlha a trnista.. ale som rad, ze ovocia poznania si k tebe cestu naslo..

Prinavrátená radosť
Mon   [11.07.2009 14:14:10]

Ja tento článok úplne zbožňujem. Som v práci s pocitom stroskotanca na pustom ostrove, kedže všetci vyrážajú na Vrbovské vetry a ja neuvidím PARUUUUUUUU. Teda všetci okrem Marčelína, lebo ten vyrazil naprieč Africkým kontinentom. A tak opustená hľadám rôzne formy zábavy, keďže pracovať sa mi už nechce...
"City grey" vo svojej nadčasovosti opäť nesklamal a môj smiech asi počujú aj nešťastníci, ktorí sú vo vedlajšej budove na izolačkách na infekčnom... :-)

re: prinavratena radost
bezo   [12.07.2009 12:10:31]

Monika, nemas co lutovat. Para podla mna odohrala najnudnejsi koncert aky som kedy videl. Vobec nehrali najvacsie uderne hity a keby som nemal vypite tak by som asi odisiel ;-)

pre beza
kurva hoši, guten tag   [19.07.2009 15:05:36]

Bezo, tento článok je úžasný. Určite, keď si ho písal si pripečený nebol a ak predsa (komentár k tretej ruke Afrika)pristane ti to. To sú tie nohavice na fotkách z opekačky? P.S. Boli ste včera na "POHODE", prechádza mi mráz po chrbte, keď si na to spomeniem. Verím, že ste v poriadku...

re:
bezo   [19.07.2009 20:52:01]

na fotkach z opekacky mam zelene bermudy, ktore su zhodou okolnosti tiez zafarbene. Ale to je jedno velke tajomstvo, o ktorom doteraz nikto nevedel a sam netusim ako vam to povedat. Povodne to boli tiez zelene bermudy, ktore sa po par tyzdnoch v dosledku slnka, vody a neustaleho noseniia zmenili na sedu handru ale dal som im druhu sancu a vdychol novy odtien. Mam ich rad ale znacku LOOP si uz nikdy nekupim ani keby zacali vyrabat nanuky. Je to pravy nefalsovany smejd. Jedna velka predrazena blamaz kamuflovana outdoorovym dizajnom, ktora nevydrzi ani vlastny pot majitela. Heh, a to mam este od nich jednu modru koselu, ktoru caka vyvarenie v blizkej buducnosti.


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008